Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

A Szegedi Törvényszék szombaton úgy döntött, hogy kiengedi a tavaly nyár óta előzetesben lévő Czeglédy Csabát és a letartóztatás helyett ezentúl elég, ha a lakását nem hagyhatja el – tudta meg a hvg.hu magától a baloldali politikustól, miközben már úton volt Szombathely felé. Mint mondta, még pár napra szüksége van, hogy megnyugodjon, mert tavasszal is egy nap után visszavitték, a bv-őröktől is félig viccelődve azzal búcsúzott, tartsák a celláját. Az édesanyja pedig már főzi a húslevest.

„Szombaton 9 óra 5 perckor jött faxon az értesítés a bv-be, hogy a Szegedi Törvényszék úgy döntött, kiengednek. Szóval az  áthelyezett munkanap kevés nyertese közé tartozok" - mondta a hvg.hu-nak már kissé viccelődve is Czeglédy Csaba, miközben hazafelé, Szombathelyre tartott autóval a családjához.

A hír a börtönudvaron érte, mert éppen lenn volt futni a hóesésben, erre naponta egy óra lehetősége volt. Ezért amikor egy magas beosztású bv-tiszt megjelent, és hívta, még mondta is neki, hogy visszavan 5-10 perc a kevés kint tölthető idejéből, és azt lefutná.

"Mire azt kérdezte: nem akar inkább szabadulni?"

 - mesélte. Az azonnali szabadulás elrendelésének köszönhetően már csak össze kellett csomagolnia, ami nem is volt könnyű, mert az ellene folytatott büntetőeljárás összes, 55 ezer oldalt kitevő nyomozati irata a zárkájában volt, csak ez 14 dobozt tesz ki.

A törvényszék elkaszálta a letartóztatás meghosszabbítását

Még múlt héten is - az ügyészség indítványára rábólintva - harminc nappal meghosszabbította Czeglédy Csaba letartóztatását a Szegedi Járásbíróság, ami ellen azonnal fellebbezett. Fellebezésében azt kérte a Szegedi Törvényszéktől, bírálják felül „szükségtelen letartóztatást”, és tegyék lehetővé, hogy legalább a karácsonyt a családjával tölthesse.

A törvényszék pedig egyetértett azzal, hogy indokolatlan letartóztatásban tartani tovább, hiszen befejeződött a nyomozás, közel a vádemelés, hiába állítja az ellenkezőjét az ügyészség, már nem tudja befolyásolni a büntetőeljárást. De elmondása szerint a kiengedését azzal is indokolta a bíróság, hogy már nagyon hosszú ideje áll a legsúlyosabb kényszerintézkedés alatt.

Még benne van, hogy megint visszavihetik

"Épp itt volt az ideje, hogy hazamehessek. Ebben az ügyben eleve senki nem lehetett volna letartóztatni, a tavaszi újbóli letartóztatásom pedig egyértelműen jogellenes volt. Ezért nagyon bennem van a március 1-2., vagyis az, ahogyan visszavittek alig egy nap után. Kell majd most pár nap, hogy megnyugodjak, mert ahogy mondják, 'akit a kígyó megmar, a siklótól is fél'. Tartok attól, hogy megint kitalálnak valamit, és jönnek őrizetbe venni" - mondta.

"A bv-sektől is azzal búcsúztam, hogy boldog karácsonyt kívántam, és félig viccelődve megjegyeztem, hogy 

pár napig tartsák fenn a zárkámat, mert lehet, hogy hoznak vissza"

- tette hozzá. 

Egyszer ez már valóban lejátszódott, amikor március 2-án Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az országgyűlési választásokon induló Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését. A kiszabaduló politikus-jogász ugyanis így tudott átmenetileg kiszabadulni, de így egyetlen nap után újra visszavitték a börtönbe - erről itt olvashat részletesen.

A lakást csak napi 2 órára hagyhatja el

Czeglédy mostantól a „lakás elhagyását tiltó bűnügyi felügyelet”-be került, ami gyakorlatilag a házi őrizet új neve. Ezt a rendőrség fogja ellenőrizni, de minden nap 2 órára elhagyhatja azért a lakást, elmehet vásárolni, orvoshoz vagy futni.

Most először a mennyasszonyával és a családjával szeretne együtt lenni, az édesanyját azonnal felhívta a hírrel. "Már főzi a húslevest" - mondta Czeglédy, akit a barátai is meglátogathatnak a lakásán.

Ugyanolyan borostával ki, mint be

A hvg.hu korábban beszámolt arról, hogy hosszas eljárásban vizsgálták, hogy borostát visel-e vagy szakállat, miután belekötöttek a borostája hosszába, ugyanis nem változhat meg a külseje ahhoz képest, ahogy bekerült, illetve akkor lefotózták. Czeglédy elmondása szerint ebből a szempontból kiemelten szabálykövető, véletlenül ugyanúgy pont akkora, 6 napos borostával hagyta el a börtönt, mint ahogy bevitték.

Következő lépés: 2019-re tolódhat a vádemelés?

Alig pár napja írtuk meg, hogy Czeglédy védelme szerint a jövő évre tolódhat a vádirat benyújtása: ha ugyanis az ügyészség betartja a törvényt, akkor idén már nem tud vádat emelni az eljárási határidők miatt. Ha viszont mégis benyújtják a vádiratot a jövő héten, ahogy azt a kormányszócsőként működtetett Magyar Idők meglebegtette, az szerintük felveti a hivatali visszaélés gyanúját - kérdés, végül mit lép az ügyészség.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy nem fizette szabályszerűen az áfát és az szja-t.

©
Hozzászólások