szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eddig tervezettnél is kevesebb EU-forrás jutna Magyarországnak 2020 után egy új terv szerint; alig javult, de legalább már nem zuhan a magyar diákok teljesítménye; kiszámoltuk, mennyivel gazdagodtak Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei 2010 óta. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Még az Európai Bizottság javaslatánál is kevesebb uniós forrás juthat Magyarországnak 2020 után, ha a tagok elfogadják a hétéves költségvetési keretre vonatkozó friss javaslatot. Az előterjesztő finn elnökség azt szeretné, hogy a 2014–2020 közöttihez képest 27 százalékkal lehessen csökkenteni az egy-egy országnak járó strukturális támogatások mennyiségét, 15-ről 30 százalékosra emelné az EU-támogatású projektek állami társfinanszírozását, és jogállamisághoz kötné a pénzek utalását.

Az új javaslat szerint ráadásul a tagállamoknak a bruttó nemzeti jövedelmük 1,07 százalékát kellene befizetni a brüsszeli kasszába, ez pedig jóval kevesebb az 1,3 százaléknál, amit a magyar kormány kész volna fizetni. Vélhetően nemcsak a magyarok – és több más közép- és kelet-európai, nettó kedvezményezett ország – nemtetszését fogja kivívni a javaslat, de az Európai Parlament sem fog lelkesedni.

Megállt a magyar oktatás teljesítményének zuhanása, de a diákok teljesítménye csak hibahatáron belül javult, jóval a 2003–2009 közötti szint alatt van – erre jutott a héten kiadott PISA felmérés. A magyar diákok továbbra is az átlag alatt teljesítenek szövegértésből, matematikából és természettudományokból is.

©

Európa egyik legjobban teljesítő állama Észtország volt. Úgy tűnik, az észteknél az óvoda a siker kulcsa: kreatív gondolkodásra, az összefüggések felismerésére nevelik a kicsiket, és arra, hogy merjenek kérdezni. Azért bajok ott is vannak, a tanárokat nem tudják elég jól megfizetni, ezért komoly pedagógushiány van már most is, főleg azért, mert a fiatal észtek közül sokan kivándorolnak a szintén példás oktatási rendszerű Finnországba.

Összesen 2071 milliárd forintot szereztek 2010 óta Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei – számoltuk össze. Mészáros addig gyakorlatilag egy kisvállalkozó volt, Szíjj pedig az erős közepet súrolta. Azóta a Duna Aszfaltnak 1275,6 milliárd forintnyi közbeszerzés jutott, míg a Mészáros és Mészáros Kft.-nek 506,3 milliárd forint, az R-Kord Kft.-nek 289,3 milliárd forint.

©

A pénz nagy része négy nagy állami szereplőtől érkezett. Az összesen 9 évre visszatekintő adatokat kielemezve az is kiderült, hogy a közpénzeső ezekre a cégekre igazán Simicska Lajos távozásával kezdett el zuhogni. De hálásak lehetnek az EU-nak is: 1537 milliárd forintnyit uniós programok részeként valósítottak meg, ez a teljes összeg 74 százaléka.

A hét képe: a MÁV kilátástalan harca az első hó ellen

©

Megszereztük a jelentést, amely leírja, mitől lett fertőzött a Borsodi Víz. Lassan két hónapja, hogy leállt a múcsonyi telephely, ekkor derült ki, rákkeltő anyag van a kútban, ahonnan a gyógyvizet nyerik. A jelentés szerint a kút vize „környezetvédelmi szempontból szennyezett”, „a kiemelt víz már nem lehet ásványvíz, mivel antropogén eredetű szennyeződést tartalmaz, nem elégíti ki az ásványvízzel kapcsolatos követelményeket”, ráadásul a talajvíz hosszú évek óta szennyezett különböző sókkal, klórszármazékokkal és klórozott alifás szénhidrogénekkel.

©

A telephely kezelője és üzemeltetője, a Brand Hungary Kft. október óta ásványvizet nem hozhat a felszínre, nem palackozhat és nem is adhat el, ezzel lényegében el is lehetetlenült. Egy szakértő azt állítja, a BorsodChemből kikerült magas sótartalmú szennyvíz beszivárgott a talajvízbe, ez okozta a bajt. A vállalat ezt vitatja, és saját szakértőt bízott meg a vizsgálattal.

4,1 milliárd forintos ajánlattal nyerte el Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége az új budapesti atlétikai stadion leendő helyszínén a bontási munkákat. Többen azzal vádolják őket, hogy ennek a feléből meg lehetett volna oldani a munkát, sőt, információink szerint az eljárás során több bontással foglalkozó, potenciális alvállalkozó 1,6-1,8 milliárdos ajánlatot tett a fővállalkozóknak. Annyi biztos, hogy a tervezés előkészítése során készült szakági vizsgálatok és jelentések arra jutottak: a bontás során a lőszermentesítésre kiemelt figyelmet kell fordítani, a terület pedig régészeti lelőhelynek minősül, mindkét megállapítás miatt drágább lehet a bontási munka a szokásosnál.

A vb lebonyolítására jelentkezett volna Debrecen is, ha Budapest visszalép – végül ebből nem lett semmi. Papp László, Debrecen újraválasztott polgármestere azt mondta a hvg.hu-nak adott interjújában: „Debrecen is képes ezt a rendezvényt lebonyolítani, valószínűleg nagyobb költségviselés mellett, mint Budapest”. Igaz, a szándéknyilatkozatig jutottak el, azt nem számolták ki, hogy mennyi pénzből rendezték volna meg a vb-t.

©

Megnéztük, hogyan dolgoznak a legnagyobb magyarországi raktárakban nem sokkal fekete péntek után, kevéssel karácsony előtt. Itt még várni kell arra, hogy a robotok elvegyék a munkát: még mindig szerény automatizálással igyekeznek túlélni az év végi hajrát a legnagyobb webáruházak. Kevés a targoncás és a futár, miközben csomagból évről évre több van.

De nem csak raktárban jártunk, hanem boltokban is: átszámoltuk, hogy valóban jelentősen nőtt-e az élelmiszerek ára egy karácsonyi vacsorához. Maga az áremelkedés nem volt meglepetés, ám a mértéke annál mellbevágóbb lehet: a teljes összeg tíz százalékkal nőtt egy év alatt.

©

Dohányoznak, isznak és nem mozognak a magyarok, nem véletlen, hogy a halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza – állapította meg az Európai Bizottság jelentése az ország egészségügyi helyzetéről. A kormány gyakorlatilag központosította az ágazatot, miközben az egy főre jutó egészségügyi ellátásra fordított kiadás a legalacsonyabbak között van az Európai Unióban.

Ami pedig a jelentés európai részét illeti: a kontinens egyik legnagyobb egészségügyi problémáját az okozza, hogy egyre több európai hisz abban, a védőoltásoknak nincs értelmük. Magyarország legalább ezen a ponton nagy dicséretet kapott, nálunk a lakosság beoltottságával nincs gond. Az EU legnagyobb részén problémát jelent, hogy az elmaradottabb, a nagyvárosoktól földrajzilag is távoli vidéki területeken sok ember nem jut hozzá megfelelő orvosi ellátáshoz. Nem kivétel ez alól Magyarország sem.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!