Elkótyavetyélhetik az egykori állami üdülőket – vajon ki építhet hotelbirodalmat?

Elkótyavetyélhetik az egykori állami üdülőket – vajon ki építhet hotelbirodalmat?

Utolsó frissítés:

G. Tóth Ilda Szerző:

G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda
Tetszett a cikk?

Nem támogatja a kormány, hogy az Erzsébet-programban használt szállodákat és üdülőket ingyen visszakapják az önkormányzatok – derül ki Fónagy János államtitkár tegnapi parlamenti válaszából. A többtucatnyi ingatlant aukcióra bocsátják; a piacon már fogadásokat kötnek arra, hogy vajon melyik hatalom közeli nagyvállalkozó építhet belőlük olcsón hotelbirodalmat.

„Kiváló középkategóriás szállodát lehetne belőle csinálni, esetleg a horgászturizmusra felfűzve. Az olcsó szállások jól mennek a környéken, van egy erdei iskolánk, oda már a jövő nyárra nincs szállás” – kommentálta Horváth László, Balatonberény polgármestere a hírt, mely szerint a helyi gyermeküdülőt hamarosan aukcióra bocsátják. A mintegy 30 éven át a vasi önkormányzat által használt ingatlan pár évig az Erzsébet-program szálláshelye volt, de idén nyáron már nem is táboroztatott ott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), mely az Erzsébet-utalványok jutalékából befolyt összegből bonyolította a szociális üdültetésnek nevezett bizniszt. Idén december 1-jétől több tucat szálloda, üdülő kerül át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) az Erzsébet-cégcsoporthoz tartozó vagyonkezelőtől. Előbbi cég azt ígérte, hogy átlátható módon, az elektronikus aukciós rendszerben lehet majd licitálni az ingatlanokra.

Árverés lesz: de ki tud majd arról?

Amikor az MNV 2012-2013-ban átvett vagy száz egykori kormány- és önkormányzati üdülőt a településektől és a megyei önkormányzatoktól, a volt gazdák körében kisebb felhördülés támadt: mások közt a Vas megyei önkormányzat is benyújtotta az igényét, hogy igenis ragaszkodik a balatonberényi épületegyütteshez. Az MNV nemet mondott a kérésre, s úgy látszik, az önkormányzatnak most is hiába fájna a foga volt ingatlanjára.

„Fő szabályként az ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adása jelenleg vagyongazdálkodási szempontok alapján nem támogatott”

 – szögezi le Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára egy mai írásbeli parlamenti válaszban. A jobbikos Kepli Lajos képviselő tette ugyanis fel a „Mi lesz az Erzsébet-programban részt vevő állami ingatlanok sorsa?”-kérdést Seszták Miklós miniszternek. Bonyolítja az ügyet, hogy az Erzsébet-táborokhoz és üdültetéseknél használt ingatlanok közül csak néhány került át az MNV-től az Erzsébet Vagyonkezelőhöz, sokat használt ugyan az MNÜA, de továbbra is MNV-kezelésben voltak, sőt akadtak magántulajdonú szállodák is, amelyeket kibéreltek az erzsébetesek. Az állami tulajdonúaknak most az lesz a sorsuk, hogy valaki olcsón megveheti őket, és így, két lépésben szépen magánkézbe kerül az összes egykori állami és önkormányzati üdülő. Az önkormányzatok pedig lemondhatnak arról, hogy valaha is visszakapják azokat.

A balatonberényi gyermek- és ifjúsági üdülő
©

Ahogyan a Hunguest-szállodák is magánkézre kerültek néhány hete: a papíron Jászai Gellért nagyvállalkozó érdekeltségébe átvándorolt Hunguest Hotelsben kisebbségi tulajdonos volt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Hunguest Vagyonkezelő Zrt.-je is, melynek résztulajdonos szakszervezetei fellázadtak, amikor úgy tűnt, aprópénzzel fizetik ki őket. A HVG információi szerint a mindössze 1,2 milliárd forintot érő pesti, Hermina úti irodaházat, valamint egy 200 millió forint értékű Podmaniczky utcai ingatlant szánták az érdekképviseleteknek, holott 1992-ben összesen 364 ingatlannal szálltak be a korábbi Hunguest-főrészvényes Leisztinger Tamással kötött házasságba. Igaz, éveken át 350 millió forint osztalékot kaptak az egyezség értelmében, cserébe nem szóltak bele a pénz- és ingatlanügyekbe. A vita most odáig jutott, hogy felmerült: az MNÜA-ból két alapítványt kreálnak, az egyik állami, a másik szakszervezeti tulajdonú lesz, ám hogy ki mit kap a vagyonból, még nem dőlt el.

Az eddigi példákat alapul véve most jó áron lehet majd hotelbirodalmat építeni: a nyár elején már eladta a lovasberényi egykori kormányüdülőt az MNV - akkor átláthatónak egyáltalán nem bizonyuló - elektronikus aukciós rendszerén: csak sok találgatás után derült ki, hogy az OTP érdekeltségébe tartozó Lido Immo Ingatlanhasznosító Kft. 176 millió forint plusz áfáért juthatott hozzá Czinege Lajos Kádár-kori honvédelmi miniszter kedvenc vadászházához.

Erzsébet Szálloda Siófok
©

A többi erzsébetes ingatlan tulajdonoscseréjére sem kell majd sokat várni: néhány szállodában már meg is kapták a dolgozók a felmondólevelüket, így a nyíregyházi, a balatonőszödi, a siófoki és a balatonvilágosi volt állami üdülőkben december végén már nem lesz alkalmazott. A kiárusítás hivatalos magyarázata nyilván az, hogy az Erzsébet-utalványt elmeszelte az EU – egészen pontosan kifogásolta, hogy előnyt élvez az állami étkezési jegy a piaci szereplők portékájával szemben –, így a jelenlegi feltételekkel aligha folytatódik tovább a szociális üdültetés.

Az erzsébetes tótumfaktum

Az Erzsébet-programról ellenzéki és szállodapiaci körökben mindig is az volt a vélekedés, hogy valójában nem szociális ügy, hanem ingatlanbiznisz, melynek hátterében hivatalosan Guller Zoltán áll. (Róla, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriuma elnökéről egyébként azt beszélik, hogy Gál András Levente volt jóállam-kormánybiztos "embere".) 

Guller, aki tehát nemcsak kuratóriumi elnök, hanem tavasz óta a frissen gründolt Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője is, a 2002-es kormányváltás után az oktatási biznisz egyik legbefolyásosabb cégcsoportját alapította meg. A fideszes körökben jól csengő Commitment számos településen a közpénzből finanszírozott pedagógiai szakszolgáltatásokat vette át, s néhány év alatt milliárdos forgalmú részvénytársasággá nőtte ki magát. Ő rendezte egy csokorba az egészen a közelmúltig MNÜA részérdekeltségébe tartozó Hunguest-szállodák mellé az összes egykori kormányüdülőt és önkormányzati üdülőt, s szerezte meg mindehhez még az Erzsébet téri Gödör ingatlant is. Évekig ugyanis az Erzsébet-program biztosa lehetett, majd a nemzeti táboroztatási koncepcióért is felelősnek tette meg a kormány. Kereskedelmi berkekben azt mondják, lehetett köze ahhoz is, hogy a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc hústermékei nagyjából egy időben kerültek be a kereskedőláncok üzleteibe azzal, hogy azok elfogadhatták az Erzsébet-utalványt.

Erzsébet Szálloda Balatonőszöd
©

Az egyház is felbukkan

Érdekesen passzolták át a közelmúltban a volt fonyódi ifjúsági tábort és a zánkai gyermeküdülőt egyházi kézre: ezek elvileg az Erzsébet-program részei maradnak, pontosabban a gyermektáboroztatás helyszínei lesznek a jövőben is, de már nem állami kézben. Az erzsébetes vagyonkezelő ugyanis már korábban átadta őket az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, amelyet a Hunguest Vagyonkezelő alapított, csakhogy közben tulajdonoscsere történt. Az alapítói jogokat ugyanis nemrég átruházták a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóra, mely a Szeged-Csanád Egyházmegyéé. A szervezet vezetésében olyan fideszes kötődésű tisztségviselők vannak, mint az egyházmegye-vezető Kiss-Rigó László, aki 2010-ben a Fideszre szavazásra buzdított, illetve a szolgáltató főigazgatója, Kothencz János, a szegedi Fidesz-vezér.

©
Hozzászólások