Tavaly 18 százalékkal bővült a globális ingatlan tőkepiac

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A DTZ Money into Property című elemzése szerint 2007-ben a globális ingatlan tőkepiac elérte a 12 ezer milliárd dollárt, 18 százalékos növekedéssel 2006-hoz képest. A DTZ a 2007. évi globális ingatlanbefektetések értékét 730 milliárd dollárra becsüli, míg előrejelzésük szerint 2008-ban a hitelválság következményeképp 30 százalékkal, 500 milliárd dollárra eshet vissza a tranzakciók értéke.

A DTZ szerint a hitelpiaci válság első szakasza idén véget érhet, azonban az árazásra gyakorolt nyomás és a finanszírozási problémák 2009-ben is jelen lesznek az ingatlanpiacokon. A cég „Lenders Survey” felmérése (a hitelezők körében végzett felmérés) szerint az európai piaci szereplők 75 százaléka a számít a finanszírozás nehezülésére 2008-ban, és 45 százalékuk a finanszírozási hányad további csökkenését valószínűsíti a következő időszakban. Ráadásul a válaszadók nagy része legkorábban 2009-re jósol jelentős javulást a CMBS (kereskedelmi célú ingatlan-alapú jelzáloghitellel fedezett értékpapírok) európai piacán.

Bár Közép-Kelet-Európa és Oroszország kereskedelmi ingatlan-befektetési piaca nem immunis a globális pénzügyi piacok zavaraira, de mindeddig rugalmasan reagált a hitelpiaci válságra. A régió a fejlett piacoktól eltérő gazdasági kondíciókkal rendelkezik - ilyen a magas, „felzárkózási” gazdasági növekedési ráta – írja a DTZ.

A Közép- és Kelet-Európa térségében – főleg Magyarországon és Csehországban – kevesebb a direkt ingatlan-tranzakció 2008 első felében, mint 2007-ben, az újraárazás következtében. Oroszországban viszont – amely a legnagyobb befektetési piaca a régiónak, és rendkívül erős bérlői háttere van – jelentős marad a tranzakciók volumene. A befektetők - különösen a saját tőkével rendelkező beruházók és a német nyílt végű alapok - továbbra is érdeklődnek a régió iránt. Az ingatlanpiac fundamentumai előtérbe kerültek, főleg a központi piacokon (Lengyelország, Magyarország és Csehország), ahol a megtérülés leginkább a bérleti díjak növekedésétől és az eszközmenedzsment lehetőségektől függ – áll az elemzésben.