A nap, amikor a járási hivatalvezetők bocsánatot kértek a "kötéllel verbuvált" közmunkásoktól

A nap, amikor a járási hivatalvezetők bocsánatot kértek a "kötéllel verbuvált" közmunkásoktól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: nehezen, de tisztázódott, hogy nem büntethetik a közmunkásokat, akik nem állnak katonának; sok tízezer forintot is megspórolhat, aki okosan válogat a gyorskölcsönök közt; a Lidl jelentős béremeléssel igyekszik megtartani dolgozóit; Budapesten fogták el az "unokázós" csalók európai királyát; videoüzenetben esedezik a szurkolók bocsánatáért BL-ben leszerepelt Fradi edzője.

- Nem volt jogszerű, ahogyan a közmunkásokat néhány járási hivatal azzal a fenyegetéssel próbálta levélben honvédségi toborzásra hívni, hogy ha nem fogadják el az ott ajánlott munkát, akkor három hónapra kizárják őket a közmunkaprogramból. A hír először a Kisalföldön jelent meg kedden, a Csornai Járási Hivatal küldte szét a zsaroló hangvételű leveleket, amelyre a Belügyminisztérium (hozzájuk tartoznak a közmunkaügyek) azzal reagált, hogy bizonygatta, nincs kötelező katonai szolgálat, ez csak egy munkakehetőség. Aztán a Kisalföld lehozta a levelet, amelyben világosan szerepelnek a retorziók, és hogy kötelező a megjelenés a torobzón. Az ügyben végül a Miniszterelnökség tett rendet szerdán délután, amikor közölte, hogy a hivatalok "téves jogszabályértelmezésből" fakadóan írták, amit írtak, és a közmunkásoknak nem kell megjelenniük sem, és nem kötelező elfogadniuk sem a munkát. Ezért azok a járásihivatal-vezetők, akik a fenyegető leveleket írták, elnézést kérnek.

- Last minute utazáshoz last minute kölcsön is jár. Aki jól választ, 400 ezer forintos hitelnél akár több tízezres eltéréseket is talál a költségekben. Megéri tehát tallózni az ajánlatok között. Ehhez persze le kell gyűrni a hitelfelvétellel járó félelmeket, amelyek néha teljesen alaptalanok. De léteznek. Egy friss felmérésből az is kiderül, hogy még ma is mennyien vannak, akik szerint kölcsönért folyamodni szégyen. Pihenni viszont egyáltalán nem szégyen, sőt, erősíti a biztonságot. Újabb érvet kaptak azok, akik nyaralás idején valóban félreteszik a munkát és nem akarnak még a szabadság idején is dolgozni. Így ugyanis biztosan nem tudják ellopni céges adataikat a hackerek, akik úgy turkálnak az ingyenes wifi hálózatokban, mint a tolvajok a strandon hagyott szatyrokban.

- A Lidl áruházlánc a hagyományos módon próbálja megtartani a dolgozóit. Márciusban 5, júliusban további 15 százalékkal emelte a teljes állománya 90 százalékát adó bolti dolgozók bruttó bérét. A dolgozók napi 8 óra munkáért így bruttó 313 ezer forintot kapnak, ebben benne vannak a pótlékok és a cafetéria is. A KSH-adatok szerinti iparági átlag az év első öt hónapjában 251,9 ezer forint volt. Ez tehát a cég válasza a munkaerőhiányra.

- Budapesten fogták el az unokázós csalások királyát, a lengyel Marcin Kolompart. Az idős emberek átverésére utazó bűncselekmények Magyarországon is felettébb elterjedtek, de akkora fogást aligha könyvelhetnek el a magyar bandák, mint a Józsefvárosban elfogott, és német rendőröknek átadott Kolompar, aki tehetős német és osztrák idősek pénzére hajtott, és egy ízben 640 ezer eurót csalt ki egy osztrák asszonytól, miután telefonon keresztül a nő fél évszázados régi ismerősének adta ki magát.

- Videoüzenetben kért bocsánatot a szurkolóktól Thomas Doll, a Fradi vezetőedzője, miután a csapat gyalázatosan leszerepelve már az augusztust sem érte meg a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A júniusi Eb-eufória után gyorsan jött a kijózanodás. Valószínűleg Dzsudzsák Balázs is arra számított, hogy a portugálok elleni két gólja után hamarabb talál új csapatot, és nem az lesz a szenzáció, hogy egy arab klub mennyire érdeklődik érte, pláne, hogy ő szíve szerint Európában maradna. (Bár az Olympiakosz még meglehet neki a hírek szerint.) Van azonban, akinek sikerült, ami Dzsudzsákéknak nem: a dobogóra állhatott a magyar sporthorgász válogatott a hollandiai horgász Eb-n. De van egy olyan sejtésünk, hogy ettől még járható lesz este a Nagykörút.

A nap felvételén megnézheti, meghallgathatja, amint Rocky, az orangután magánhangzószerű hangokat utánoz, ami alapján a kutatók azt sejtik, az állat képes irányítani a hangját és új hangokat képezni. A tudósok remélik, hogy a kísérlettel közelebb kerülhetnek az emberi beszéd fejlődésének megértéséhez.

Hozzászólások