Jön a csomag: Varga bejelentésre készül

Jön a csomag: Varga bejelentésre készül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Varga Mihály ma jelenti be, milyen új lépések szükségesek ahhoz, hogy Magyarország kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. A nemzetgazdasági miniszter szerint emelkedhet a tranzakciós adó, a Népszabadság úgy tudja, a készpénzfelvétel terhe például megduplázódhat.

Varga Mihály péntek 11-kor jelenti be, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az ország kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. Orbán Viktor kormányfő tegnap a kormány gazdaság- és társadalompolitikájával összeegyeztethető és egyben az EU számára is elfogadható lépések kidolgozására kérte fel a nemzetgazdasági minisztert.

Magyarország a tranzakciós adó emelésével kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír Tv-nek. A tárcavezető szerint illetékből kevesebb bevétel folyt be az államkasszába, mint amennyit vártak.

©

Hozzátette, megvizsgálják, hogy a bankokra és pénzintézetekre kivetett teher emelésével végrehajtható-e a kiigazítás. A javaslatokat akár már ezen a héten is eljuttathatja a kormány az Európai Uniónak. Varga ettől függetlenül vitatja a lépés szükségességét, szerinte ugyanis az uniós szakemberek tévednek: az államháztartási hiány nem fogja elérni a 3 százalékot.

A Népszabadság pénteken azt írta, a Varga-csomag részeként a készpénzfelvétel terhe a mai 3 ezrelékről 6 ezrelékre nőhetne, az átutalásoknál alkalmazott 2 ezrelékes mérték pedig 3-4 ezrelékre emelkedne, ha erre szükség lesz.

A Fidesz elnöksége arra kérte a kormányt, uniós tárgyalásai során ne engedjen a brüsszeli nyomásnak, az EU visszaél a hatalmával – jelentette ki az elnökség csütörtöki rendkívüli ülése után Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A túlzottdeficit-eljárás alól való kikerüléshez szó sem lehet a rezsicsökkentés visszavonásáról, a magánszemélyek és a kis- és középvállalkozások adóterheinek növeléséről, a nyugdíjak megadóztatásáról, a nyugdíjemelés eltörléséről, a családtámogatások csökkentéséről és a gyermekek utáni adókedvezmények felülvizsgálatáról sem – mondta Rogán.