"Szél ellen nem érdemes pisilni" – kiszáll Schmidt Mária üzlettársa a milliárdos cégéből

"Szél ellen nem érdemes pisilni" – kiszáll Schmidt Mária üzlettársa a milliárdos cégéből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Eladta a részvényeit és kiszállt Schmidt Máriával közös ingatlancégéből az alapító-nagyrészvényes Nobilis Kristóf, aki ráadásul áron alul értékesítette tulajdonrészét – tudta meg a hvg.hu. Az üzletember egyértelműen azzal indokolta döntését, hogy az 56-os kormánybiztos családi cége másokkal összejátszva tavaly már kiszorította a részvényesek jelentős részét, de még csak vizsgálat sem indult a szabálytalan tranzakció miatt – "szél ellen pedig nem érdemes pisilni".

Tavaly szeptemberben számoltunk be arról, milyen rejtélyes módon vette át a hatalmat Schmidt Mária családi cége a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) augusztusi közgyűlésén: a birtokunkba került hangfelvétel és az itt hozott határozatok alapján a milliárdos ingatlancég nagyrészvényese, Spéder Zoltán kiszavazta saját magát és embereit a menedzsmentből, és áron alul eladta a tulajdonrészét. Ráadásul Schmidték és Spéder, aki akkor éppen egy lejárató hadjárat élő céltáblája volt, az új vezetésbe közösen a kormánybiztos családtagjait ültette be.

Kedden a másik, eddig kitartó nagyrészvényes is kiszállt: a céget Schmidt Mária egykori férjével, Ungár Andrással együtt alapító Nobilis Kristóf eladta részvényeit. A tőzsdén alig pár perc alatt összesen 8 millió 497 ezer részvényt adtak el, ami egy névtelenséget kérő tőzsdei forrásunk szerint szokatlanul nagy papírmozgást jelent a vállalatnál. Ráadásul a 468 forintos eladási ár az utolsó piaci ár alatt van, de ami ennél is sokatmondóbb, hogy az 548 forintos sajáttőkeértéknél is alacsonyabb – vagyis Nobilis áron alul adott túl évtizedek óta birtokolt részvényein.

Az üzletember kérdésünkre kedden megerősítette az eladást, és ezt Schmidték előbb említett, tavaly őszi akciójával indokolta. "Mivel a tavaly augusztus 26-i közgyűlésen a Pió-21 Kft., Ungár Péter, valamint a BIH Zrt. nyilvánvalóan összehangolt magatartással lecserélte a társaság igazgatóságát és kiszorította a részvényesek jelentős részét a cég irányításából – amit csak az nem vett észre, aki nem akarta észrevenni, illetve aki a jogszabályban előírt kötelezettségét nem rendeltetésszerűen teljesíti –, így a részvény értéke a kisebbségi tulajdonosok és a kisrészvényesek számára bizonytalanná vált" – közölte. A Pió-21 Kft. a kormánybiztos gyerekeivel közös családi cége, Ungár Péter pedig a fia, aki az LMP nemrég megválasztott elnökségi tagja.

"Mivel vitorlázó családban nőttem fel, tudom, hogy a szél felé lehet ugyan vitorlázni, de szél ellen azonban nem érdemes pisilni, ezért adtam el a nettó eszközértéknél 80 forinttal alacsonyabb áron a részvényeimet az arra érdeklődőknek" – tette hozzá az üzletember. Cikkünk megjelenése után korábbi nyilatkozatát annyival egészítette ki, hogy a kedden gazdát cserélő részvények közül valamivel több mint 6 millió papírt adott el az ő cége.

Azzal a fordulattal, hogy nyilvánvaló volt, hogyan vették át a hatalmat Schmidték, mégis szemet hunytak felette, Nobilis valószínűleg arra utalt, hogy semmilyen hatósági eljárás nem indult a Terror Háza-főigazgató cégének akciója miatt. Ahogy arról beszámoltunk, Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) elnöke a közgyűlés után azonnal felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen összehangolt magatartás a tőkepiaci törvény szerint nem szabályos, a kisebb részvényesek érdekeit sérti, majd több eljárást is kezdeményeztek.

Eddig hiába, ugyanis a választottbírósági per meglehetősen nyögvenyelősen zajlik, a felügyeletet ellátó MNB viszont bejelentésük ellenére semmit nem tett. "Nyugodtan mondhatjuk, hogy folyamatos levelezésben voltunk" – jegyezte meg Dióslaki, aki szerint így minden információt átadtak Matolcsyéknak a történteket feltáró eljáráshoz. "Az MNB azonban felügyeletként mai napig nem volt hajlandó kivizsgálni a nyilvánvaló törvénysértést" – tette hozzá.

Schmidt Máriáék a hatalomátvételükről szóló cikkünk miatt beperelték a hvg.hu-t, a bíróság azonban első-, majd miután fellebbeztek, másodfokon is kimondta, hogy mindenben a valóságnak megfelelően számoltunk be az eseményekről, és elutasította a kormánybiztos cégének keresetét. Azóta Schmidt személyesen is beszállt a médiába, megszerezte a Figyelőt, amelynek vezetését azonnal politikailag érintett emberekre cserélte.

©
Hozzászólások