szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Először is enni, mivel Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, Észak-és Nyugat-Afrika országaiban sokaknak az egyik fő tápláléka. Találékonyak azonban a konyhán kívül is tudják hasznosítani betevő nyamijukat.

 A kenyérgyökér avagy kínai burgonya valóságos keményítőraktár. Így nem csoda, hogy elsősorban változatos, mindennapi táplálék a – latin nevén – dioscorea, közönségesen csak jamszgyökér, póriasan pedig a nyami (jama, inama).

 Kolumbiában is hasonló szerepet tölt be a konyhákon, mint nálunk a burgonya. Főzelék, püré, de még édesség is készül belőle (a mi gyümölcskenyerünkhöz hasonló sütemény, de puding és krém is) aminek a neve az ottani szóhasználatban ñame (ejtsd: nyamei – a szerk.). Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a dél-amerikai ország ott van a legnagyobb termelők tízes világranglistáján. Kolumbia különböző körzeteiben minden évben fesztiválokat is rendeznek, ahol díjazzák a legnagyobb és a legkülönlegesebb formájú jamszgyökeret. 

Egy 15,5 kilós fesztiválgyőztes példány
©

 A termetes gyökérnövény azonban másként is hasznosítható, akár tárolónak, szállítóeszköznek is. De azért nagyon nem mindegy, mire alkalmazzák…

A kolumbiai zsaruk által minap elfogott két drogárus is kivájta a jamszgyökér belsejét, s abban szállította a drága árut. A híres történelmi város, Cartagena de Indias rendőrei – állampolgári bejelentés alapján – igazoltatták az El Cabezón (Csökönyös) és El Flaco (Sovány) gúnynévre hallgató párost, akik nemcsak felnőttek, hanem iskolások körében is terjesztették a kábítószert. Az ideges fiatalembereknél történetesen volt egy nyami. Leemelhető „záró fedéllel”. A tápláléknövény kivájt belseje több mint 100 adag marihuánát tartalmazott.

Az ötletet ezúttal a bíróság „díjazza”. A Csökönyös és a Sovány valószínűleg egy darabig legfeljebb csak a börtönkonyhán jut hozzá a mindennapi nyamihoz.

©

Amúgy nekünk sem olyan elérhetetlen az egzotikus konyhanövény. Több európai ország piacain is árulják, nem ismeretlen a kontinens séfjei előtt. S néhány éve már hazai kertészetekben is feltűntek termesztésre alkalmas palántái. Állítólag, ha megfelelően gondoskodunk a (kúszó)növényről lehetnek esélyeink kisebb gumószüretre pár év után. Szállításra alkalmas példányokban ne reménykedjünk...

  

  

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást