Így hathat Budapestre a Brexit

Így hathat Budapestre a Brexit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Brexit miatti fontgyengülés kihathat a Budapestre érkező brit turistákra is.

Fontos vendégkörnek számítanak a magyar idegenforgalomban és vendéglátásban a brit turisták, a font gyengülése azonban negatív hatással lehet a turistaforgalomra.

Noha nem Nagy-Britanniából érkezik Magyarországra a legtöbb turista, de a britek forgalmának a bővülése a legdinamikusabb - hívja fel a figyelmet a Világgazdaság keddi számában Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. A lap emlékeztet arra, hogy a brit vendégek elsősorban a "buliturizmusban" fontosak: csak néhány napra érkeznek, de sokat költenek, főleg az éttermekben, bárokban, fürdőkben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 első negyedévében 74 ezer beutazást regisztráltak az Egyesült Királyságból, 2016 első három hónapjában pedig már 126 ezret; ezekben az időszakokban a brit turisták 9 milliárd, illetve 16 milliárd forintot költöttek a magyar szolgáltatóknál.

Niklai Ákos úgy vélte, Nagy-Britannia uniós kilépésének hatásait még nehéz felmérni, de a font gyengülésének hatására kevesebb vendég érkezhet az Egyesült Királyságból. Magyarország azonban még így is nagyon olcsó desztinációnak számít – mondta el a Világgazdaságnak az MSZÉSZ elnöke.

Fájni fog a Brexit, de nem ott, ahol várnánk

Nem csak az angliai magyarok védelmében szólt a kormány, amikor egész oldalas hirdetésben kérlelte a briteket, szavazzanak az Európai Unióban maradás mellett. A kilépés ugyanis a magyar gazdaságra is negatív hatással lehet, ami nagyban függ majd attól, mekkora felfordulást okoz a szigetországban a Brexit. A magyar kormány mindenesetre igyekezett számszerűsíteni a károkat.

Hozzászólások