Már "saját jogán" is erősödik a forint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A javuló nemzetközi befektetői hangulatban erősödtek a térségbeli devizák, velük együtt a forint is: az eurót szerdán délután fél ötkor 262,50 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délután négy órai 264,65 után. Péntek délután a jegyzés még 266,67 forint volt.

A dollárt szerdán délután 192,80 forinton jegyezték 1,3629 dolláros eurójegyzés mellett. Kedden délután a dollárt 194,80 forinton, az eurót 1,3580 dolláron jegyezték. A svájci frank jegyzése 183,13 forint szerda délután a keddi 184,05 forint után, 100 japán jent pedig 206,28 forinton jegyeztek 209,80 forint után.
 
Az euró elveszítette dollárral szemben keddről szerdára virradóra szerzett árfolyam-nyereségének egy részét, mivel az Európai Bizottság Portugáliának címzett intése a költségvetés rendbetételére ismét emlékeztette a piacokat, hogy az euróövezet pénzügyi stabilitását nem egyedül Görögország veszélyezteti.    

A térségi devizákkal szembeni pozitív piaci hangulatot viszont támogatta, hogy kedden a görög adósságszolgálat megsegítésére kidolgozott terv bejelentését követő első kincstárjegy aukció jelentős túljegyzéssel zárult. Szerdán az euróövezet februári ipari termelésének várakozásokat meghaladó, 2008 áprilisa óta legmagasabb ütemű növekedése fokozta tovább a befektetői bizalmat.

A javuló hangulatot tükrözve a zloty a szerda reggeli 3,8680 körüli eurójegyzésről délutánra 3,8540 környékére erősödött, majd a lengyel pénzügyminiszter-helyettes "verbális intervenciója" után ismét 3,86 fölé gyengült. A piacok a múlt pénteki beavatkozás óta újabb intervenciótól tartva fél szemmel a jegybankot figyelik. A jegybank akkor 3,8450-3,8500-ös árfolyamon interveniált. A cseh korona a szerda reggeli 25,090 körüli euró jegyzésről délutánra 25,030-ra erősödött.

Bár a forint erősödését a piaci elemzések egyértelműen a javuló nemzetközi befektetői hangulat pozitív hatásának tulajdonítják, a forint már "saját jogán" is az erősödést támogató tényezőkre tesz szert: a nemzetközi pénzpiaci elemzésekben a Fidesz szándékainak körvonalazódásával párhuzamosan egyre nagyobb erősödési potenciált tulajdonítanak a forintnak.

Az előrejelzéseket a gyökeres reformok végrehajtására lehetőséget adó erős mandátumra alapozzák. A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport a közép-kelet-európai devizák kilátásairól szerdán kiadott helyzetértékelésében megerősítette azt a véleményét, hogy kényelmes győzelmének birtokában a Fidesz jó eséllyel nem megy bele "egy eszkalálódó nézeteltérésbe" az EU-val és az IMF-fel az idei deficitcél kérdésében. A piacok eddig az EU-IMF segélycsomag Fidesz által korábban beharangozott újratárgyalását tekintették a legnagyobb kockázati tényezőnek.
 
Az elemzők meghallották a mértékkel csepegtetett üzenetek lényegét: azt, hogy a Fidesz programjának középpontjában a gazdasági növekedés beindítása áll, vagyis nem lehet "semmilyen gazdasági költségvetési ésszerűsítést végrehajtani, ha a magyar gazdaságot nem tudjuk növekedései pályára állítani".

Az MNB pénzügyi stabilitásról készített szerdán közzétett jelentése is a külföldi befektetői bizalom javítására alkalmas helyzetet vázolt fel: a jelentés szerint a pénzügyi stabilitás kockázatai mérséklődtek az elmúlt időszakban. A jelentés azonban azt is hangsúlyozza, hogy az ország és az állam magas eladósodottsága csak lassan mérséklődik, így a finanszírozási kockázatok is csak fokozatosan csökkenhetnek, ezért kiemelten fontos a fegyelmezett költségvetési politika fenntartása.