Megbírságolták az MNB-alapítványokat ezer szerződés közül 66 miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) az MNB Pallas Athéné alapítványaira 66 ügyben 84 millió forint bírságot szabott ki - közölték az alapítványok.

A több mint ezer szerződésállományból 112 szerződést vizsgált a Közbeszerzési Döntőbizottság az alapítványok saját kezdeményezésére és az ügyészség indítványára, ebből a KBD csak 66 ügyben szabott ki büntetést. 

A Pallas Athéné alapítványok az Alkotmánybíróság döntése után május 13-án önként kérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot, hogy vizsgálja meg az alapítványok szerződéseit. 

A KBD megállapította, hogy az alapítványok által létrehozott három cég piaci alapon végzi a tevekénységét a nyereség realizálása érdekében, így nem tartoznak a közbeszerzési törvény hatálya alá - írták közleményükben az alapítványok. 

Hozzátették, a hatóságok döntéseit tudomásul veszik, hiszen az az Alkotmánybíróság döntését követően kialakult új jogi helyzet következménye. Az alapítványok a 8 millió forint feletti beszerzéseikre közbeszerzést írnak ki. 

A döntés után a DK közölte, személyi felelősségrevonást követel az ügyben. A párt szerint "amíg Matolcsy György és az MNB vezetői elkerülhetik a személyes felelősségre vonásukat, addig ugyanúgy folytatni fogják a jegybanki vagyon rokonoknak és haveroknak történő elosztogatását".