Hátulról is támadnak a devizahitelek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bedőlő frankhitelek és az adósságcsapda réme olyan mértékben tette óvatossá a magyar fiatalokat, hogy ma már az sem vállal kockázatot, akinek amúgy a tudása és anyagi forrása is meglenne hozzá. Ez visszaveti az innovációt és a munkahelyteremtést is.

A pénzügyi válság és a magyar családokat gúzsba kötő devizahitelek nyomot hagytak a magyar fiatalokon, amit a mindennapi tapasztalatainkon túl egy friss ÁSZ-tanulmány is igazol: e szerint a felsőoktatásban tanuló fiatalok közel háromnegyede egyértelműen kockázatkerülő pénzügyi szempontból – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja.

Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen ha körbenézünk a közvetlen rokonok/barátok között – ma közel egymillió ember vergődik hitelcsapdában –, akkor egészen biztosan találunk olyat, aki komoly bajba került devizahitel miatt, írja a blog. Ezek után érthető, hogy a fiatalok a biztonságot és a kiszámíthatóságot keresik a pénzügyekben, ennek ugyanakkor komoly hosszú távú visszatartó ereje van a teljes gazdaságra nézve: ha a fiatalok nem hajlandóak, vagy mernek kockáztatni, akkor egyre kevesebb számban indulnak majd új, innovatív vállalkozások, melyek megadhatnák a kezdőlökést az évek óta stagnálással, illetve recesszióval küzdő Magyarországnak.

A gazdaság fejlődéséhez nagy szükség van a kockázatokat felvállalni és kezelni képes fiatalokra. Az is egyértelmű, hogy egy hitelválság után nem az az előremutató reakció, hogy a fiatalok elzárkóznak a hozammal és a nyereséggel kecsegtető kockázatoktól. A túlzott kockázatkerülésnek komoly társadalmi/gazdasági költségei vannak, ez a magatartás ugyanis akadályozza a pénzügyi lehetőségek kihasználását, visszaveti az innovációt és a munkahelyteremtést.