Több ezren tüntettek az IMF-mentőcsomag miatti megszorítások ellen Argentínában

Több ezren tüntettek az IMF-mentőcsomag miatti megszorítások ellen Argentínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Buenos Airesben a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások megszakítását követelték.

Ezrek vonultak az utcákra csütörtökön Buenos Airesben. A tüntetők Mauricio Macri argentin államfő kormányának megszorító intézkedései ellen demonstráltak, és azt követelték, hogy az ország vezetése szakítsa meg a tárgyalásokat az IMF-fel.

A megszorításokat még hétfőn jelentette be a kormány, ennek részeként megszüntetik a minisztériumok felét és emelik az exportadót, hogy csökkentsék a költségvetés hiányát és stabilizálják a nemzeti fizetőeszköz összeomlásától sújtott gazdaságot.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága és a valutalap június elején kötött hároméves, 50 milliárd dolláros készenléti hitelmegállapodást, amelynek feltételeként Argentína költségvetési deficitje csökkentése mellett kötelezte el magát az elkövetkező évekre. Most a felek ennek a segélyprogramnak a felgyorsításáról tárgyalnak a szervezet székhelyén, Washingtonban.

A keretösszeg 30 százalékát, mintegy 15 milliárd dollárt a hitelkeret megnyitása után azonnal átutalták Argentínának, ennek egy részét már fel is használták, de a gazdasági helyzet így is tovább romlott: csak a múlt héten 15 százalékkal gyengült az argentin peso a dollárral szemben.

Hozzászólások