Rétvári szerint 2019 végétől járnak majd emeletes vonatok Vácra

Rétvári szerint 2019 végétől járnak majd emeletes vonatok Vácra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre tizenegy darab emeletes motorvonat érkezik a Stadlertől, várhatóan jövő év közepén. Egyszerre majdnem 600 utas fér fel egységenként egy ilyen szerelvényre, és elsőként a váciak ingázását könnyíthetik meg az újítással.

A 2019-es év végére Magyarországon elsőként a váci szakaszon fognak járni a Stadler KISS emeletes motorvonatok – ezt mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Vácon.

Rétvári Bence a helyi vasútállomáson arról beszélt, hogy a növekvő igények miatt választotta a MÁV a kétszintes vonatokat, mivel már nem lehet tovább sűríteni a járatokat. A váci vasúti vonalszakasz az egyik leginkább kihasznált Magyarországon, egyre többen járnak dolgozni Budapestre az agglomerációból, Dunakesziről, Vácról vagy Szobról. A kétszintes vonatok a jövő év közepére fognak megérkezni, és 2019 végére menetrend szerint fognak közlekedni – ígérte.

Az államtitkár elmondta, hogy a most használt szerelvények 520 férőhelyesek, a kétszinteseken pedig csaknem 600 utas tud majd utazni egységenként, forgalomba állításuk tehát nagyban javítja a vonatok kapacitását. Rétvári Bence kitért arra is, hogy ebben a régióban minden közlekedési lehetőség bővül a következő évben: akik autóval közlekednek azoknak az M2-es autóút 33 milliárd forintból kiépülő kétszer két sávossá válása jelent jobb közlekedési körülményeket, a dunai hajózás 12,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztései pedig megújítják a vízi közlekedést.

Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója szólt arról, hogy ez a vasúti szakasz nemcsak az ország legrégebbi, de az egyik legnagyobb forgalmú része is, amely a vasúthálózat utasszámának majdnem tíz százalékát adja. A múlt évben 13,2 millióan utaztak ezen a szakaszon – tette hozzá.

Tavaly tavasszal írták alá azt a keretmegállapodást, amelyben 40 darab, 600 ülőhelyes emeletes motorvonatra szerződtek, az első 11 darabos flotta a jövő év második felében érkezik meg. A motorvonatok alacsonypadlósak, légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató rendszerrel és wifivel szerelik fel azokat, kerekesszékeseknek is alakítanak ki mosdót, valamint egyszerre akár 12 kerékpár is elfér majd a fedélzeten.