Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"bf2a7982-867f-45ee-a33b-0c2dba9d4cb3","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Roy Lee csak 2026. május 20-a után folytathat újabb tanulmányokat az amerikai Columbia Egyetemen. A hallgatót egy általa épített szoftver miatt rúgták ki.","shortLead":"Roy Lee csak 2026. május 20-a után folytathat újabb tanulmányokat az amerikai Columbia Egyetemen. A hallgatót...","id":"20250331_roy-lee-columbia-egyetem-kirugas-mesterseges-intelligencia-allasinterju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bf2a7982-867f-45ee-a33b-0c2dba9d4cb3.jpg","index":0,"item":"4db495aa-67ad-417c-90a7-14e6a40bac44","keywords":null,"link":"/tudomany/20250331_roy-lee-columbia-egyetem-kirugas-mesterseges-intelligencia-allasinterju","timestamp":"2025. március. 31. 17:03","title":"Kirúgtak a Columbia Egyetemről egy hallgatót, mert segített átmenni a nagy tech cégek lehetetlen állásinterjúin","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"88acf73c-be64-429c-8928-6f2727eea656","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Bővítené műholdas szolgáltatásait az Apple, ám a jelek szerint ezt igyekezne megakadályozni Musk.","shortLead":"Bővítené műholdas szolgáltatásait az Apple, ám a jelek szerint ezt igyekezne megakadályozni Musk.","id":"20250401_apple-globalstar-egyuttmukodes-elon-musk-spacex","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/88acf73c-be64-429c-8928-6f2727eea656.jpg","index":0,"item":"a4f07291-d473-4997-ab9e-e2e9b53669e2","keywords":null,"link":"/tudomany/20250401_apple-globalstar-egyuttmukodes-elon-musk-spacex","timestamp":"2025. április. 01. 12:05","title":"A műholdak miatt rúghatja össze a port Elon Musk és az Apple","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"37a2a73e-9ed8-411b-bf32-5e8d016f8ace","c_author":"Domokos László","category":"360","description":"A globális vámháború negatív hatásait a magyar lízingpiac is megérzi majd – véli Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Az emelkedő cégautóadót a lakosság segítségével lehetne elkerülni.","shortLead":"A globális vámháború negatív hatásait a magyar lízingpiac is megérzi majd – véli Zs. Nagy István, a Magyar...","id":"20250331_hvg-zs-nagy-istvan-lizingpiac-elektromos-autok-zoldatallas-finanszirozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/37a2a73e-9ed8-411b-bf32-5e8d016f8ace.jpg","index":0,"item":"bb87fbf0-7988-49fd-b2cf-efd320344408","keywords":null,"link":"/360/20250331_hvg-zs-nagy-istvan-lizingpiac-elektromos-autok-zoldatallas-finanszirozas","timestamp":"2025. március. 31. 14:31","title":"Cégautóadó-mentes céges autókért lobbizik a Magyar Lízingszövetség","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"27a18ce6-cf37-4118-aefc-40714ec81c33","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Amerikai kutatók szerint olyan méreganyagot termelnek az afrikai Viktória-tóban lévő algák, amely májkárosító hatása miatt súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. A tó vizét 47 millió ember használja.","shortLead":"Amerikai kutatók szerint olyan méreganyagot termelnek az afrikai Viktória-tóban lévő algák, amely májkárosító hatása...","id":"20250331_afrika-viktoria-to-algasodas-mergezes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/27a18ce6-cf37-4118-aefc-40714ec81c33.jpg","index":0,"item":"f684a93a-5626-4688-bbdd-023355761d9b","keywords":null,"link":"/tudomany/20250331_afrika-viktoria-to-algasodas-mergezes","timestamp":"2025. március. 31. 13:03","title":"Épp most zöldül be Afrika legnagyobb tava, és ez nagyon súlyos probléma","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d134ae21-5a0f-4077-a484-1b65c3bfd540","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Vörös riasztás lépett életbe. ","shortLead":"Vörös riasztás lépett életbe. ","id":"20250401_Izland-vulkankitores-magma-turistaknak-el-kellett-hagyniuk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d134ae21-5a0f-4077-a484-1b65c3bfd540.jpg","index":0,"item":"32558527-1678-45cf-a903-2d3ed0439d39","keywords":null,"link":"/vilag/20250401_Izland-vulkankitores-magma-turistaknak-el-kellett-hagyniuk","timestamp":"2025. április. 01. 11:01","title":"Vulkánkitörés miatt kellett kimenekíteni turistákat Izlandon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cbf7dfc8-b82e-4121-9a70-e0f92c46fec2","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Egy hete indították el.","shortLead":"Egy hete indították el.","id":"20250331_magyar-peter-nepszavazas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cbf7dfc8-b82e-4121-9a70-e0f92c46fec2.jpg","index":0,"item":"0f2ef26f-636a-4a7e-a942-ad33cf45891a","keywords":null,"link":"/itthon/20250331_magyar-peter-nepszavazas","timestamp":"2025. március. 31. 12:09","title":"Már félmilliónál is többen töltötték ki Magyar Péterék „népszavazását”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4099a9c1-3101-48de-8530-cbb5fd522e94","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Igazi dráma minden marketingesnek, aki úgy gondolja, hogy mellekkel bármit el lehet adni.","shortLead":"Igazi dráma minden marketingesnek, aki úgy gondolja, hogy mellekkel bármit el lehet adni.","id":"20250401_Csod-Hooters-csaladbarat-etterem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4099a9c1-3101-48de-8530-cbb5fd522e94.jpg","index":0,"item":"0e89f208-a97d-475a-b9c6-e2f145770924","keywords":null,"link":"/kkv/20250401_Csod-Hooters-csaladbarat-etterem","timestamp":"2025. április. 01. 07:57","title":"Csődöt jelentett a Hooters, családbarát étteremlánccá szeretnék átszervezni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"339cc91f-e6d3-4425-b887-04be55945fca","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A dízel ára viszont csökken. ","shortLead":"A dízel ára viszont csökken. ","id":"20250331_Benzinar-emelessel-indul-a-kutakon-az-aprilis","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/339cc91f-e6d3-4425-b887-04be55945fca.jpg","index":0,"item":"122c0425-059b-48d8-9b79-f364aefaf60c","keywords":null,"link":"/cegauto/20250331_Benzinar-emelessel-indul-a-kutakon-az-aprilis","timestamp":"2025. március. 31. 09:54","title":"Benzináremeléssel indul az április","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú
szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?
Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.
Nagymamája profi szakácsnő volt, neki köszönheti, hogy már gyerekként tudta, mi szeretne lenni. Éppen tíz éve dolgozik a Grad Otočec-ben, ami nagyon szép időnek számít manapság. 2008-ban második helyet szerzett a szlovén csapattal az európai séfolimpián Erfurtban, erre a legbüszkébb eddigi szakmai karrierjében, miközben még csak harmincas évei elejét tapossa. Szeret utazni, nemzetközi konyhákon inspirálódni. Civilben az egyszerű egytálételeket kedveli, imád horgászni és motorozni.
hvg.hu: Járt már a Hertelendy Kastélyban korábban?
Dejan Pavlič: Annak ellenére, hogy szomszédok vagyunk Magyarországgal, korábban még nem jártam erre. Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehettünk a csapatommal. Gyönyörű ez a kastély s az egész vidék, és nem utolsó sorban remek alapanyagokkal, zöldségekkel és vadhúsokkal rendelkeznek. Remek tapasztalat és nagy élmény volt Hampuk Zsolttal és kollegáival együtt dolgozni.
Dejan a szlovén vidék ízeit hozta a Hertelendy kastélyba
Schumy Csaba
hvg.hu: Hallott már a magyar konyha jellegzetességeiről?
D. P.: Természetesen. Sőt, kóstoltam is egy-két ételt, mikornéhány évvel ezelőtt Budapesten jártam. Ettem például a halászlevet jó sok csípős paprikával, egyszerűen zseniális étel. De kóstoltam a libamájat is, ami az egyik kedvencem és a magyarok kiválóan tudják elkészíteni.
hvg.hu:Mi a kedvenc konyhája, alapanyaga?
D.P.: Természetesen a szlovén konyha. Gyönyörű erdőink vannak, amik bővelkednek vadakban, nagy kedvencem a vadhús. Ha már az erdőnél tartunk, az erdei gombákkal is szeretek dolgozni, de alapvetően a hús a kedvencem. Ebből lehet a legtöbbet kihozni, úgy, hogy közben megőrizzük a természetes ízeket. A fűszerek közül imádom az aromás, karakteres zöldfűszereket, mint például a rozmaring, a zsálya, vagy a kakukkfű.
hvg.hu:Hogyan jellemezné a saját stílusát?
D.P.: Egyszerű, de modern. Mindig arra törekszem, hogy az alapanyagok eredeti, természetes ízét megőrizzem, az ételeim ízletesek, de egyszerűek legyenek. De nagyon érdekel a molekuláris gasztronómia is, szeretek „varázsolni”. Szerintem a kettő nem zárja ki egymást.
Deja-féle vadfűszeres pisztráng
Schumy Csaba
hvg.hu:Mire a legbüszkébb eddigi karrierje során?
D.P.: Arra, hogy 2008-ban a szlovén csapattal másodikak lettünk az európai séfolimpián Erfurtban.
hvg.hu:Kivel főzne együtt szívesen?
D.P.: Peter X. Kelly (Xaviars Restaurant Group, USA, a legmagasabb Zagat, The New York Times, Tripadvisor elismerésekkel – a szerk.) stílusa nagyon közel áll hozzám. Egyszer volt alkalmunk találkozni, járt Szlovéniában és nagyon megszerette a szlovén ételeket. Kreativitása és nyitottsága nagy hatást gyakorolt rám, vele nagyon szívesen főznék együtt.
hvg.hu:Mik a gasztronómiai tervei a közeljövőben?
D.P.: Csapatommal nap, mint nap nagyon keményen dolgozunk. Számomra az a legfontosabb hogy folyamatosan tanuljak. És sokat is utazom, hogy minél többféle konyhát lássak. Jártam már Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban is sztázsolni. A következő tervem is egy utazás, jövő februárban az Egyesült Államokba megyek, ahol több éttermet is meglátogatok majd.
hvg.hu:Mi a véleménye a jelenlegi gasztronómiai trendekről?
D.P.: Nem akarom megítélni, hogy mi a helyes és mi a helytelen a gasztronómiában. A saját stílusomat követem. Figyelemmel kísérem az eseményeket a világban, de megőrzöm és megóvom önálló stílusomat. Nem vagyok például valami nagy street food rajongó, hiszen kenyeret sem eszem igazán.
hvg.hu:Mivel tölti szívesen az idejét, amikor nem a konyhán van?
D.P.: Imádok horgászni, a gradi kastély melletti folyó szebbnél szebb halakban bővelkedik. Szeretem járni az erdőt, kirándulni, hegyet mászni a barátaimmal. Van egy gyönyörű kék motorom is, amikor időm engedi, nyeregbe pattanok és száguldozom egy kicsit.
hvg.hu:Szokott főzni otthon?
D.P.: Igen, méghozzá egyszerű ételeket. Nagy kedvenceim a levesek, tészták. Amikor nincs kedvem főzni, előfordul, hogy leugrom egy kínaiba, nagyon szeretem a csípős, fűszeres kínai kaját.
hvg.hu:És végül,mit üzen magyar séfkollegáinak?
D.P.: Három nagyon fontos dolgot, amit a saját kollégáimnak, beosztottjaimnak is mindig mondok : legyenek kreatívak, ne másoljanak és hallgassanak a szívükre!
Dejan Pavlič és Hampuk Zsolt menüje az V. Hertlendy Gourmet Fesztiválon
Amuse Bouche
Barnapisztráng háromféleképpen vadfűszerekkel és zöldségekkel