szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szerepel a hivatalos programban, de a VinCE-sek még rátettek egy lapáttal az ötödik nagy bor-show alkalmából, amelynek harmadik napját - március 2. - amúgyis gasztro vasárnapnak nevezték ki. Közkincsé tették Tara Devon O' Leary WSET diplomás sommelier, borszakértő tanácsait, ha a kóstolgatások nyomán a tökéletes étel-borpárosítások nyomába erednénk. Tara nem szívbajos, szerinte hagyjuk ezt a professzionistáknak. No stressz, itt az öt tipp.

Fülöp Máté

1. Figyeljünk a súlyra! No, nem a sajátunkéra - hedonisták meddő küzdelme -, hanem az ételekére. Halhoz, salátához, zöldséghez könnyű, tekintélyes steakhez testes bor dukál.

2. Ne feledjük a mártást!. A legtöbb húsételhez járul valamilyen szósz, meg aztán ott vannak a szaftos pörköltek, raguk is. Ilyenkor a bornak a mártás krémességéhez ajánlatos illeszkedni.

3. Színre színt. Vagy ahogy a művelt divatozó mondja: tone in tone. A bor színe/árnyalata a fogás színéhez passzolódik.

4. Kontrasztok. Csípőshöz, fűszereshez, egzotikushoz szelídet, könnyűt a pohárba. S hoppá, a sommelier kakukktojása: sört!

5. Hazatérés. Nem az asztaltól állunk fel, vagy küldjük haza a vendégünket. A nemzetek konyhájához a nemzetek borait választjuk. Gyengébbek kedvéért, pld.: nagy adag pastához valami olaszt.

 / Részletek itt

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!