Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"883fed4a-f5cd-4f24-89a2-992c7dbfb26d","c_author":"Somfai Dávid","category":"sport","description":"A nyíltvízi úszó-Eb magyar ezüstérmese, Mihályvári-Farkas Viktória a parton is emlékezetes teljesítményt nyújtott. Úszóverseny még sosem hangzott ennyire magával ragadónak.","shortLead":"A nyíltvízi úszó-Eb magyar ezüstérmese, Mihályvári-Farkas Viktória a parton is emlékezetes teljesítményt nyújtott...","id":"20250529_Ilyen-ertekelest-meg-nem-hallottal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/883fed4a-f5cd-4f24-89a2-992c7dbfb26d.jpg","index":0,"item":"0a13f66b-17b9-402c-a266-10837b89b09f","keywords":null,"link":"/sport/20250529_Ilyen-ertekelest-meg-nem-hallottal","timestamp":"2025. május. 29. 16:43","title":"Ilyen élményszerűen még senki nem mesélte el egy verseny izgalmait, mint a nyíltvízi úszó-Eb magyar ezüstérmese","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7645d03f-4578-487f-ab51-bc3dafe2e9ad","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Mikor lesz kóros az ételek iránti sóvárgás? Mi történik bennünk testileg és lelkileg, amikor az evésbe menekülünk? Miért bukik el annyi diéta vagy életmódváltás? És egyáltalán, hol van innen a kiút? Ezekről a témákról is szó esett a HVG egészségpodcastjának legújabb adásában.","shortLead":"Mikor lesz kóros az ételek iránti sóvárgás? Mi történik bennünk testileg és lelkileg, amikor az evésbe menekülünk...","id":"20250529_Kosz-jol-Etelfuggoseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7645d03f-4578-487f-ab51-bc3dafe2e9ad.jpg","index":0,"item":"94405be7-8bec-4b7c-9d4f-a9b4c94458ea","keywords":null,"link":"/elet/20250529_Kosz-jol-Etelfuggoseg","timestamp":"2025. május. 29. 19:32","title":"Kösz, jól: Ételfüggő vagyok, ha alig várom, hogy este befaljak egy zacskó chipset?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"736a221f-6360-4468-b01e-d88f41d811e3","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Figyelmeztetnek a kutatók: katasztrofális következményei lehetnek, ha továbbra is ilyen ütemben melegszik a bolygó. ","shortLead":"Figyelmeztetnek a kutatók: katasztrofális következményei lehetnek, ha továbbra is ilyen ütemben melegszik a bolygó. ","id":"20250529_tengerviz-szintjenek-emelkedese-migracios-krizis-globalis-felmelegedes-jegolvadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/736a221f-6360-4468-b01e-d88f41d811e3.jpg","index":0,"item":"f8a0566b-3488-4fb3-8feb-cb771c23aa9f","keywords":null,"link":"/tudomany/20250529_tengerviz-szintjenek-emelkedese-migracios-krizis-globalis-felmelegedes-jegolvadas","timestamp":"2025. május. 29. 19:03","title":"Globális migrációs krízist okozhat az emelkedő tengerszint, már a legoptimistább forgatókönyv is katasztrófához vezethet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7429c067-118d-4a7c-9e2a-8a7e11690393","c_author":"HVG","category":"360","description":"Kinek mennyi bátorsága lenne hasonló helyzetben? Ezen a kérdésen gondolkodhat, aki megnézi a prágai tavasz idején játszódó filmet, a Rádiót. ","shortLead":"Kinek mennyi bátorsága lenne hasonló helyzetben? Ezen a kérdésen gondolkodhat, aki megnézi a prágai tavasz idején...","id":"20250529_hvg-radio-film-pragai-tavasz-csehszlovakia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7429c067-118d-4a7c-9e2a-8a7e11690393.jpg","index":0,"item":"67a66cf4-c337-4345-adec-3baf2cb15411","keywords":null,"link":"/360/20250529_hvg-radio-film-pragai-tavasz-csehszlovakia","timestamp":"2025. május. 29. 16:00","title":"„Önökkel vagyunk, legyenek velünk” – állásukat vesztették, de nem voltak hajlandók hazudni a prágai tavasz újságíró hősei","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"11070bc0-42bc-46d8-8bf5-8ac6f3e03da5","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A visszavonult úszóklasszis társaival végül így is ki tudott venni némi osztalékot a fő vállalkozásából.","shortLead":"A visszavonult úszóklasszis társaival végül így is ki tudott venni némi osztalékot a fő vállalkozásából.","id":"20250528_Hosszu-Katinka-cegek-beszamolok-bukas-Iron-Corporation-HK-Superfood-Iron-International-Katinka-Co","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/11070bc0-42bc-46d8-8bf5-8ac6f3e03da5.jpg","index":0,"item":"aa3d9ddc-2bb6-4acc-80fd-1c175e8b758e","keywords":null,"link":"/kkv/20250528_Hosszu-Katinka-cegek-beszamolok-bukas-Iron-Corporation-HK-Superfood-Iron-International-Katinka-Co","timestamp":"2025. május. 28. 09:06","title":"Bukást bukásra halmozott Hosszú Katinka cégbirodalma","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"808cdcd1-fbb3-4e3e-9d23-7977d604398a","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Mindössze 80–90 napos lehetett az a madárfióka, ami bizonyára az elfogyasztott műanyag mennyiségétől pusztult el. A kutatók még sosem láttak ilyet.","shortLead":"Mindössze 80–90 napos lehetett az a madárfióka, ami bizonyára az elfogyasztott műanyag mennyiségétől pusztult el...","id":"20250528_tengeri-madarak-muanyag-fogyasztas-egeszseg-elpusztulas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/808cdcd1-fbb3-4e3e-9d23-7977d604398a.jpg","index":0,"item":"161f88cb-930a-48d7-b45c-37e643450a0a","keywords":null,"link":"/tudomany/20250528_tengeri-madarak-muanyag-fogyasztas-egeszseg-elpusztulas","timestamp":"2025. május. 28. 19:03","title":"Szörnyű megállapítást tettek a kutatók: már ropog a madarak zúzája a műanyagtól, egy elpusztult példányban 778 darabot találtak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8e1e1636-af00-49f5-a051-d3294742e38e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Minneapolisból Madisonba tartó gépen két eltévedt madarat próbáltak becserkészni felszállás előtt. ","shortLead":"A Minneapolisból Madisonba tartó gépen két eltévedt madarat próbáltak becserkészni felszállás előtt. ","id":"20250528_galamb-legitarsasag-egyesult-allamok-madison-minneapolis","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8e1e1636-af00-49f5-a051-d3294742e38e.jpg","index":0,"item":"507c77d7-ad91-4051-9ead-4ba9d51a911b","keywords":null,"link":"/elet/20250528_galamb-legitarsasag-egyesult-allamok-madison-minneapolis","timestamp":"2025. május. 28. 13:30","title":"Galambokat kergettek az utasszállító repülőgép fedélzetén – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ad659071-18db-4492-a980-4d7d7f62434b","c_author":"Fetter Dóra","category":"360","description":"Akkora hévvel hirdetett csatát a Fidesz az online térben, hogy akadhatnak harcosai, akik ezt felhatalmazásként értve a valódi életben is kimutatják agressziójukat. Miért nagyobb ennek a valószínűsége most, mint a menekültek elleni hergelés idején? Kik kerülhetnek célkeresztbe? Fel van készülve a magyar társadalom az erőszakra?","shortLead":"Akkora hévvel hirdetett csatát a Fidesz az online térben, hogy akadhatnak harcosai, akik ezt felhatalmazásként értve...","id":"20250529_hvg-zaszlo-zaszlo-okol-politikai-agresszio-offline-pofonok-feszultseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ad659071-18db-4492-a980-4d7d7f62434b.jpg","index":0,"item":"ab2f3bcb-cf7d-4e6c-a06a-3093905a0da3","keywords":null,"link":"/360/20250529_hvg-zaszlo-zaszlo-okol-politikai-agresszio-offline-pofonok-feszultseg","timestamp":"2025. május. 29. 11:32","title":"Zászló, zászló, ököl: mikor csap át valódi erőszakba a végsőkig pörgetett szájkarate?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A mai városi piacok,vásárcsarnokok áruválasztéka sajnos egyre kevésbé különbözik egy szupermarketétől. Amiért mégis jobban szeretünk piacozni, az elsősorban a személyesség. Az a kapcsolat, amit a törzsvásárló soha nem kaphat meg az állandóan változó személyzetű, eladók helyett leterhelt, ingerült árupakolókkal felszerelt áruházakban. A magunk részéről azt tapasztaltuk, hogy a hagyományos árus-vevő bizalmi viszony leginkább a savanyúságosoknál érhető tetten.
Egy rendes piacon több savanyúságos is akad, és hamar kontrollálható melyik a megbízható. Amelyik igazi termelő, annál mindig ugyanazt a minőséget kaphatjuk, nem változik az íz, ugyanannyi kerül a hozzávalókból – kaporból, fokhagymából, meg a titkos receptekben előírtakból – és felfedezhető a csak rá jellemző árnyalata a savanykásságnak.
Többnyire – idővel ez is pontosan kitapasztalható – szinte mindegyik árusnak van valami portékája, ami a legjobb, mi kapható. Az egyiknél a savanyú káposzta, a másiknál az almapaprika, emitt az apródinnye, amott a csípős macskapöcse paprika, némelyeknél a töltött cseresznyepaprika, másoknál a cékla.
A savanyúságok legfőbb előnye olcsóságuk mellett, tekintve, hogy nem ecettel, nem beoltással, nem pasztőrözéssel, hanem természetes eljárással készülnek, hogy megőrzik a zöldségek eredeti értékeit, vitaminjait, az emésztést segítő baktériumaikat, így télen (is) nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Nagyon finomak és szinte valamennyi húsos ételhez remekül passzolnak. De akár főételnek is előléphetnek (na, ehhez kutattunk receptet). Végül és persze nem utolsósorban a savanyú léből egy-két deci remek gyógyszere a másnaposságtól háborgó gyomornak is.
A legnépszerűbb savanyú káposzta, a cékla és a csalamádék mellett közkedveltek a különféle csípős paprikaféleségek, melyek nélkül egy hurka-kolbász kombó éppoly elképzelhetetlen, mint a családapa számára a piacozás lángos és sör nélkül.
Szerencsénkre a savanyúságok természetes erjesztése élelmiszeripari – micsoda rusnya szó –módszerekkel gazdaságosan nem megvalósítható, így a nagyiparnak maradnak az úgynevezett „ecetes savanyúságok”, melyek véleményünk szerint soha nem lehetnek olyan finomak, mint a természetes savanyítással előállítottak. Ezek a házi finomságok „megédesítik” életünket és akár otthon is könnyedén elkészíthetjük őket. Szinte az összes zöldséget lehet savanyítani, ráadásul ilyenkor télen is. Nem kell hozzá más, csak egy légmentesen zárható üveg vagy cserépedény, a tetszőleges zöldség, só, ízlés szerint fűszerek, víz és egy meleg hely, ahol egyenletesen 20-24 fok van. 1 nap alatt beindul az erjedés, és 2 hét múlva már a saját erjesztett, egészséges savanyúságunkat fogyaszthatjuk. A legjobb fej köztük, szó szerint a káposzta. Már az alakja miatt is, de leginkább azért mert kalóriaszegény, pénztárcakimélő, valóságos téli vitaminbomba. Ha nem vagyunk restek, kovászoljuk otthon - igen, ilyenkor is remekül lehet, csak meleg kell neki.
vecseshirek.hu
Ha teljesen érthetően restek vagyunk, akkor ballagjunk a piacra a savanyúságoshoz. S ezúttal ne a tökéletes töltött káposztát akarjuk megcsinálni. Savanyodjunk be csak úgy magában hideg vacsorához, tízóraihoz. De ha mégis valami melegségre vágyunk, akkor dobjunk össze egy savanyú káposztás egytálat, ahogy a Sopron környéki ómamák csinálták.
Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta,
2 kis fej vöröshagyma
3 dkg zsír
10 dkg füstölt szalonna
2 alma
2,5 dl fehér bor
2 szem burgonya
1 csapott evőkanál cukor
1/2 evőkanál édesnemes paprika
pár szem köménymag
Elkészítés:
A felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk az ugyancsak kockára vágott hagymával együtt. Megszórjuk a cukorral, és barnulásig (nem megégésig) tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, majd ráöntjük a bort (ha nem lepi el, kipótoljuk). Fedő alatt hagyjuk párolódni, ha már félpuha a káposzta, beledobjuk a negyedekre vágott, hámozott almákat, befűszerezzük, átkeverjük és végül beleszeljük a krumplikat is. Innentől max 10-15 perc, és kész kell, hogy legyen. Megkóstoljuk, ízlés szerint még sózhatjuk, ha nem elég az, ami a szalonnától van.
Megjegyzés: Van ám ennek egy kissé modernizált változata. De nem a szalonnáról mondunk le, hanem a burgonyáról, meg a cukorról. S borókabogyóval meg babérlevéllel ízesítjük, a paprikát, köménymagot elhagyva. Az almát pedig lecserélhetjük, de még jobb, ha kiegészítjük a főzés vége felé egy fél doboz, nem cukorszirupos ananásszal, ami a levével együtt mehet a káposztába. További turbózás ananász helyett: fél maréknyi aszalt vörös áfonya, magozott aszalt szilva társulhat az alma mellé.