Hernádi Zsolt beperelte Horvátországot emberi jogai megsértése miatt

Hernádi Zsolt beperelte Horvátországot emberi jogai megsértése miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hernádinak az EJEB-hez benyújtott keresete alapján Horvátországnak tisztáznia kell, hogy jutott el arra a döntésre, nemzetközi körözési listára kell tenni a MOL vezérét. És azt is, Hernádira nem rakott-e túl nagy terhet a körözés.

Ki gondolta volna, hogy a szövevényes és elképesztő Mol-INA vs. Horvátország ügy további fordulatokat tud hozni, méghozzá milyet. A Mol-vezér Hernádi Zsolt beperelte az Emberi Jogok Európai Bíróságán déli szomszédunkat azért, mert az megsértette szerinte emberi jogait, amikor európai elfogatóparancsot adott ki ellene. A Portfolio úgy értesült, Horvátországnak meg kell indokolnia és védenie az elfogatóparancs kiadásának részdöntéseit. Arra is választ kell majd adnia Horvátországnak, hogy a körözés nem rakott-e túl sok egyéni terhet Hernádira, szükség volt-e a parancs kiadására egy demokratikus társadalomban.

Hernádi Zsolt 2013 októberének elején jelent meg az Interpol körözési listáján. Vörös körözést adtak ki rá, ami a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kiadta.

Hernádi Zsoltot a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy 10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol–INA vállalat irányításában. A volt horvát miniszterelnök azóta 10 éves börtönbüntetését tölti.

Később, 2016 októberében Hernádi végleg lekerült a listáról, és 2014 december elején fel is mentették a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett hivatali vesztegetés, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól. De még 2014 júniusában egy lengyel lap által nyilvánosságra hozott titkosan lehallgatott telefonbeszélgetésen lengyel politikusok, közéleti figurák mondták el egymásnak, Hernádi hogy mondta el nekik a felmentésének menetét előre:

"Figyelj, a jogászaim találtak valamit, hogy ebben a témában az ügyet bármelyik EU-s országban folytatják le, és az ítélet felmentő lesz, akkor az minden EU-s országnak el kell ismernie, és utazhatok Európába. Én mondom: Magyarországon lesz a per? Ő mondja: Persze. Én mondom, de tudod, hogy ez eltart két, három évig. Ő mondja: nem, áprilisban lesz ítélet. És ül mellette a jogi ügyek igazgatója, egy ilyen nagyon önelégült vendég. Ábel. És ő nevetve mondja: Ábel, mondd meg Jaceknek, ki fog engem vádolni ebben a perben Magyarországon? És Ábel mondja: a feleségem."

A Fidesz mögött álló, kormánynak tanácsokat adó Alapjogokért Központ korábban felvetette, ki is léphetünk az EJEB joghatósága alól, miután sorozatban a magyar állam döntött a bíróság a menekültek ügyében – de most még azért vélhetően maradunk egy ideig.

Hozzászólások