szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

A több százezer nem fizető állampolgár orvosi ellátását veszélybe sodró tb-törvény még nem rögtön élesedik az új év első napján, a családvédelmi akcióterv két pontja azonban most lép majd életbe. Egyszerűsítik az adórendszert és több céges adatot mutatnak meg a NAV-nak 2020-ban. És persze újra örülhetnek a sportolók, valamint a sportlétesítmények építői.

A kormány a stabilitás és az előre tervezhetőség jelének tekinti, hogy a költségvetés már évek óta elkészül a parlament nyári szünetéig, az viszont, hogy mennyi lesz a következő évi minimálbér, az év utolsó napjaiig bizonytalan maradt 2019-ben is. Az alapprobléma az volt, hogy évekkel korábban már megegyeztek a mostani 8 százalékos emelésről is, de időközben annyival nőtt a GDP, és akkora lett a munkaerőhiány az országban, hogy sok dolgozó szerint ennyi már nem lenne elég. A szakszervezetek azt kérték, hogy legyen minimum tízszázalékos az emelés, a munkaadói oldal viszont arra hivatkozva nem akart több pénzt adni, hogy az előrejelzések 2020-ra már lassuló növekedést várnak. Így a minimálbér 2020-ban várhatóan bruttó 161 ezer forint lesz, a középfokú végzettséghez kötött bérminimum pedig bruttó 210 600 forintra nő.

A költségvetés tervezésekor úgy számolt a kormány, hogy az átlagkereset bruttó és nettó értéke is 8,3 százalékkal nőhet 2020-ban, ezen belül a versenyszférában 8,9 százalékos lenne a növekedés. Az infláció ebből 2,8 százalékot vinne el. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nyugdíjak 2,8 százalékkal nőnek januártól.

©

Az új tb-törvénnyel százezrek veszthetik el az ingyenes ellátást

„Ha a vizitdíjból akkora balhé volt, képzelhetjük, ebből mekkora lesz” – írtuk, miután a parlamentben elfogadták a tb-törvény módosítását. Az orvosi kamara és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is arra kérte Áder Jánost, hogy ne írja alá, de a köztársasági elnök hajthatatlan volt.

Igaz, az új szabályok nem január 1-jén élesednek, 2020. október 1-jéig lesz idő felkészülni rájuk. Azaz októbertől kiszámlázhatják az orvosi kezeléseket azoknak, akiknek rendezetlen a társadalombiztosítási jogviszonyuk, a tajszámot pedig háromhavi tartozás után érvénytelenítik. Ebben a helyzetben az orvoshoz forduló embernek fizetnie kell az ellátásért, a gyógyszereit pedig nem támogatja a tb. Eddig a potyautasoktól csak az elmaradt tb-t hajtotta be a NAV, úgy, mintha adót nem fizetett volna. A Magyar Orvosi Kamara is azért támadja a törvényt: az rendben van, hogy a járulékot mindenkin hajtsák be, de súlyos aránytalanság, hogy 23 ezer forint be nem fizetése miatt adott esetben milliós gyógyszereket fizettessenek ki az emberekkel, vagy megtagadják tőlük az ellátást.

A sürgősségi ellátásra ettől függetlenül mindenki jogosult lesz – nyugtatott a kormány, és ezt írta Áder János is az aláírása indoklásában. A hvg.hu által megkérdezett jogász szerint azonban a törvény szövegéből nem következik egyértelműen, hogy ha el is látják a beteget, utólag nem számláznak-e neki valamit. Akit lejelentett a munkáltatója, csak nem fizet utána tb-t, az nem kerülhet bajba – próbálta nyugtatni az érintetteket Kincses Gyula, a MOK elnöke. Azt is hozzátette: a végrehajtási rendeletekben bíznak, hátha azokon keresztül majd jobban lehet a betegek érdekeit érvényesíteni.

©

A tb-törvény kevesebbet emlegetett, pedig sok vállalkozó számára legfontosabb pontja, hogy a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék összeolvad. Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz. Ezt sem januártól vezetik be, 2020. július 1-jétől él az új szabály. Szintén ekkortól kapják meg a megbízási jogviszonyban dolgozó nyugdíjasok a járulékmentességet.

Újabb családtámogatási szabályok élesednek

Két olyan pontja lesz a családvédelmi akciótervnek, amely a legtöbb más szabály után fél évvel, 2020. január 1-jétől lép életbe. Egyrészt az új évtől lehet igényelni a nagyszülői gyedet. Ezt azok vehetik fel, akik az unokájuk születése előtti két évnek legalább a felében biztosítottak voltak, és most sem kapnak nyugdíjat. Az is feltétele a támogatás folyósításának, hogy a gyerek mindkét szülője, vagy ha egyedülálló szülő neveli, akkor a gyereket gondozó szülő keresőtevékenységet végezzen. A szülőnek nyilatkozatban kell megerősíteni, hozzájárul ő is ahhoz, hogy a nagyszülő igénybe vegye a gyedet.

Mostantól vezetik be a négy vagy több gyereket nevelő nők szja-mentességét is. Nekik a munkaviszonyból vagy más hasonló, nem önálló tevékenységből származó jövedelem után a jövőben nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Járulékot azonban a jövőben is kell fizetni utánuk. Fontos, hogy csak nőkről van szó, a kedvezmény nem vonatkozik például a sok gyereket nevelő özvegy vagy elvált apákra.

©

Egyszerűsödik az adórendszer, még több adatot fog látni a NAV

Az adótörvények között a leglátványosabb változás, hogy megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó. A kata és a kiva hatálya alá bárki bármikor átjelentkezhet, egyedül arra kell figyelni, hogy mindenki, aki még az eva hatálya alatt maradt, lépjen valamit 2019. december 31-ig. Ha ezt nem teszik meg, akkor egyéni vállalkozóként az szja, társas vállalkozásként pedig a társasági adó alanyai lesznek, ennél pedig a legtöbben tudnának kedvezőbb lehetőséget választani. A NAV segített az eligazodásban, a részleteket ide kattintva nézhetik át.

Aki a kisvállalati adót választja, annak január 1-tól 13 helyett 12 százalékra csökkent ez az adókulcsa.

Szintén adócsökkentésnek örülhetnek a kereskedelmi szálláshelyek tulajdonosai. Ezeknek a szolgáltatásoknak az áfakulcsa 18-ről 5 százalékra csökken. Igaz, a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást rájuk is kiterjesztik.

A legnagyobb nyertese az adótörvényeknek azonban, nem túl nagy meglepetésre, a sport. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást 2020-tól már más pénznemben megfizetett jövedelmekre is alkalmazni lehet (azaz az itt dolgozó külföldi edzők, játékosok is könnyebben élhetnek vele). A tao-támogatást pedig mostantól önerő nélkül is fel lehet használni létesítményfejlesztésre.

Egyre többeknek kell majd adatokat szolgáltatni a NAV felé. Nem az új év elejétől, hanem 2020. július 1-jétől értékhatárra tekintet nélkül online, valós idejű adatot kell majd szolgáltatni a számla tartalmáról az eddigi 100 ezer forintos áfatartalom feletti értékhatár helyett. Szintén július 1-jétől az eddigi 15 napos számlakiállítási határidő 8 napra csökken. Igaz, ez még mindig csak a bemelegítés ahhoz, hogy majd 2021. január 1-jétől minden számlát online módon jelenteni kell az adóhatóság felé.

Az pedig az adóügyek egyszerűsítését jelenti, hogy ha valaki tartozik a NAV-nak, de egy más ügye miatt túlfizetése is volt, akkor az adóhatóság ezeket hivatalból összevonhatja, egyszerűen levonhatja a túlfizetést a tartozása összegéből, nem két külön ügyként kezeli azokat.

©

A válságra készülés költségvetése a 2020-as

Ami az új év költségvetését illeti: a büdzsé bevétele 21 425 milliárd forint lehet, a kiadás 21 792 milliárd, azaz 367 milliárd forint lenne a hiány. A kormány úgy számol, hogy 4 százalékkal nő a GDP. Ez optimistább, mint bármi, amit az elemzők várnak. Igaz, a költségvetés tervezésekor úgy számolt a kormány, hogy 2020-ban 320,9 lesz az átlagos forint-euró árfolyam. Ez már a tavaszi tervezéskor is irreálisnak tűnt, azóta pedig majdnem lehetetlennek látszik.

Amikor elemeztük a büdzsét, arra jutottunk: ez csak szavak szintjén a családok költségvetése, a legfontosabb cél valójában az, hogy felkészüljön az ország egy lehetséges világgazdasági válságra. A 2019-esnek több mint hatszorosa, 378 milliárd forint lesz a tartalék. Arányaiban több pénz jut így is a sportra és a honvédelemre, a relatív vesztesek között pedig az oktatást és a nyugdíjrendszert érdemes említeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankmonitor/Fülöp Norbert Vállalkozás

Legkorábban 12 hónap múlva lesznek hitelképesek a katára váltó evás vállalkozók

Megszűnik 2020-tól az egykor oly népszerű eva (egyszerűsített vállalkozói adó) adózási forma. Az evát elhagyó vállalkozók számára jó hír, hogy míg az eva a bankok többségénél nem számított hitelezhető jövedelemnek, addig a két legesélyesebb alternatíva, a kata és a kiva hitelezhető lakáshitel és személyi kölcsön esetében egyaránt. Rossz hír ugyanakkor, hogy egy most induló katás vállalkozásnak legalább 12 hónapot kell erre várni.

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót

A PDSZ üdvözli a középiskolai nyitás halasztását, de szerintük ez kevés

A PDSZ üdvözli a középiskolai nyitás halasztását, de szerintük ez kevés

Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra

Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra