szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Nagyot nőttek a fizetések, legalábbis azok számára, akik teljes állásban maradhattak a munkahelyükön a válság alatt is.

Decemberben 449 400 forint volt a bruttó átlagkereset, 2020 egészében pedig 403 600 forint, a nettó pedig 268 400 – számolt a Központi Statisztikai Hivatal.

A mostani adatokat több tényező is torzítja. Az év végi jutalmak és prémiumok a decemberi átlagkereseti számot hagyományosan megemelik, ezek nélkül 66 100 forinttal lett volna alacsonyabb a decemberi bruttó átlagkereset. Ennél is fontosabb az, hogy a KSH az 5 főnél többet foglalkoztató vállalatok és az állami cégek teljes állású dolgozóinak fizetéséből számolja ki az átlagkeresetet, vagyis sem a jellemzően rosszabbul fizető mikrovállalkozások nem kerültek be a statisztikába, sem azoknak a bére, akik a válság alatt részmunkaidőben dolgoztak.

Azt pedig a KSH épp a napokban adta ki, hogy 2019-ben a mediánbér – vagyis az érték, aminél a magyarok egyik fele többet keres, a másik fele kevesebbet – 75 ezer forinttal volt alacsonyabb az átlagkeresetnél, és nincs okunk azt feltételezni, hogy ez a különbség 2020-ra érdemben változott volna.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete decemberben 10,6, az év egészében 9,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb, 2020-as átlagban 709 300 forint. A legalacsonyabb pedig a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban, 250 900 forint, pedig itt még sokan is lehettek, akiket most küldtek részmunkaidőre, tehát kiesett a bérük a statisztikából.

A férfiak és a nők bére közötti különbség minimálisan csökkent csak: a teljes munkaidőben dolgozó férfiak bruttó átlagkeresete 9 százalékkal nőtt, a nőké 10,2-vel, így a férfiak átlagosan 69 900 forinttal keresnek többet a nőknél (439 900, illetve 370 000 forintot).

Mivel 3,3 százalékos volt az infláció, a reálkereset 6,2 százalékkal nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére