Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson&Johnson vakcináját

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson&Johnson vakcináját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezzel az első egyadagos oltás érkezhet meg az Európai Unióba.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolja az EU-nak, hogy hagyja jóvá a Johnson & Johnson Janssen nevű vakcináját a 18 éven felüli lakosság számára – jelentette be a testület csütörtökön.

Mielőtt oltani kezdenének vele, a vakcinát az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, de ez vélhetően nem fog sok időt igénybe venni.

Az EMA szerint a vakcina megfelel a hatékonysági, biztonsági és minőségi követelményeknek. Mint írták, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Latin Amerikában 44 ezer ember részvételével folytak kutatások és a vakcinát megkapóknál 67 százalékkal csökkent tünetekkel járó fertőzések száma, azaz ekkora a vakcina hatékonysága.

A mellékhatásokról azt írták, hogy azok jellemzően enyhék vagy mérsékeltek voltak, és pár napon belül kivétel nélkül elmúltak. A leggyakoribb tünet az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom volt, de néhány esetben fejfájást, fáradtságot, izomfájdalmat és émelygést is feljegyeztek.

A Bloomberg közben arról ír, hogy a Moderna, AstraZeneca és Pfizer vakcinája utáni negyedik oltóanyag jóváhagyása azért is gyorsíthatja meg a koronavírus elleni küzdelmet, mert akár egy hűtőszekrényben is lehet hosszabb ideig tárolni, illetve elég belőle egy adag is. A korábbi kutatások szerint egy oltás is elegendő arra, hogy komolyabb tünetek elkerülhetőek legyenek.

Magyarország egyébént összesen 4,36 millió adagot kötött le a Johnson&Johnson vakcinájából, amiből az EU 200 millió darabot rendelt úgy, hogy még 200 millióra van opciója. A szállítások elvileg áprilisban indulhatnának, de korábbi hírek szerint ezek máris csúszhatnak.

Hogy mit kell tudni róla, arról ebben a cikkünkben írtunk:

Ezt kell tudni a Johnson & Johnson koronavírus elleni védőoltásáról

Magyarország összesen 4,36 millió adagot kötött le korábban abból a koronavírus elleni vakcinából, amit az Európai Gyógyszerügynökség most jóváhagyott.

Hozzászólások