Új trend hódít: a nyugdíjasok inkább a külföldet választják

Új trend hódít: a nyugdíjasok inkább a külföldet választják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre többen gondolják így az Egyesült Államokban, ahol a baby boom nemzedék igen tudatosan tervezi meg életének az utolsó szakaszát.

Több mint 40 százalékkal nőtt azoknak az amerikai nyugdíjasoknak a száma, akik nem az Egyesült Államokban veszik át a nyugdíjat, hanem Aruba szigetén vagy épp Horvátországban. A Forbes listát készített azokról az országokról, melyeket az amerikai nyugdíjasok kedvelnek. Magyarország nincsen rajta, de a szomszédból Horvátország és Szlovénia igen.

A legtöbb amerikai nyugdíjas Kanadát kedveli, de ott van egy komoly akadály: annyira megszigorították a szabályokat, hogy már nem lehet tartós letelepedési engedélyt szerezni. Marad a félmegoldás: hat hónap az Egyesült Államokban, hat hónap Kanadában.

Ami számít

Az amerikai öregek gondosan kalkulálnak: számukra a legfontosabb szempont az anyagi biztonság. A második helyen szerepel az egészség, vagyis az, hogy milyen kórházi ellátásra számíthatnak, hogyha baj van.

A harmadik szempont: mennyire barátságos a befogadó ország népe az amerikaiakkal szemben, akik általában az angolon kívül más nyelven nem beszélnek? A negyedik helyen az időjárás van: hatvanon túl nem szeret senki sem fázni. Ezért a Forbes listáján dominálnak azok az országok, ahol sokáig enyhe az időjárás és van tengerpart.

Aruba az első helyen

A nyugdíjasparadicsomnak számító és Hollandiához tartozó kis sziget nem messze Venezuela partjaitól található. Az időjárás pazar, és a nagy hurrikánok elkerülik Arubát, ahol jó a közbiztonság és az egészségügy is kiváló. Ezt a legtöbb karibi szigeten nem lehet elmondani.

Persze mindennek ára van: csak az jöjjön, akinek legalább évi 40 ezer dolláros jövedelme van, másképp nem számíthat letelepedési engedélyre. A megélhetési költségek körülbelül olyanok, mint az Egyesült Államokban, ám a külföldi nyugdíjasoknak magán egészségbiztosítást kell kötniük, mert őket csak vészhelyzetben fogadják a közkórházak Aruba szigetén.

Miért megy egy amerikai nyugdíjas Horvátországba?

Az amerikai nyugdíjasok legkedveltebb célpontja Európában Horvátország. Az ok nyilvánvaló: a megélhetési költségek nagyon alacsonyak – írja ezzel kapcsolatban a Forbes, mely az egészségügyi szolgáltatásokat megfelelőnek nevezi déli szomszédunknál.

A nyugdíjasoknak viszonylag könnyű letelepedési engedélyt szerezni Horvátországban, ahol a mediterrán világot lehet élvezni sokkal olcsóbban, mint Olaszországban vagy Franciaországban. Meg aztán itt van Dubrovnik, az egykori Ragusa, mely világhírűvé vált miután itt forgatták a Trónok harca című televíziós sorozat több epizódját.

Hozzászólások