szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mihez jó a szobahőmérséklet? Tényleg bűn a jégkocka? Mire elég egy díszes palack? – a Telegraph összeszedte a mezei borfogyasztó legnagyobb tévedéseit.

Vörös a húshoz, fehér a halhoz

A megfelelő étel és bor összekapcsolása sokkal inkább szól az intenzitás, a fűszerezés és az ízvilág összekapcsolásáról, mintsem kategorikus kijelentésekről. Lazachoz például kitűnő választás a pinot noir, bárány mellé pedig nyugodt szívvel kortyolhatunk könnyedebb fehér borokat.

Szebb üveg = jobb bor

Ne csábuljunk az ólómsúlyú üvegnek vagy a díszes címkének. A csomagolás díszessége mindig a forgalmazó egójáról, mintsem a bor milyenségéről árulkodik.

Az öreg bort szűrni kell

Bár egy több évtizedes bor esetében nem árt, ha fogyasztás előtt egy darabig a szabad levegőn szellőztetjük, fontos észben tartani, hogy egy-egy idősebb palack ital a dugó alatt érik össze igazán, így áttöltése, ülepítése, leszűrése könnyedén tönkreteheti az összhatást.

Vörösbornak legjobb a szobahőmérséklet

A legtöbb esetben tévedés, hogy a húsz fokos lakásban hűtés nélkül tárolt bor ne lenne túlságosan szirupszerű. Vörösborok esetében a nem hivatalos határérték 14 fok, ám ez nagyban egyénfüggő.

Szentségtörés jégkockával hűteni a túl meleg bort

Egyáltalán nem. A jégkocka az a trükk, amelyet ugyanúgy bevethetünk a sarki kocsmában, mint az Operabálon. Csak egy kis bátorság kell hozzá.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!