És akkor Orbán Viktor mindenkit elküldött szülni

És akkor Orbán Viktor mindenkit elküldött szülni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány nagy tervekkel készül, hogy sokkal több gyereket vállaljanak a magyarok, épp amikor kiderült, hogy a gyerek az egyik legnagyobb szegénységi kockázat. Budapest megadta magát egy eső miatt, a Mészáros-család újra nagyokat vásárolt, a nyugdíjasokat pedig megpróbálják visszavezetni a munka világába. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

„Ahol két gyerek elfér, ott elfér egy harmadik, jut hely negyediknek is, a bátrabbaknál ötödiknek is.” Ezzel a számolgatással vezette fel Orbán Viktor a bejelentést: 2030-ra a mostani 1,5-ről 2,1-re emelnék fel a születési rátát. A kormány megemeli a családi adókedvezményt, és kitolják a diplomás gyed időtartamát egy évvel. Tartozásokat is elengednek: ha egy kétgyerekes nőnek még kell diákhitelt visszafizetnie, akkor a felére csökkentik a tartozást, a három- vagy többgyerekes nőknél a teljes összeget elengedik, a jelzáloghitelekből pedig három gyereknél egymilliót, majd minden további gyerek után újabb egymilliót le lehet írni.

Az akcióterv egy ötmilliós lakáshitelt törlesztő családnak havi 11 ezer forintot hozhat. A bejelentés apró problémája, hogy a 2018-as költségvetés már a parlament előtt van, abban pedig semmi nyoma nincs a családtámogatási terveknek, így azt sem tudjuk, hogy honnan akarják előteremteni rá a pénzt. Pedig a terv Lázár János szerint százmilliárd forintba is kerülhet.

Mit tehet a kormány, hogy beinduljon a népesedés?

Még jó, hogy leszakadt az ég Budapesten, így legalább időben kiderült, hogy javítani kell a Duna Arénát – így gondolkoznak legalábbis a szervezők. A hatalmas esőben nemcsak a főváros közlekedése bénult meg, de a 46 milliárd forintból épült csodauszodába is beömlött a víz, és volt olyan helyisége, ahol az áramellátás is szünetelt a beázás alatt. A kivitelező mindenesetre garanciálisan gondoskodik a helyreállításról.

Nem könnyű felelőst keresni azért, hogy a nagyobb esőknél rendszeresen lebénul néhány fontosabb pontja a városnak. Az esővizet, valamint a szennyvizet elvezető hálózatok megtervezése és karbantartása a főváros, a kerületi önkormányzatok, illetve a Fővárosi Csatornázási Művek között oszlik meg. Abban teljes az egyetértés: lehetetlen olyan csatornarendszert építeni, amely ellenáll egy ekkora felhőszakadásnak – márpedig a klímakutatók szerint érdemes arra felkészülnünk, hogy a jövőben amikor éppen esni fog az eső, akkor egyszerre nagyon sok csapadék hullik le.

Mire gondolhattunk a monszun alatt?

A hét képe: leszakadt az ég, Budapest pedig megadta magát.

©

Semmi meglepetés: újra Mészáros Lőrinc és családja lett a hét egyik legnagyobb nyertese. Akkorát ugyan nem sikerült dobniuk, mint a múlt héten, amikor kiderült, hogy Paks II. kivitelezésére várva is ott áll a rajtvonalnál a felcsúti polgármester, de az Opimus Group így is jól bevásárolt. Ezúttal abban a Kall Ingredients Kft.-ben szereztek tulajdonrészt, amelynek cége, a Tiszapüspöki Gabonafeldolgozó az európai izocukorpiacot akarja letarolni. Az üzem átadását épp akkorra tervezik, amikor az Európai Unió cukorpiaci kvótaszabályozási rendszere megszűnik. Mészáros Lőrinc testvérének cége eközben már a télre készül: 770 millió forintért adott el sószórókat a Magyar Közútnak.

Az is kiderült, hogy egyáltalán nem világos, hogyan használja a bicskei tóparti házakat Mészáros Lőrinc cége, pedig hihetetlenül olcsón jutott a területhez. Azt pedig biztonsági őrök hada és elsötétített autók leplezik, hogy valójában ki élvezi a horgásztó immár közművekkel komfortossá tett természeti környezetét.

Persze nem fenékig tejfel az élet Felcsúton sem: az Opimust megbírságolta az MNB, mert nem tett közzé információkat arról, hogy miképp cseréltek gazdát arészvényei. A büntetés nem épp gigantikus, összesen kétmillió forintot kell befizetnie a cégnek.

Mi lehet Mészáros nagy üzlete a jövő héten?

Rémesen érzik magukat a magyarok, hiába csökken a munkanélküliség és kezd meglódulni a gazdaság. Amikor arra kérték az EU polgárait, hogy tízes skálán értékeljék, milyen jól érzik magukat, a magyarok 6,1-es átlagánál rosszabbat csak a bolgárok hoztak össze.

Nem véletlenül: mintegy másfélmillióan élnek a legsúlyosabb nélkülözésben, a szegénység vagy társadalmi kirekesztés két és félmillió embert fenyeget, a magyarok tizede pedig olyan háztartásban él, ahol ritka, ha legalább egyvalaki dolgozik.

Az országban ma két óriási szegénységi kockázat van: sokkal rosszabbak a kilátásai azoknak, akik gyereket vállaltak – különösen veszélyes az egyedülálló szülők helyzete -, valamint a munkanélkülieknek. Nagy a szakadás a főváros és a vidék között is, Budapest nélkül az egyébként sem fényes magyar adatok még sokkal szörnyűbbek lennének.

Mitől láthatnák optimistábbnak a magyarokat?

A szegénység már most is nagy probléma, de lehet, hogy nemsokára még többeknek lesznek nagyobbak a terhei. Matolcsy György elárulta: nagyjából 70 ezer olyan adós van, akinek pozitív az árfolyamgátas gyűjtőszámlája. Az árfolyamgát vége után nekik átlagosan havi 6-8 ezer forinttal emelkedhet meg a havi törlesztőrészletük.

2014 végéig 173 ezer gyűjtőszámlát nyitottak, amelyek elsöprő része svájci frank alapú volt. A számlák 40 százaléka esetében, azaz körülbelül 70 ezer számlán az egyenleg ma is pozitív, mert a forintosítás után a szabályok nem tették lehetővé a törlesztőrészletek emelését, vagyis az adósok nem fizethettek többet akkor sem, ha tudtak volna.

Nagyot nőhetnek a havi törlesztőrészletek. Ki a hibás?

Már a parlament előtt van a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló törvénytervezet. A kormány úgy számol: több tízezer, vagy akár annál is több nyugdíjast segíthetnek vissza ezzel a munkába. Amire nekik szükségük is volna: egy felmérésben tíz nyugdíjasból kilenc azt mondta, a pénz miatt dolgozna tovább.

A javaslat adó- és járulékkedvezményekkel segítené a cégeket, ha nyugdíjas-szövetkezetek tagjait alkalmaznák. Ez azonban mindenki más bérét lenyomhatja, hiszen az aktív korúak sokkal rosszabb helyzetbe kerülhetnek a bértárgyalásokon, ha elég sok, olcsón foglalkoztatható nyugdíjast találnak a helyükre.

Mit várhatunk a nyugdíjas-szövetkezetektől?

„A németek rosszak, nagyon rosszak. Nézzék, hogy autók millióit adják el Amerikában. Ezt meg fogjuk állítani.” Ezt mondta állítólag Donald Trump Jean-Claude Junckernek. A Süddeutsche Zeitung szerint az elnökként most először külföldre látogató Trump európai tárgyalópartnerei „félelmetesnek” tartották az amerikai küldöttség gazdaságpolitikai felkészületlenségét. Állítólag még azt sem tudták, hogy az Európai Unióban a tagállamok csak közösen kötnek kereskedelmi megállapodásokat. A kereskedelem ennek ellenére virágzik: az USA 29,1 milliárd euró értékben vásárolt árukat Németországtól. Trump európai látogatásának Orbán Viktor örülhetett, a miniszterelnök a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján egy fénykép erejéig Trump közelébe tudott kerülni.

Az is kiderült: Soros György az amerikai elnök közeli bukását várja, és 800 millió dollárral fogadott Donald Trump ellen. Ha az államfő nem tudja végrehajtani adócsökkentési terveit, a magyar születésű üzletember dollármilliárdokkal lesz gazdagabb.

Mit mondhatott Trump Orbán Viktornak?

Hozzászólások