Százmilliárdot fizethetnek vissza a bankok a Kásler-ügy miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha az árfolyamrés semmis, és a vételi és eladási árfolyamok helyett az MNB hivatalos árfolyamát kell használni visszamenőlegesen is – ahogyan azt a Kúria a Kásler üggyel kapcsolatos ítéletében kimondta –, akkor, ha ez érvényessé válik az összes lakossági devizahitelre, két nagy pofont kaphatnak a bankok – írja a portfolio.hu.

A gazdasági portál szerint a devizahitelezésben érintett pénzintézetek számára, ha a kormány az összes lakossági devizahitelre érvényessé teszi a Kúria döntését (mely kimondta, hogy abban az ügyben az OTP árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen volt), akkor a jogszerűtlen folyósítási árfolyamból eredően 36 milliárd forintos veszteség jeletkezik a bankszektorban.

Mivel a törlesztési árfolyam jogszerűtlenségét visszamenőlegesen is kimondhatják, ez a Portfolio szerint további 60 milliárd forint visszafizetését idézheti elő a lakáshitelesek esetében és további 5 milliárd forint a nem lakáscélú hiteleket felvevőknek.

Nagy kérdés, a kormány tömegessé tenné-e a pénzvisszatérítést, az azonban biztosnak tűnik, hogy a Kúria egyértelmű iránymutatását fel fogja használni – írja a gazdasági portál.