szerző:
hvg.hu

Grüner Veltriner, Riesling, Muscateller, Zierfandler, Zweigelt - nem kell különösebben pallérozott borkedvelőnek lenni ahhoz, hogy ne tudnánk azonnal, a bécsi út túloldalán járunk. Újabban azonban Budapest határait sem kell elhagynunk, hogy barangolhassunk az osztrák borvidékeken.

A tavasz beköszöntével új koncepció és vele együtt Ausztria borainak széles választéka érkezett meg Budapestre, közelebbről, Budára, és nemcsak  a Hegyvidék népének legnagyobb örömére.  A szomszédos ország minden borrégiójából, közel 30 neves borászattól több mint 120-féle bor sorakozik a speciális kis borbisztró polcain A választék kialakításánál fontos szempont volt, hogy  Ausztriából minden árkategóriában kínáljanak borokat, a könnyű nyári boroktól egészen a legjobb dűlőválogatásokig.

Mindezt olyan környezetben, ahová már egy reggeli kávéra, roppanós bécsi virslire vagy omlettre is érdemes benézni. A kellemes budai zöldövezet, a belső tér hangulatos kialakítása és a zöld fűszernövényekkel teli, szomszédos virágbolttal közös terasz a slow food - több alapanyag közvetlenül Ausztriából érkezik, köztük a borokat kísérő sajt- és sonka válogatás -, de leginkább a slow life  trendet hirdeti.

©

A hely alapítói nem egyszerűen bormániásak, hanem "küldetéstudatuk" van, szeretnék megmutatni, miért érdemes az osztrák szőlőfajtákkal, régiókkal megismerkedni. S mi minden van még a zöld veltelinin túl. Kezdve onnan, hogy a sógorok fővárosa a világon az egyetlen, amely egyúttal önálló borvidék is, tessék csak a friss bécsi Gemischter Satz-ra gondolni. S akkor lehet folytatni Wachau legendás rizlingjeivel, a stájer chardonnay-val, ami ott leginkább Morillon és így tovább.

Meg a történettel, miként feledtette el a világgal Ausztria minden idők egyik legnagyobb borbotrányát, ami éppen 30 éve, 1985-ben majdnem bedöntötte a szomszédok egész borágazatát. Köszönhetően néhány felelőtlen gazdának, akik fagyállóval igyekeztek erősíteni gyönge boraikat. Az osztrákok elég gyorsan összekapták magukat, és inkább azzal statuáltak példát, hogy megalkották minden idők egyik legszigorúbb bortisztasági törvényét. A DAC (Districtres Austriae Controllates) az átlátható,ellenőrzött gazdálkodást, termelést, forgalmazást húzza alá, meghatározva  a területi sajátosságok elsődlegességének figyelembe vételével a fő, illetve a limitált termelhető fajtákat. A 20 ezer osztrák bortermelő zömében kisbirtokokon, pár hektáros ültetvényeken 23 fehér és 13 kék szőlőfajtával foglalkozik.

©

Hogy milyen eredménnyel járt a DAC?  Az osztrák borok az elmúlt évtizedben a tengerentúlon és a világ minden pontján felkerültek a legjobb éttermek, borbárok itallapjaira, borboltok választékába.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Öröm és elégedettség: ilyen egy néppárti csúcstalálkozó Orbán nélkül

Öröm és elégedettség: ilyen egy néppárti csúcstalálkozó Orbán nélkül

22 millió facsemetét ültet a kormány

22 millió facsemetét ültet a kormány

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Egy autó kormánya 4-szer piszkosabb, mint egy nyilvános WC

Egy autó kormánya 4-szer piszkosabb, mint egy nyilvános WC

Gyógyszer-túladagolással ölte meg férjét egy nő Fejér megyében

Gyógyszer-túladagolással ölte meg férjét egy nő Fejér megyében

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében