szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A tikkasztó meleg abból is képes átmenetileg antialkoholistát izzasztani, aki a vizet csak fürdésre használja, tejet meg nem ivott, mióta elválasztották. Jöhet a hűsítő limonádé, vagy valami jeges, gyümölcs alapú ital, akár már reggelire.

Elöljáróban komolykodunk: a megfelelő folyadékbevitel az év minden napján nagyon fontos, a nyári, kánikulai napokon pedig különösen oda kell rá figyelni. Az ásványvíz literszámra fogyasztása is megfelelő és egészséges, de valljuk be, azért a színtelen, szagtalan innivaló egy idő után lehangoló. S ízesen is minden jobban csúszik. Így érdemes pár frissítő, egészséges és finom limonádét kipróbálni.

A klasszikus citromos-kristálycukros változatot szinte mindenki ismeri, de ennél is be lehet vetni pár trükköt. A limonádé – ha már mindenképpen édesíteni akarjuk – finomabb lesz, ha nem cukorral, hanem cukorsziruppal ízesítjük. Ezt előre elkészítve, üvegben, hűtőben tárolva több hétig is eltarthatjuk, és bármilyen limonádészerűség készítésekor bevethetjük.

Ha kristálycukor helyett mézet vagy sztíviát, nyírfacukrot használunk, akkor nemcsak élvezni fogjuk a hűsítő kortyokat,de  az egészségnek is adunk egy dózist.  A citromos limonádé még frissítőbb, zamatosabb lesz, ha apróra reszelt citromhéjat és néhány mentalevelet is adunk hozzá.

Változatok limonadéra
A klasszikus hagyományos limonádéból könnyen készíthetünk igazi különleges italt. Kísérletezhetünk különféle szirupok, szörpök, zöldfűszerek hozzáadásával. A friss menta, a citromfű, a bazsalikom igazán feldobja a pohárba valókat. S akad olyan zöldség is, amelyik a tányérból a pohárba vándorolhat.

arena2000

Ez itt nem a reklám helye, de szerintünk az idei nyár slágere – lelőhely: az Andrássy úti Grand – a lime-os, uborkás, mentás limonádé.
A csípősebb ízek kedvelői megbolondíthatják az innivalójukat egy kis frissen reszelt gyömbérrel, őrölt fekete borssal, vagy chilivel, és a szegfűszeg, az ánizs, a fahéj a vanília is szívesen tartozódik a limonádéban.

Az újdonságokra nyitottak bátran szórjanak egy lapos evőkanálnyi levendulavirágzatot másfél liter limonádéhoz. Egy-két óra pihentetés,hűtés után, leszűrve különleges zamatú kortyokkal hűsíthetjük magunkat. Pár csepp rózsa- vagy narancsvirág víz hozzáadása pedig az ezeregy éjszakák keleti ízvilágába repíthet el minket.

Érdemes mindig jégkockát is tartanunk a mélyhűtőben, és ezzel szervírozni a limonádét. Mutatósabb és finomabb is lesz, ha a jégkockába zöldfűszereket, apró – bogyós - gyümölcsöket fagyasztunk.

Turmixok, smoothie-k
A friss gyümölcsből készített turmix egész napra feltölthet minket vitaminokkal. Akkor is nagyon jó megoldás, ha a serdülő és serdületlen legjobban sikerült magzatunk nem mutat igazán hajlandóságot a gyümölcsfogyasztásra. A tejes alappal készült turmixot, vagy a smoothie-t, ami tulajdonképpen hígított gyümölcspép, szinte biztos, hogy szívesen felszívja. Mint minden ételnél-italnál, ha van egy kis fantáziánk, a variációk száma szinte végtelen.

A smoothie-hoz válasszuk ki kedvenc gyümölcsünket, tegyük turmixgépbe, és a gyümölcspépet hígítsuk egy kis ásványvízzel, ízesítsük citrommal, mentával vagy egyéb zöldfűszerrel, vaníliával, fahéjjal. Reggelinek is remek, adhatunk hozzá kukoricapelyhet, müzlit is, és dúsíthatjuk pár kanál natúr vagy ízesített joghurttal.

arena2000

Hűtsük jól be, dobhatunk bele még pár jégkockát is. A jégkockát hozzá is turmixolhatjuk, így ún. jégkását kapunk. Pár ötlet a harmonikus ízpárosításra: eper-menta, eper-narancs, ananász-kókusz-narancs, mangó-gyömbér, alma-körte-kivi, málna-banán, görögdinnye-sárga dinnye- áfonya, sárgadinnye-ribizli.


RECEPTEK:

ALAP CUKORSZIRUP
25 dkg kristálycukor / vagy nádcukor,nyírfacukor /
2 dl víz

Egy kis lábasba kanalazzuk bele a cukrot,öntsük fel a vízzel , és közepes lángon időnként megkeverve addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Zárható üvegbe töltve, hűtőben tárolva bármikor használhatjuk limonádé készítéséhez.

VIRGIN MOJITO

Poharanként:
2,5 dl ásványvíz
3-4 gerezd (negyedelt) lime
5-6 mentalevél
ízlés szerint 1-2 teáskanál cukorszirup
zúzott jég

Tegyünk mindent a pohárba, majd öntsük fel vízzel, és adjunk hozzá zúzott jeget. Citromfűvel is finom.

GYÜMÖLCSÖS-GYÖMBÉRES LIMONÁDÉ

1 liter víz
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
½  csésze frissen facsart citromlé
½  csésze frissen facsart narancslé
½ csésze cukorszirup vagy méz
zúzott jég
mentalevél

Egy kancsóba tegyük bele a hozzávalókat, majd öntsük fel a vízzel, hűtsük be. Zúzott jéggel szervírozzuk. Eperrel is nagyon finom.

DINNYÉS SMOOTHIE

1 szelet sárgadinnye ( lehet görögdinnye is)
1 dl narancslé
1 kiskanál cukorszirup
egy kiskanál reszelt citromhéj
ízlés szerint pár mentalevél

A hozzávalókat turmixoljuk jól össze, hűtsük kicsit be.

EPER-NARANCS SMOOTHIE

20 dkg eper
2 dl frissen facsart narancslé
1 teáskanál bodzaszörp
ízlés szerint pár levél menta vagy bazsalikom

A hozzávalókat turmixoljuk le, hűtsük be.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!