szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy romlanak a járványmutatók, előbb beutazási korlátozásokat léptetett életbe a kormány, majd lazított, miközben az iskolaév elindult; részletesen is megtudhattuk, miért zuhant akkorát a gazdaság a második negyedévben; a túlélésért küzd a turizmus. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Minden eddiginél rosszabb számok érkeznek a koronavírus magyarországi terjedéséről, annyi új fertőzöttet találnak napról napra, amennyit még tavasszal sem diagnosztizáltak. Szeptember 1-jén életbe lépett a "satuszerű" határzár, de az eredeti tervekhez képest rengeteget lazítottak, például mert a cseh elnök erre kérte Orbán Viktort. Ennek ellenére a korlátozások miatt alapvetően nem éri meg külföldre utazni, ami egyben azt is jelenti, hogy mostantól nem érvényesek az utasbiztosítások külföldön. Az Európai Bizottság még így is levélben figyelmeztette a kormányt arra, hogy a határzár a mostani formájában diszkriminatív, aztán egy javaslatot is ismertetett arról, hogyan is tartaná korrektnek a lezárásokat. Az iskolaév is elkezdődött, és egyelőre csak ott állítják le a tanítást, ahol találnak fertőzötteket.

©

Áttekintettük, miben más a kormányzati reakció most, mint márciusban volt - szinte mindenben. A kórházakban és idősotthonokban központilag nem, csak egyes esetekben korlátozták eddig a ki- és bejárást, de a második hullámra egyébként is sokkal kevesebb kórházi ágy felszabadításával készülnek. A munkahelyek újraindítása szinte lehetetlenné teszi az általános iskolazárt. A gyártóüzemek pedig most akkor állhatnának le, ha a kereslet zuhanna, nem csak a vírus elleni védekezés miatt.

Az, hogy sok országból turisták nem jöhetnek be Magyarországra, újabb mélyütés az idegenforgalomnak, pedig 2020 ezen a területen is rettenetes év volt már a mostani korlátozások előtt is. A szakmában az elején arra számítottak, hogy 2-3 hónap elteltével elindulnak a foglalások, és szép lassan minden visszaáll a régi kerékvágásba, de nem így lett. Most úgy látják, hogy amíg nem lesz vakcina, a klasszikus ki- és beutaztató piac nem fog beindulni számottevően, és a szállodák is tömegesen zárhatnak be.

©

"Teljesen kilátástalan lett a helyzet" - így fogalmazott Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke. A szakmában dolgozók korábban még abban bíztak, hogy mire a karácsonyi vásárok nyitnak, rendeződik a helyzet. Lázár Judit szerint erre csekély az esély, a külföldi utazási irodák ugyanis nem bíznak meg Magyarországban, mert ha augusztus 28-án kiderült, hogy szeptember 1-jétől nem lehet belépni az országba, akkor félő, hogy ez máskor is megismétlődik. Közben a magyar utazási irodák megállapodást kötöttek a Neumann Labs céggel, hogy az utazásról visszatérők számára alkalmanként 12 500 forintért végeznek koronavírus-tesztet.

Részletezte a KSH, miért zuhant minden korábbinál nagyobbat, 13,6 százalékot a gazdaságunk a második negyedévben. Az ipar teljesítménye ötödével visszaesett, főleg az autógyártás leállása jelentett mélyütést, egyedül a gyógyszergyártás tudott növekedni. A szolgáltatásoknál 12 százalékos csökkenést mértek, ott a pénzügyi-biztosítási ágazat volt az egyetlen, amely pluszban zárt. A Reuters szerint a jegybank el is engedte a V alakú válság reményét, és most már inkább Nike-pipa alakban - vagyis a visszaesésnél lassabb felemelkedéssel - képzeli el a gazdaság visszarendeződését.

©

Más makrogazdasági adatokban sem állunk fényesen, ez a héten publikált KSH-adatokból is kiderült. A magyar ipar még mindig 7,7 százalékkal gyengébb, mint egy évvel korábban, de legalább oda visszatért már, ahol március végén járt. A kiskereskedelemben nagyítóval kell keresni a növekedést, az egy hónappal korábbi 0,0 után 0,4 százalékos lett a friss adat. Pedig lenne miből vásárolni, legalább a fizetések nagyot nőttek, 15,6 százalékkal - persze a statisztikából kiestek azok, akiket részmunkaidőre küldtek, a növekedés jó része pedig az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból jött. Nem boldogok a devizapiacokon sem attól, amilyen most a gazdaság állapota: a forint/euró árfolyam már 361-nél is járt.

A hét képe: a félbehagyott szigetszentmiklósi stadion, amelyet most elárvereznek, miután a csapat összeomlott a drága építkezés miatt.

©

A GDP-adatokból az is kiderült: meglepően kis mértékben, csak 8,6 százalékkal csökkent a háztartások tényleges fogyasztása. A háztartások fogyasztása az elmúlt években a GDP-növekedés egyik motorja volt, és úgy tűnik, a kormány most is a családok fogyasztásának felpörgésétől reméli azt, hogy majd kirántja a recesszióból a gazdaságot.

A kormány a központi költségvetésből nem szívesen költ a gazdaságvédelemre. A hiány így is elszállt, kellenek a lakossági állampapír-vásárlások. A háztartások fogyasztása és befektetései persze önmagukban nem fogják kihúzni a magyar gazdaságot a recesszióból, arról nem beszélve, hogy sok múlik azon, milyen lesz a járvány második hulláma, és milyen korlátozó intézkedéseket vezetnek be.

A kormány által kezdeményezett és támogatott zöldbusz-program demonstrációs szakasza Debrecenben kezdődik szeptember 1-jén - jelentették be. Azt nem említette egyik politikus sem, hogy pontosan milyen buszról van szó. Az csak a közleményhez mellékelt képről derül ki, hogy egész pontosan egy Mercedes-Benz eCitaro típusú járműről van szó.

©

Nem meglepő, hogy a kormány zöldbusz-programja külföldi járművel startolt, Magyarországon ugyanis nincs értékelhető villanybusz-gyártás. Pedig ennek a programnak az is célja, hogy megerősítsék a magyarországi buszgyártást, szeretnék, hogy a gyártásban elérje vagy meghaladja a 60 százalékot a hazai részarány.

Két hónap sincs már hátra az amerikai elnökválasztásig, a szakértők szerint továbbra is nagyjából 30 százalék esélye van Donald Trumpnak az újraválasztásra. Az elnöknek a stabil konzervatív szavazóbázis mellett ugyanazt a csoportot kellene megszólítania a győzelemhez, mint akikkel négy éve nyert: a leszakadó rozsdaövezetek ipari munkásait. Nekik munkát ígért 2016-ban, és ezt az ígéretét csak félig-meddig váltotta be, de legalább elhiteti velük, hogy megvédi őket a mexikóiaktól.

©

Trump gazdaságpolitikájának lényege az volt három és fél éven át: a nagy cégek támogatásainak köszönhetően teljesítsen jól a gazdaság, akkor lesznek munkahelyek is. Ez a járvány érkezéséig egész jól működött - csakhogy eközben az egyenlőtlenségek nem csökkentek. Az sem változott, hogy aki szegény, annak óriási bajt okoz, ha betegség miatt kiesik a munkából, márpedig a járvány alatt ez sokaknak valós probléma. Ami pedig Trump nemzetközi gazdaságpolitikáját illeti: ugyan az America First volt a kampányszlogenje, ez sok esetben csak kardcsörtetést jelentett.

Elválik Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla, a hírt maga a házaspár hozta nyilvánosságra. Akárhogy is osztoznak a közösen szerzett vagyonon, az nem valósulhat meg, hogy egyikük lesz a leggazdagabb magyar, másikuk a második helyezett a listán. De azért dollármilliárdos vagyon az, amelynek a sorsáról dönteni kell.

Mészáros Beatrix – aki jelenleg három cégben érdekelt - vagyona és befolyása eltörpül a három gyereküké mellett, ám ez nem jelenti azt, hogy ne rendelkezett volna eddig erős pozícióval. A Forbes tavaly már a legbefolyásosabb nők között emlegette. Az üzletben azonban már mintha korábban is váltak volna: Mészárosné az Opus-részvényeinek jelentős részét a három gyereküknek adta át július végén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját

Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját