szerző:
T.S.

Először is enni, mivel Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, Észak-és Nyugat-Afrika országaiban sokaknak az egyik fő tápláléka. Találékonyak azonban a konyhán kívül is tudják hasznosítani betevő nyamijukat.

 A kenyérgyökér avagy kínai burgonya valóságos keményítőraktár. Így nem csoda, hogy elsősorban változatos, mindennapi táplálék a – latin nevén – dioscorea, közönségesen csak jamszgyökér, póriasan pedig a nyami (jama, inama).

 Kolumbiában is hasonló szerepet tölt be a konyhákon, mint nálunk a burgonya. Főzelék, püré, de még édesség is készül belőle (a mi gyümölcskenyerünkhöz hasonló sütemény, de puding és krém is) aminek a neve az ottani szóhasználatban ñame (ejtsd: nyamei – a szerk.). Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a dél-amerikai ország ott van a legnagyobb termelők tízes világranglistáján. Kolumbia különböző körzeteiben minden évben fesztiválokat is rendeznek, ahol díjazzák a legnagyobb és a legkülönlegesebb formájú jamszgyökeret. 

Egy 15,5 kilós fesztiválgyőztes példány
©

 A termetes gyökérnövény azonban másként is hasznosítható, akár tárolónak, szállítóeszköznek is. De azért nagyon nem mindegy, mire alkalmazzák…

A kolumbiai zsaruk által minap elfogott két drogárus is kivájta a jamszgyökér belsejét, s abban szállította a drága árut. A híres történelmi város, Cartagena de Indias rendőrei – állampolgári bejelentés alapján – igazoltatták az El Cabezón (Csökönyös) és El Flaco (Sovány) gúnynévre hallgató párost, akik nemcsak felnőttek, hanem iskolások körében is terjesztették a kábítószert. Az ideges fiatalembereknél történetesen volt egy nyami. Leemelhető „záró fedéllel”. A tápláléknövény kivájt belseje több mint 100 adag marihuánát tartalmazott.

Az ötletet ezúttal a bíróság „díjazza”. A Csökönyös és a Sovány valószínűleg egy darabig legfeljebb csak a börtönkonyhán jut hozzá a mindennapi nyamihoz.

©

Amúgy nekünk sem olyan elérhetetlen az egzotikus konyhanövény. Több európai ország piacain is árulják, nem ismeretlen a kontinens séfjei előtt. S néhány éve már hazai kertészetekben is feltűntek termesztésre alkalmas palántái. Állítólag, ha megfelelően gondoskodunk a (kúszó)növényről lehetnek esélyeink kisebb gumószüretre pár év után. Szállításra alkalmas példányokban ne reménykedjünk...

  

  

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak

1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak

Munkásszállóvá alakították az iskolát egy vasi faluban

Munkásszállóvá alakították az iskolát egy vasi faluban

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja

Ez nem csak elsőre fura. Mi értelme a sofőr nélküli rendőrautónak?

Ez nem csak elsőre fura. Mi értelme a sofőr nélküli rendőrautónak?

Csak most vette észre a Pentagon, hogy hónapokkal ezelőtt ellopták 30 ezer katonájuk személyes adatát

Csak most vette észre a Pentagon, hogy hónapokkal ezelőtt ellopták 30 ezer katonájuk személyes adatát