Túljegyzés és hozamemelkedés a diszkontkincstárjegy-aukción

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) az előző alkalomhoz hasonlóan 45 milliárd forint értékben hirdetett meg és fogadott el ajánlatokat kedden, a végül két bázispontos hozamemelkedést hozó három hónapos diszkont kincstárjegyek aukcióján.

A kibocsátáson, amelyet kétszeresen jegyeztek túl, 7,48 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 2 bázisponttal magasabb a múlt heti aukcióénál. Az elfogadott ajánlatok legmagasabb hozama 7,52 százalék, a legalacsonyabb 7,40 százalék volt – közölte az ÁKK. A korábbi aukciókon rendre 7,30, 7,32, 7,36 és 7,46 százalék átlaghozam alakult ki, tovább folytatódott tehát az emelkedő irányzat.

A meghirdetett 45 milliárd forint értékű kincstárjegyre 88,97 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot az elsődleges forgalmazók, összesen 87-et, amelyekből az ÁKK 73-at fogadott el a teljes meghirdetett összegre. A kibocsátás végösszege 49,5 milliárd forint lett.

A múlt heti aukción alig kétszeres volt a túljegyzés, a meghirdetett 45 milliárd forintra akkor 83,63 milliárd forint értékű ajánlat érkezett. Az ÁKK 76 ajánlatból 53-at fogadott el – a meghirdetett 45 milliárd forint értékben.