Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos kedvezménnyel bővült januártól a kormány családtámogatási repertoárja, ezek között szerepel a tetőtér beépítést célzó csok támogatás is, amit akár egy többgenerációs ingatlan kialakítására is igénybe lehet venni. A maximum 10 millió forintos állami támogatás azonban nem minden esetben elérhető, emiatt az igénylés előtt érdemes alaposan átgondolni, hol van a legjobb helye a támogatásnak. A Bank360.hu szakértői segítenek eligazodni a tetőtér beépítés feltételeivel kapcsolatban.

Akár 10 millió forint állami támogatás is igényelhető a tetőtér beépítésére, ami a csokkal elérhető legmagasabb összeg. Három gyermek vállalása esetén ez az összeg akár 15 millió forint kamattámogatott lakáshitellel is kiegészíthető, vagyis egy háromgyermekes család akár 25 millió forintból is gazdálkodhat egy tetőtéri lakás kialakításánál. Az igénybe vehető támogatás összege a tetőtérben végzett munkálatok céljától és végeredményétől függ.

Különböző célok, eltérő támogatási összeg

Fontos tisztázni, hogy a tetőtér beépítésére több élethelyzetben is igényelhető a csok. Az első lehetőség az, amikor a tetőtér beépítése nem jár együtt az építmény térfogatnövelésével, illetve a munkálatok befejezése után nem jön létre új lakás sem. Erre eddig is volt lehetőség, és ezután is lesz, az alábbi támogatási összegekkel: 

A második lehetőség, ami 2021. januártól valósítható meg: a tetőtér beépítésével egy teljesen különálló lakrész jön létre, mely kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, illetve külön bejárattal is rendelkezik. Vagyis egy teljesen különálló lakást kell kialakítani. Ha ez a cél, akkor

Több pénz, több feltétel

A magasabb támogatási összeghez tehát egy különálló lakást kell kiépíteni a tetőtérben, ennek megfelelően a feltételek is szigorúbbak. Ezek a következők:

“Saját tulajdonban lévő ingatlanban tehát nincs lehetőség a magasabb támogatás igénylésére, még akkor sem, ha egy külön bejáratú lakás kialakítása a cél” - mondta el Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője. Az igénylő szüleinek a házában viszont kialakítható a lakás a megemelt támogatási összeg segítségével, így jön létre a többgenerációs otthon; a földszinti lakrész tulajdonosai ebben a felállásban a nagyszülők, a tetőtéri lakás tulajdonosai és lakói pedig az igénylők és gyermekeik.

Nem biztos, hogy a csok az egyetlen megoldás

A csok mellett más támogatási lehetőségek is elérhetők, ha a tetőtér beépítése a cél. Önálló lakás kialakításához akár a babaváró hitel is felhasználható, amivel egy fiatal házaspár maximum 10 millió forint kamatmentesen törleszthető kölcsönhöz jut hozzá; bizonyos élethelyzetben pedig akár a teljes hitelösszeg vissza nem térítendő támogatássá alakítható. Ha az igénylés pillanatában a feleség már gyermeket vár, akkor három évre szüneteltethető a törlesztés, vagyis el sem kell kezdődik a visszafizetés. Ha a törlesztési moratórium időszakában újabb gyermekük születik, akkor az állam elengedi a fennálló tartozás 30 százalékát, valamint ismét lehet kérni a törlesztés szüneteltetését, újabb három évre. A harmadik baba érkezésénél az állam a teljes fennálló tartozást elengedi, így akár úgy is igénybe lehet venni a babaváró hitelt, hogy a családnak egy forintot sem kell visszafizetnie belőle.

A gyermekek ideális időzítésével számolva így végeredményben ugyanott tart a család, mintha 10 millió forint csok támogatást vett volna fel; azzal a különbséggel, hogy a babaváró hitel segítségével kialakított ingatlanra nem vonatkoznak a csok szigorú szabályai - vagyis nem kötelező 10 évig benne lakni, és akkor adják el vagy adják ki, amikor szeretnék.

Hozzászólások