szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek májushoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők júniusra 6,9 százalékos 12 havi áremelkedést vártak.

A maginfláció 2007 júniusához viszonyítva 5,8 százalékot tett ki, egy hónap alatt pedig 0,4 százalékos emelkedést mutatott. Az év első hat hónapjában 6,8 százalékkal emelkedtek az árak. Az idén májusban 1,1 százalék volt a havi és 7 százalék a 12 havi infláció. Egy évvel korábban, tavaly júniusban a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek a 2007 májusi és 8,6 százalékkal a 2006 júniusi szinthez képest.

A KSH közlése szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal csökkentek. Csökkent 9,9 százalékkal az idényáras élelmiszerek, 1,6 százalékkal a sajt, 1 százalékkal a tojás, valamint 0,9 százalékkal a tej ára. Ezzel szemben 9,6 százalékkal nőtt a sertéshús, 3,2 százalékkal az étolaj és 2,5 százalékkal a baromfihús ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 1 százalékkal emelkedtek.

Egy hónap alatt a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal az egyéb cikkek árai emelkedtek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,2 százalékkal nőtt. Átlag feletti, 0,3 százalékos áremelkedést mértek a szeszes italok, dohányáruk, valamint 0,2 százalékost a szolgáltatások esetében.

A szolgáltatásokon belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 4,2 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energia árai az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. A ruházkodási cikkek 0,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,2 százalékkal voltak olcsóbbak, mint májusban.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezető-helyettese szerint a havi adatok esetében az elemzők elsősorban az élelmiszereknél vártak más számokat. „Nem hívnám trendfordulónak, nincs szó gyökeres változásról az élelmiszerek áralakulásában” – mondta, hozzátéve, hogy az idényáras élelmiszereknél nem szokatlan ez a nyári hatás. Megjegyezte, hogy csak az idényáras cikkek ára csökkent, a többi élelmiszer drágult az előző hónaphoz képest.

Az üzemanyagárak emelkedését júniusban már fékezte a forint erős árfolyama, júliusban pedig megállította – emelte ki Mináry Borbála.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 77,3 százalékkal drágult az étolaj, 45,8 százalékkal a liszt, 24 százalékkal a száraztészta, 23,2 százalékkal a tej, 20,6 százalékkal a tojás, 20 százalékkal a baromfihús, 19 százalékkal a sajt és 18,6 százalékkal a kenyér.

Az átlagnál kisebb mértékben, 6,5 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 15,6 százalékkal, a gyógyszer, gyógyárué 2,1 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk 5,6 százalékos és a szolgáltatások 4,7 százalékos árnövekedése az átlagosnál szintén alacsonyabb volt. A ruházkodási cikkek esetében kis mértékű, 0,5 százalékos drágulást mértek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2007 júniusban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Londonban stagnáló vagy kissé gyorsuló inflációt várnak

Zömmel stagnáló, vagy kissé még gyorsuló éves inflációt várnak a múlt hónapról londoni feltörekvő piaci elemzők, akik közül többen a meredek energiaár-emelkedés miatt a nyár egészére a jelenlegi szint környékére beragadó éves drágulási ütemeket jósolnak.

MTI Gazdaság

Agrárinfláció: 32,6 százalék egy év alatt – nem enyhül

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén áprilisban 32,6 százalékkal haladta meg a 2007. áprilisit, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 41,9 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 20,1 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A vártnál is jóval magasabb az infláció

A fogyasztói árak az idén májusban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

MTI Gazdaság

Simor: nem adtuk fel a 3 százalékos inflációs célt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem adta fel 2009-re a 3 százalékos inflációs célt, noha a leírt inflációs alappálya szerint jövőre 4,2 százalék lehet az éves infláció, 2010-ben pedig 3 százalék, miközben jelentős felfelé mutató kockázatok jelentkeznek - felelte Simor András.

MTI Gazdaság

Euróövezet: májusban megint gyorsult az infláció

Az euróövezetben májusban minden várakozást meghaladva, ismét átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. Az elemzők 3,5 százalékos tizenkét havi drágulásra számítottak előzőleg.

MTI Gazdaság

Simor: súlyos kockázatokkal terhelt az inflációs cél

A jegybankot március óta az késztette egy százalékpontos kamatemelésre, hogy a bérinfláció és a növekvő energiaárak folyamatosan beépülnek a költségekbe - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának keddi ülésén.

MTI Gazdaság

A Goldman Sachs szerint sem valószínű az inflációs cél emelése

Londoni elemzők hétfői vélekedése szerint a kormány és az MNB nézeteltéréseinek ellenére sem valószínű a magyarországi inflációs cél emelése, de nem hasznos az erről folyó nyílt vita. Néhány napon belül ez a második olyan vélemény a londoni elemzői közösségben, amely valószínűtlennek minősíti a magyar inflációs cél emelését.

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja