Feljelentést tett a Borkai-ügy miatt a Transparency International

Feljelentést tett a Borkai-ügy miatt a Transparency International

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a civil szervezet. Szerintük alapos okkal feltételezhető, hogy az Audi-földek eladásakor Borkai Zsolt ügyvéd barátja bennfentes információ birtokában vásárolta meg a termőföldterületeket.

A Transparency International Magyarország feljelentést tett a 2011-2012-es audis földvásárlások ügyében, amelyek Borkai Zsolt botrányával összefüggésben kerültek ismét napvilágra - írja a civil szervezet a Facebook-oldalán.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója az Euronewsnak elmondta: "Alapos okkal feltételezhető, hogy Rákosfalvy Zoltán bennfentes információ birtokában vásárolta meg a termőföldterületeket azok korábbi tulajdonosaitól", ez az információ pedig jó eséllyel a győri önkormányzattól vagy más közhatalmi szervtől származott, ami felveti a hivatali visszaélés gyanúját.

"A sajtóban megjelent hírekből megállapíthatóan az Audi gyár Győrött megépített logisztikai központjához kapcsolódóan termőföldeket és telekingatlanokat érintő szabálytalanságok történtek a 2011-2012. évben, valamint a soron következő években" - írja a Transparency International Magyarország a feljelentésben.

Az Audi-földek eladásáról a hvg.hu több cikket is írt hét évvel ezelőtt. Az SR Invest Logistic Kft (amelynek a tulajdonosa az SR Group SA nevű luxemburgi vállalat) Borkai Zsolt barátjának, Rákosfalvy Zoltánnak a közreműködésével nagyot szakíthatott az audis földvásárlásokon. Az önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd 2011 őszén szántóföldként vásárolta meg azt a területet, amelyet később ipari területté minősítettek át, majd nem sokkal később kiderül: ott logisztikai központ épül, amely az Audi gyárat szolgálja ki.

A Transparency szerint az "SR Invest Logistic Kft. tetemes, a sajtóban elterjedt becslések szerint négyzetméterenként akár 25-30 euró összegű nyereségre is szert tehetett, hiszen a szántóterület értéke az ipari-kereskedelmi hasznosítást lehetővé tévő átminősítés következtében jelentékeny mértékben növekedett."

A Borkai Zsolt ügyéről szóló cikkeinket ide kattintva érheti el. 

Hozzászólások