Megoldódhat a Brexit körüli patthelyzet, de nagy ára lehet

Megoldódhat a Brexit körüli patthelyzet, de nagy ára lehet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Újabb sűrű nap jön a londoni parlamentben.

Támogatják a brit alsóház Brexit-párti képviselők a Theresa May által benyújtott kilépési megállapodást, ám van egy feltételük: a kormányfő megígéri, hogy lemond. A megoldást a brit sajtó szerint Boris Johnson volt külügyminiszter vetette fel, és támogatja Jacob Rees-Mogg, a konzervatívok Brexit-párti szárnyát tömörítő ERG vezetője is.

Az idő szorítja Mayt, ugyanis a múlt heti EU-csúcson elfogadott kompromisszum értelmében péntekig el kellene valahogy fogadtatnia azt a kilépési megállapodást, amelyet eddig kétszer szavazott le az alsóház, egyszer 230, egyszer pedig 149 szavazattal. Ellenkező esetben vagy a Brexit dátumának halasztását kell átvernie a parlamenten, ha ez sem sikerül, félő, hogy a szigetország április 12-én megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból.

Azt mégsem lehet biztosra venni, hogy a politikus megteszi ezt a gesztust az egyezményt eddig blokkoló párttársai felé, annál is inkább, mivel még a kormányát kívülről támogató északír DUP támogatását is meg kellene szereznie a többséghez.

Közben a kormányában is érik a lázadás: kabinetje több tagja azt szeretné elérni, hogy ne legyen frakciófegyelem a szerda este várható parlamenti voksoláson. A szavazási folyamatot hétfői ülésén harcolta ki az alsóház, a lényege pedig az, hogy a plénum szavazhat bármilyen, a Brexit-megállapodáshoz képest alternatív megoldásról a kilépéssel kapcsolatban. A lépéstől azt remélik, hogy sikerül kimozdítani a holtpontról a döntéshozatali eljárást.

Szerda reggelig 16 ilyen módosítót nyújtottak be, arról John Bercow házelnök várhatóan kora délután dönt, hogy ezek közül melyekről szavazhat este a parlament.

Hozzászólások