Másra költötték a pénzt, lecsukatná az ügyészség a szakolyi polgármestert

Másra költötték a pénzt, lecsukatná az ügyészség a szakolyi polgármestert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A tornaszobára kapott támogatást úgy költötték el, hogy nem építettek a pénzből tornaszobát, a közfoglalkoztatottak béréből pedig az önkormányzat dolgozóit fizették ki.

Letöltendő börtönt kér az ügyészség a szakolyi polgármesterre, mert a hivatal működésére fordították azt a pénzt, amit egy tornaszoba építésére kaptak. Közben papíron úgy tüntették fel, mintha tényleg elkészült volna a beruházás. Vádat emeltek a polgármester ellen azért, is, mert a közfoglalkoztatottak bérére járó támogatásból a hivatal dolgozóit fizették ki. Szűcs Gabriella azzal védekezett, hogy másképp nem tudtak volna működni.

A szakolyi óvodába körülbelül száz gyerek jár. 2009-ben határozták el a település vezetői, hogy építenek az intézménybe egy tornaszobát. Ehhez pályázaton több mint 11,5 millió forintot nyertek, a pénzt megkapták, de akkor egy kapavágás sem történt. Az ügyészség szerint a tornaszoba helyett az önkormányzat működésére költötték a pénzt, papíron azonban úgy tüntették fel, mintha elkészült volna a szoba. Később végül kialakították a tornaszobát, de a támogatást vissza kellett fizetni.

A polgármesternek, az alpolgármesternek és az akkori jegyzőnek költségvetési csalás miatt bíróságon kell felelnie.

A Szabolcs megyei Szakolyon kisebb megszakítással 2006 óta Szűcs Gabriella a polgármester.

Úgy tudni, a bíróság korábban felfüggesztette tisztségéből, legutóbb pedig jogerősen közokirat-hamisítás miatt egy év próbaidőre ítélték. Most az óvodai tornaszoba miatt kell felelnie, és egy másik ügynek is vádlottja: az ügyészség 2017 novemberében benyújtott újabb vádirata szerint szintén költségvetési csalás miatt mehetnek bíróságra, mert a közfoglalkoztatottaknak járó támogatásból az önkormányzat saját dolgozói bérét fizette ki.

Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a polgármesterre. Ha bűnösnek találják, akár öt évet is kaphat.

A polgármester az ügy lezárásáig nem kívánt nyilatkozni.

Az RTL Híradó úgy tudja: a bíróságon a polgármester azzal védekezett, hogy szűkösen jönnek ki a működésre kapott támogatásból, mert egy adminisztrációs hiba miatt hónapokig nem kapták meg a működéshez szükséges normatív támogatást.