szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legfrissebb felmérés szerint 2017-ben a vajas-sonkás szendvics átlagára 2,94 euró volt. Mármint a franciáknál, akik megtörnék a világban elterjedt, az életszínvonal összehasonlítására szolgáló amerikai index egyeduralmát.

A 2008-as globális pénzügyi válság óta folyamatosan csökkent a vajas-sonkás (valódi sonkás) szendvics ára. Ez azért fontos, mert a változást követő és elemző gazdasági kabinet, a Gira Conseil szerint a tényleges francia életszínvonal hiteles mutatója a vajas-sonkás szendvics ára, nem a Big Mac index. Vagyis azt kell szem előtt tartani, hogy hány szendvicset vehet meg egy átlagos bérrel rendelkező francia az egy órányi munkájáért kapott keresetéből- írja a Le Figaro.

Az Eurostat legfrissebb, a hvg.hu-n is megjelent adatai szerint az eurózóna országokban az átlag órabér 27 euró. Egész pontosan 26, 9 euró. Magyarországon 7,8 euró. Nemzeti büszkeségünket táplálhatja, hogy ezzel a nagyon szerény összeggel még előzzük Bulgáriát és Romániát. Vagyis egy magyar órabérből még három francia szendvics sem vehető meg, egy franciából, és akkor még alábecsültük az ottani tényleges órabért, minimum tíz.

Továbbá: nem beszéltünk azokról a minőségi különbségekről, amelyek a francia pékségekben kapható szendvicsek és a magyar termékek között fennállnak. A francia felmérésnek persze van egy kevésbé optimista üzenete is: 2017-ben több hamburgert adtak el Franciaországban, mint vajas-sonkás szendvicset. A Gira Conseil szakértője szerint e mögött az áll, hogy az amerikai étteremlánc pont azokat az alapanyagokat veti be, amelyek a legnépszerűbbek Franciaországban. Tehát a marhahúst, a sült krumplit, a jó minőségű péksüteményt és a sajtot.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!