szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aláírták a papírokat, a fővárosnak 9 milliárdért nem kellett az épület.

A Nemzetközi Beruházási Bank (nevének angol változata alapján: IIB) és a DÖB-68 Zrt. aláírta a Fő utca 1. sz. alatt található Lánchíd Palota ikonikus épületének bank általi megvásárlásával kapcsolatos dokumentumokat 2020. március 24-én – írja közleményében az IIB. A Nemzetközi Beruházási Bank a tervek szerint még az idei év végéig áthelyezi székhelyét a Lánchíd Palotába. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az IIB székhelye a magyar főváros egy ilyen történelmi jelentőségű épületében kaphat helyet, mit a Lánchíd Palota” – mondta Nyikolaj Koszov az IIB igazgatótanácsának elnöke, aki szerint a bank „meg fog tenni minden szükséges erőfeszítést annak érdekében, hogy gondosan megőrizze és fenntartsa ezt az egyedi építészeti műemléket.”

Évekig pereskedtek az épületen

A Lánchíd Palota megvásárlása 2019 decemberében kapott zöld utat, amikor a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi bizottsága úgy döntött, nem élnek a törvény által garantált elővásárlási jogukkal. A bizottsági előterjesztésben az szerepelt, hogy az ingatlan vételára 8,89 milliárd forint – az IIB az ügylet lezárását bejelentő közleményben nem írta, végül ennyit fizettek-e érte, és milyen konstrukcióban. Horváth Csaba, az önkormányzati bizottság akkori elnöke a 444-nek azt mondta, hogy a fővárosnak se pénze, se szüksége nincs az épületre. Az októberben derült ki, hogy a magyar kormány 10 millió euróval (3,3 milliárd forinttal) támogatta a Budapestre költöző IIB-t. A tőkeemelést a pénzintézet magyarországi székhelyének létesítésével kapcsolatban hajtották végre.

A Nobilis Kristófhoz köthető DÖB-68 Zrt. 2013-ban mintegy hárommilliárd forintért szerezte meg az épület tulajdonjogát, ám az épületet a nagyvállalkozó 2014-ben tíz évre bérbe adta az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt.-nek (Eximbank). Nobilis és az Eximbank 2013-ban tíz évre, a 2014-2024-es időszakra állapodtak meg a hozzávetőlegesen hétezer négyzetméteres, eredeti pompájában felújított épület bérbe adásáról négyzetméterenként hatezer forintos, akkori árfolyamon 20 eurós díjért. Nem sokkal később azonban az Eximbank pert indított azzal érvelve, hogy a bérleti díj túl magas, ezért a szerződés a jó erkölcsbe ütközik, de 2017 második feléig még fizette az extrémnek tartott bérleti díjakat.

A Fővárosi Ítélőtábla 2019 májusában semmissé nyilvánította a bérleti szerződést, de ezt a döntést a Kúria 2020 januárjában hatályon kívül helyezte. Mátrai Mihály, Nobilis ügyvédje a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott: mindent összevetve közel hárommilliárd forint járhat ügyfelének az Eximbanktól, de Nobilis – mint ahogyan eddig mindig – készen áll a peren kívüli megegyezésre.

Kémtelen képregény

A kormány 2019. februárban jelentette be, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre helyezi a székhelyét. Magyarország 1970-ben alapító tagja volt a Nemzetközi Beruházási Banknak, de a nem elég átlátható és hatékony működés miatt 2000-ben kilépett a szervezetből. Tagságát 2014-ben újította meg, és Oroszország, valamint Bulgária után a szervezet harmadik legnagyobb részvényesévé vált.

Az Országgyűlés márciusban szavazta meg azt a törvényt, amelynek értelmében az intézmény teljes mentességet kap a magyar hatóságok ellenőrzései alól, adó- és járulékmentességet, a vendégeik pedig szabadon jöhetnek az országba. Az orosz irányítású bankkal kapcsolatban az Egyesült Államok és számos szakértő is megfogalmazta azt a kritikát, miszerint minimum nem zárható ki, hogy az orosz titkosszolgálat trójai falovaként működik. Az IIB ezeket a kritikákat visszautasította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felvételi zárlat koronavírus miatt a szegedi szívsebészeti osztályon

Felvételi zárlat koronavírus miatt a szegedi szívsebészeti osztályon

Az Autóklub kerékpársávokat szüntetne meg

Az Autóklub kerékpársávokat szüntetne meg

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar