A kínai kormányfő az USA-t gazdasága rendbetételére szólította fel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kínai kormányfő, Ven Csia-pao szerdán erősen sürgette az eddigi gazdaságélénkítő intézkedések gyors végrehajtását a kormány ülésén, de esetleges új költségvetési programokra nem utalt. Ugyanakkor felszólította az amerikai kormányt, hogy tegyen meg mindent az Egyesült Államok gazdaságának rendbe hozásáért.

„Vannak a stabilizációnak és a javulásnak már jelei egyes térségekben és ágazatokban, de a problémák és a nehézségek továbbra is nagyok - mondta a miniszterelnök. Előzőleg, szerdán közzétett negyedéves jelentésében a Világbank 7,5 százalékról 6,5 százalékra csökkentette a kínai gazdaság - a világon a nagyságra harmadik - idei növekedésére szóló előrejelzését. Bár az országok legtöbbjéhez viszonyítva a 6,5 százalékos GDP-növekedés magasnak számít, jóval alatta marad a kínai gazdaság lehetőségeinek a Világbank szerint.

A nemzetközi pénzintézet szerint a növekedés lassulása a következő években növeli a munkanélküliséget, csökkenti a beruházásokat, árcsökkentő nyomása lesz és a belső piacra irányítja át az export egy részét. A gazdaság élénkítése szempontjából a Világbank szakértői azt helyeselnék, ha a kínai gazdaságpolitika maga is a belső piac bővítésére összpontosítana, exportfejlesztő beruházások erőltetése helyett.

A kínai kormány a maga részéről mindazonáltal 8 százalékos gazdasági növekedést céloz meg idén. A miniszterelnök legutóbb múlt hét végén biztosította a nagyvilágot afelől, hogy teljesítik is a 8 százalékos ütemet az idén, még ha, mint mondta, "ez nagyon nehéz lesz is".

„Úgy vélem, vannak nehézségek a cél elérésében, de némi erőfeszítéssel lehetséges” - mondta a kormányfő a parlamenti ülésszakot záró sajtóértekezletén. Kínában a kormány legalább 8 százalékos növekedést tart szükségesnek a társadalmi feszültséggel fenyegető, 20 milliósra növekedett munkanélküliség enyhítéséhez, a fejlett országok pedig a kínai gazdaságtól, az ottani belső fogyasztás növelésétől remélnek húzóerőt a világgazdaság számára.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már januárban 6,7 százalékos GDP-növekedést valószínűsített Kínának idénre, a tavalyi 9 százalékos és a 2007-es, 13 százalékos többlet után. A kínai miniszterelnök azt mondta, hogy ha szükséges, növelik a gazdaság költségvetési támogatását, mert ezt lehetővé teszik a korábbi években felhalmozott tartalékok. Ősszel a kormány közel 600 milliárd dollárt érő programot hirdetett, főleg infrastrukturális beruházásokra. Az ipari termelés februári javulása és a belső hitelezés gyors növekedése arra vall, hogy a kormányzati segítség kezdi éreztetni hatását.

„Van elég muníciónk, bármikor indíthatunk új ösztönző programokat” - mondta a kormányfő. A belátható jövőre nézve azonban "pletykának" minősítette a korábbi találgatásokat egy konkrét új program megindításáról, mondván, hogy az eddigi beruházási terv "megfelelően szolgálja a szükségleteket mind rövid, mind hosszú távra". Első számú feladatnak nevezte a foglalkoztatás, a munkahelyek gyarapítását.

Megígérte azt is, hogy nagyjában-egészében szilárdan tartják a jüant, nem hagyják leértékelődni. Úgy vélte, Kína devizatartaléka egészében biztonságban van, de felszólította az amerikai kormányt, hogy tegyen meg mindent az Egyesült Államok gazdaságának rendbe hozásáért, ami a kínai tartalék értékállóságának is garanciája. Kínának van a világ legnagyobb devizatartaléka - a múlt év végén 1,946 billió dollár -, és ennek körülbelül a kétharmada dollárban jegyzett eszközökben fekszik.

„Hatalmas összeget kölcsönzünk az Egyesült Államoknak, ezért természetesen érdekel a vagyonunk biztonsága. Meg kell mondjam, vannak bizonyos aggodalmaim” - mondta Ven Csia-pao.