London: hosszú távon az euró és a dollár helyet cserélhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A hitelpiaci válság egyértelmű és jelen idejű kockázatot jelent a világgazdaságra, legfontosabb hosszú távú öröksége azonban geopolitikai léptékű lehet, mégpedig az, hogy az euró felválthatja a dollárt az első számú globális tartalékvaluta szerepében, áll a Financial Times hétfői elemzésében.

A londoni gazdasági napilap idézi két amerikai közgazdaságtan-professzor, Menzie Chinn és Jeffrey Frankel egyik legutóbbi elemzését. A wisconsini, illetve a Harvard egyetem két kutatója által nemrég elvégzett szimuláció azt mutatta ki, hogy az euró 10-15 éven belül átveheti a dollár tartalékvaluta-szerepét. A lap megjegyzi, hogy a lefuttatott modell még nem is a jelenlegi válságra alapult, és a mostani hitelválság könnyen felgyorsíthatja a két vezető szakértő által azonosított folyamatokat.

A kutatók két fő okot hoznak fel a dollár nemzetközi szerepének hanyatlására. Az egyik a makacs folyómérleg-hiány, amelyet a dollár árfolyamának hosszú távú gyengülése kísér, a másik pedig az, hogy az euróval valós alternatíva jelent meg.

Annak idején sem a japán jennek, sem a német márkának nem volt reális esélye arra, hogy a dollár helyébe lépjen, az euróövezeti gazdaság azonban most már csaknem akkora, mint az amerikai, és a folytatólagos bővítéssel meg is haladhatja annak méretét, áll a Financial Times hétfői ismertetésében.

Annak megjóslása, hogy a dollár milyen sebességgel veszíti el domináns tartalékvaluta-pozícióját, a jóslathoz használt feltételezésektől függ. Chinn és Frankel munkája azonban azt mutatja, hogy a fejlemény "sokkolóan hamar bekövetkezhet ... az (ehhez vezető) folyamatok némelyike e percben is gyorsul", áll az elemzésben.

A Financial Times szerint egy ilyen eltolódás potenciális geopolitikai következményei "mérhetetlenek ... ha a dollár nem lesz a világ vezető nemzetközi valutája, az nem csupán azt jelenti, hogy (az Egyesült Államok) veszít politikai hatalmából, az maga lesz a hatalomvesztés".

Az elemzés szerint az amerikai politikai vezetés gyaníthatóan nincs tudatában annak, hogy mi vár rá. Ugyanez elmondható az európai politikusokról is, akik eddig semmilyen jelét nem adták annak, hogy készen állnának a világ vezető valutájának birtoklásával járó felelősség kezelésére, áll a londoni gazdasági napilap hétfői elemzésében.

A dollár globális szerepének potenciális hanyatlására független londoni elemzők is felhívták már a figyelmet.
A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő tavaly év végi elemzése szerint a dollár továbbra is őrzi globális kulcsvaluta-státusát, az amerikai gazdaság puszta mérete miatt, de az amerikai makrohelyzet romlása és a befektetői hangulat megingása esetén a dollár még nagyobb nyomás alá kerülhet. Az S&P szerint a legrosszabb forgatókönyv - a dollár jelenlegi globális szerepének visszaszorulása - esetén kérdésessé válhat az amerikai szuverén adóskockázat jelenlegi besorolása is, amely egyelőre a létező legjobb, "AAA" szintű.