szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány unortodox jegybankkal számol Simor András után, de a monetáris tanács már most is szorgalmasan szeleteli az alapkamatot, tekintet nélkül az inflációra. Egyelőre a piac sem bünteti a kormányt a különutas gazdaságpolitikáért és az IMF-ügyért. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Egyre több információ kering arról, mit tervez a kormány a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB), miután Simor Andrásnak jövő év március elején lejár a jegybankelnöki megbizatása. Az még nem szivárgott ki, ki lesz az új elnök, de azt sem sikerült kizárni, hogy Matolcsy György kerül az MNB élére. A héten napvilágot látott kormányzati elképzelések szerint az új jegybankelnöktől a kormányzat – szemben a piaci elvárásokkal - unortodox lépéseket várna el. Például azt, hogy együttműködjön a devizatartalék mérsékelt csökkentésében, emellett korlátoznia kellene a bankok kéthetes MNB-kötvényben tartható pénzmennyiségét, meg kellene szüntetnie a kamatfizetést a pénzintézetek kötelező tartalékára, és a jegybanknak állampapírt is kellene vásárolnia időnként.  

A devizatartalékra egyébként Simor András is azt mondta a héten, hogy elképzelhető, és lehet értelmes lépés a devizatartalék csökkentése, amilyen mértékben az ország külső adóssága csökken. Viszont szerinte nálunk nem vethetők be az olyan nem-konvencionális jegybanki megoldások, amiket a fejlett országok központi bankjai alkalmaztak a gazdaság élénkítésére.  

Megint vágott a tanács

A jegybank egyébként már most is erősen unortodox monetáris politikát folytat. Ugyanis a monetáris tanács kormánypárt által jelölt, sokak szerint a kormány kívánalmainak engedelmeskedő külső tagjai a testület kamatmeghatározó ülésein többségben vannak a jegybankelnökkel és két helyettesével szemben.

©

Így augusztus óta megállás nélkül csökkentik az alapkamatot, dacára az egyre emelkedő középtávú inflációs kilátásoknak. Míg korábban 2013-ra is elérhető lett volna a jegybank 3 százalékos inflációs célja, ma már úgy tűnik 2014-ben is gyorsabb lesz ennél a fizetőeeszközünk értékvesztése. Ennek megfelelően a héten a tanács már 6 százalékra vágta az alapkamatot, és a kamatcsökkentésnek még valószínűleg nincs vége.  

Nem büntet a piac

Az unortodoxiával addig kísérletezhet a monetáris tanács, és a kormány, amíg tart a „kegyelmi állapot” a nemzetközi piaci környezetben. A befektetők kockázatvállalását és a forintot az erősíti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve úgymond pénzt pumpál a piacokra, így most jelentős mennyiségű szabad pénz áramlik a feltörekvő piaci befektetési eszközökbe, köztük a magyarokba is. Így történhetett, hogy a forintra és az állampapírjainkra nem nagyon hatott, hogy a Standard&Poor’s múlt pénteken az eddiginél is gyengébb bóvli osztályzatot adott a magyar adósságra. Orbán Viktor viszont a leminősítésekről azt mondta, nincsenek érdemi hatással a magyar gazdaságra. Azonban az elemzők inkább úgy látják, ha a kegyelmi állapotnak vége, nagyon gyorsan fejre állhatunk, ezért hazardírozás, amit most teszünk.   

Addig is, veszik a lakosságnak szánt magyar devizakötvényt, mint a cukrot, Varga Mihály IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter pedig már azt is eredménynek nevezi, hogy a kormánynak egy éve nem sikerült megállapodnia az IMF-fel. Az IMF viszont jelezte, hogy szerinte mást tekinthetnénk eredménynek. A kabinet mindenesetre optimistán tekint az elkövetkező időszakra, és például a korábban tervezettnél jóval nagyobb államadósságcsökkentésre készül. Igaz, a részletek még teljesen homályosak.

Szövetséges kerestetik

A gazdasági kilátásaink egyre kevésbé indokolják a kormányzati optimizmust. Százezrek vannak állás nélkül, és csak nagyon hosszú idő alatt találhatnak új munkát. Ez pedig sajnos még a rendkívül jól képzett, több nyelvet beszélő fiatalokra is igaz. Eközben a foglalkoztatási statisztikát elsősorban az adófizetők pénzéből finanszírozott közfoglalkoztatás szépíti, miközben a versenyszektorban időről-időre bejelentenek egy-egy száz, vagy ezres nagyságrendű leépítést.

©

Legutóbb a Flextronics közölte, hogy 1100 embert elbocsát. Ez abból a szempontból nem is annyira meglepő, hogy idén egy komoly 1,2 százalékos visszaesést szenved el a magyar gazdaság, és egyre többen számítanak arra, hogy a várt növekedés jövőre is marad a recesszió vagy jobb esetben a stagnálás. A kormány eközben úgy szállna szembe visszaeséssel, hogy stratégiai szövetséget köt nagyvállalatokkal. A megállapodások konkrét haszna még nem világos, de a kabinet eddig hét nagy céggel szövetkezett, a héten éppen a Microsofttal és a Hankook Tire Kft.-vel.  

A focinak áll a zászló

A gazdaság mélyrepülése közepette zajlik a Magyar Labdarúgó Szövetség többmilliárd forintos kiadást jelentő, műfüves pályaépítési programja. A programról készült riportunkban megállapítottuk, hogy a harminc százalékos önrész gondot jelent az önkormányzatoknak, és később még több költségük adódhat, ha beigazolódnak azok a kockázatok, melyekre egyes pályák rossz minőségével kapcsolatban felfigyeltünk.

 

©
Megvesszük az E.On-t

Az E.On-nal már nem barátkozott a kormány: pénteken kiderült, hogy január végéig az állam megveszi a német vállalat magyarországi földgázipari érdekeltségeit. Ez két jelentős céget jelent: az E.On Földgáz Trade-et, amely a hosszú távú orosz gázbeszerzési szerződés alanya, és az E.On Földgáz Storage-ot (ami az igazi értéket jelenti az üzletben) az E.On gáztározó kapacitásnak gazdája (amihez öt föld alatti gáztározó és néhány gázkiskereskedő is tartozik).

Az ár egyelőre nem publikus, korábban a kormány 800 millió eurót akart fizetni érte, a cég viszont 1,2 milliárd eurót kért. Ezt a pénzt feltehetően a Magyar Nemzeti Banknál lévő betéteiből fogja kifizetni a kabinet.

Kevesen jelentkeztek az árfolyamgátra
Az újabb adatok szerint nem csipkedik magukat a devizahitelesek: október végéig a jogosultak alig 21 százaléka lépett be az árfolyamgát programba. Pedig csak december végéig élhetnek a lehetőséggel, és akik elszalasztják, jelentős könnyítésről mondanak le. Ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Nemzetgazdasági Minisztérium egyre több alkalommal hívja fel az érintettek figyelmét a védelemre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!