ÁSZ-elnök: befektetésként kell kezelni a diákhitelt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma a pénzt nem elkölteni, hanem befektetni kell, ami igaz a diákhitelre is - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn Balatonlellén, egy diákoknak szervezett pénzügyi tábor megnyitóján.

A pénzügyi intelligencia fejlesztésén munkálkodó Econventio közhasznú egyesület egyhetes rendezvényének nyitónapján Domokos László emlékeztetett arra, hogy tavaly innen indult el egy azóta megvalósult kezdeményezés: a pénzügyi alapismeretek bekerültek az középiskolai alaptantervbe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a diákhitel mint minden hitel függőséget jelent, a szabadság egyfajta feladását, aminek akkor van értelme, ha azt befektetésként használják fel a tudás, szakképesítés megszerzésére.

Az ÁSZ-elnök a tábor fővédnökeként arról beszélt a fiataloknak, hogy manapság egyetlen biztos dolog van a világban, mégpedig az, hogy minden változik. Ezért az dolgozik jól, aki felkészül erre.

Domokos László szólt arról, hogy ma már egy középiskolásnak is fontos, ne kívülről szurkoljon egy-egy politikai tábornak, amikor az ő sorsáról is döntenek, hanem próbáljon meg értően és tevékenyen részt venni a döntési folyamatokban.

A hétfőn kezdődött egyhetes tábor a pénzügyi szakemberek által működtetett Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület egyik legnagyobb programjának záróeseménye - közölte Sápi Ákos, az egyesület elnöke az MTI-vel. A balatonlellei táborba a 10.400 középiskolás diák részvételével zajlott pénzügyi vetélkedő legaktívabbnak bizonyult iskolák 30 diákja utazhatott el.

Az egyesület, amelynek munkáját a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karával közös kutatócsoport segíti, tavaly indította útjára pénzügyi vetélkedőjét és ismeretterjesztő programját a 14-20 éves korosztály pénzügyi ismereteinek bővítésére és felmérésére. 

A részt vevő diákok 71 százaléka vallja, nem részesült korábban pénzügyi oktatásban, jelentős hányaduknak pedig kizárólag az otthon látottak jelentik a pénzügyi ismeretek forrását. A válaszadók 89 százaléka nem tartja jónak az ország újabb és újabb hitelfelvételét. A válaszok elemzéséből tanulmány készül, amit az egyesület őszi konferenciáján ismertetnek.