Jóváhagyták a magyar lakáshitel-támogatási programot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jóváhagyta az Európai Bizottság hétfőn a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a jelenlegi gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok segítése.

Mint Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Unió végrehajtó testületet emlékeztetett rá, a program értelmében a magyar állam úgynevezett áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok – legfeljebb két éven keresztül – az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik.

A bizottság megállapította, hogy az intézkedés összeegyeztethető az uniós előírásokkal, mivel magánszemélyeknek nyújtott olyan állami támogatásról van szó, amely szociális jellegű, és megkülönböztetés nélkül adják.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos a támogatással kapcsolatban arra mutatott rá: "a lakáscélú kölcsönökre nyújtott magyarországi kezességi program azokat a tulajdonosokat támogatja, akiket annak veszélye fenyeget, hogy nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A jelenlegi pénzügyi válság közepette nagyon fontos, hogy ne csak a nehéz helyzetbe jutott bankok részesüljenek támogatásban, hanem mindenekelőtt maguk a rászoruló háztartások is.

"A kormány június 16-án jelentette be az intézkedést, amely elsősorban azoknak a lakástulajdonosoknak segíthet, akik munkahelyük elvesztése vagy más átmeneti jövedelemkiesés miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy nem biztos, hogy tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A program értelmében a támogatható hitelfelvevők úgynevezett áthidaló kölcsön folyósítására vonatkozó hitelszerződést köthetnek a bankkal, amely legfeljebb két évig fedezi részben kölcsönük havi részleteinek törlesztését. Az állami kezességgel támogatott áthidaló kölcsön tehát levegővételhez juttathatja az érintetteket, akiknek így lehetősége nyílik a törlesztés átütemezésére, és nem veszítik el otthonukat - fejtette ki a közlemény.

A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80 százalékának visszafizetéséért vállal kezességet. A támogatási program, amely a június 30. előtt megkötött hitelszerződésekre alkalmazandó, 2010. június 30-áig tart, mivel "Magyarország várakozásai szerint eddig lesz hatással a visszaesés a foglalkoztatásra és a lakóingatlanok lefoglalásának ütemére" - emlékeztetett Brüsszel.

A tartozás azon része után, amelyet az áthidaló kölcsön nem fedez, a hitelező viseli a nemfizetés kockázatát. A kezességgel biztosított áthidaló kölcsönt az első két év elteltével vissza kell fizetni. A magyar állam csak akkor fizet a kezesség ellenében, ha a természetes személy nem képes törleszteni az áthidaló kölcsönt.

A brüsszeli bizottság azt is megállapította, hogy ugyan az intézkedés célja elsősorban a háztartások támogatása, "nem zárható ki, hogy a hitelfelvevőkön kívül a támogatás közvetett kedvezményezettjeiként a kezességi programban részt vevő bankokat is bizonyos előnyhöz juttatja". Ugyanakkor azt is megállapította, hogy a támogatási intézkedés pontosan körülírt közösségi érdekű célkitűzésekre irányul; megfelelő kialakítású a kitűzött célok megvalósításához, és a versenytorzulás mértéke korlátozott. A bizottság azért hagyta jóvá a programot, mivel az szociális jellegű támogatást nyújt az ideiglenes jövedelemkieséssel sújtott és otthonuk elvesztését kockáztató magánszemélyeknek, és mindezt megkülönböztetés nélkül nyújtja, hiszen valamennyi, Magyarországon lakáscélú kölcsönt folyósító bank előtt nyitva áll.