szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Aki a németországi Hannoverbe vetődne, valamely étterembe betérvén ne csodálkozzon, ha az étlapon a pusztai pecsenye elnevezéssel találkozik. Meglehet, ismerős lesz a fogás, ami elé kerül.

Kísértetiesen fog hasonlítani a cigánypecsenyéhez, amit a derék németek sem vetnek meg. Hannoverben azonban úgy döntöttek a városatyák - egy civil szervezet kezdeményezésére -, hogy véget vetnek az asztali diszkriminációnak, és átkeresztelik a szaftos,fokhagymás húst. Legalábbis, a város üzemeltetésében müködő éttermekben.

Igaz, eredetileg a népszerű Zigeunersauce ellen apellált a Forum für Sinti und Roma / Fórum a szintikért és romákért / egyesület, felszólítva a gyártót, hogy a szerintük rasszista elnevezés helyett találjon valami frappánsabbat. Az illetékest képviselő élelmiszergyártók szövetségénél  /Kulinaria Deutschland/ azonban süket fülekre talált a kezdeményezés, egyáltalán nem mutattak hajlandóságot a közkedvelt, több mint évszada forgalmazott csípős, paprikás mártás átkeresztelésére.

©

A hannoveri önkormányzat viszont fogékony volt némi változtatásra, és a minap úgy döntött, példát statuál. Saját üzemeltetésű vendéglőiben legalább a cigánypecsenyének új nevet ad. S megszületett a pusztai pecsenye, amelyet akár magyaros szelet elnevezéssel is kínálhatnak a kedves vendégnek.

A hírek szerint ugyan éppen a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa tartja feleslegesnek és értelmetlennek a névváltoztatást, de a precedens megesett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak a tisztán elektromos autók parkolhatnának ingyen a fővárosban

Csak a tisztán elektromos autók parkolhatnának ingyen a fővárosban

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"