Gulyás: Szombattól este 11 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Gulyás: Szombattól este 11 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már a héten döntés születik arról, milyen többletjogokat ad a védettségi igazolvány, de a 18 év alattiakra a szabályok valószínűleg nem vonatkoznak majd. Néhány napon belül Orbán Viktor fogja bejelenteni a részleteket. A magyar hatóságok vizsgálják a különböző vakcinák hatékonyságát, ez alapján a Szputnyik V a legjobb, és a Sinopharm megelőzi a Pfizert. A Fudan egyetemet szeretettel várjuk, a CEU viszont „diplomagyár” volt. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismét kormányinfót tartott.

Gulyás Gergely az újraindítás lépéseivel kezdte a csütörtök délelőtti kormányinfót, melyen megerősítette, hogy valószínűleg már pénteken elérjük a 3 és félmillió beoltottat. Ezt a belügyminiszter fogja megállapítani, majd másnap – vagyis szombaton – megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, este fél10-ig lehetnek nyitva és 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete.

Jövő héten újabb egymillió vakcina érkezik, valamint 200 ezer orosz második körös oltás. A Pfizer vakcinák is mindig időben érkeznek, utóbbiból a jövő héten 300 ezer jön.

Az oltásra regisztráltak száma már 4 millió 400 ezer, a miniszter szerint nagyon hamar elérhetjük a 4 millió beoltottat is. Ebben segíteni fog az online időpontfoglalási rendszer is, melyet először az egyetemi klinikákon próbálnak ki.

Elhangzott az is, hogy áttekintették az iskolák és az óvodák újranyitását, a kormány adatai szerint hétfőn az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka vett részt a jelenléti oktatásban, ez a szám pedig folyamatosan nő.

A héten benyújtotta a kormány a költségvetés módosítását is, ez Gulyás szerint "az újraindítás költségvetése" lesz, 6000 milliárdos alappal, ami a gazdaság újraindítását, és a munkahelyek létrehozását biztosítja. A bértámogatás májusra is jár a vendéglátóhelyeknek.

A vendéglátósok már készülnek a terasznyitásra.
©

A veszélyhelyzet meghosszabbítására benyújtott javaslatra Gulyás szerint azért van szükség, mert a járvány még nem ért véget, hiába javulnak a fertőzésszámok. A meghosszabbítás szerinte azt szolgálja, hogy biztosítva maradjon az ország cselekvőképessége, és véghatáridőt is tartalmaz, ami a parlament őszi ülésszakát követő 15. nap. Ha azonban a kormány úgy dönt, előbb is megszüntetheti.

"Mindannyiunk érdeke, hogy a veszélyhelyzet minél előbb véget érjen" – mondta Gulyás, aki ezután az ellenzék felelősségét firtatta, akik szerinte álhírekkel és kamuvideókkal próbálják lejáratni az egészségügyet, valamint támadják a vakcinákat.

Jövő hét első felében elérhetjük a négymillió beoltottat, az ehhez kapcsolódó döntésekről Orbán Viktor miniszterelnök néhány napon belül fog tájékoztatást adni.

"A CEU diplomagyár volt"

Az első kérdések a Fudan egyetemről szólnak, Gulyás szerint az intézmény a világ egyik legjobb egyeteme. Bármelyik egyetemet örömmel várjuk Magyarországon, mely a világ ötven legjobb egyeteme közé tartozik" – mondta.

"Más kérdés, hogy vannak olyanok, ide tartozik a főváros is, akik Soros György egyetemén kívül semmilyen más egyetemet nem akarnak Magyarországon látni", utalt Gulyás a CEU-ra, amivel szerinte az volt a baj, hogy egy diplomagyár volt.

Gulyás megmagyarázta azt is, miért Palkovics László innovációs miniszterhez került át a Fudan egyetem és a Diákváros. Mint mondta, Fürjes Balázs sok nagy projektben végzett kiemelkedő munkát, itt is elvégezte a tervezés feladatát, sőt továbbra is hozzá tartozik a Diákváros környezete. Ugyanakkor mindenki azt látta praktikusabbnak, ha a Fudan egyetemmel az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalt, akkor hozzájuk tartozzon az egész Diákváros projekt. Bízik benne, hogy a főváros és Ferencváros is betartja a korábbi megállapodásokat.

A Magyar Hírlap azt kérdezte, vajon idén nyáron is a "több Balaton, kevesebb Adria" a jelszó. Gulyás szerint a kormány eddig is csak tanácsokat adott, de álláspontjuk szerint aki be van oltva, az védett, így akár utazhat is, az óvatosság viszont továbbra is indokolt.

Szóba került az is, mi lesz a "vakcinafelesleggel", de a miniszter szerint ilyet csak kívánni lehet. Egyelőre hat hónapnyi védettséget garantáltak a gyártók, az egészségügyi dolgozók esetében ez június végén, július elején le fog járni. Ez nem azt jelenti, hogy őket biztosan újra kell oltani már a nyáron, de nem kizárható. Azokat a vakcinákat tehát, melyek nyáron érkeznek, fel tudják használni, de legalábbis olyan helyzetbe nem kerülhet az ország, hogy ha szükséges újabb oltás beadása, akkor ne álljon belőle elég rendelkezésre – ígérte Gulyás.

Fekete-Győr András Partizánnak adott interjúját nem látta, de "jókat szórakozott" az adásról született cikkeken.

Az újranyitásról rengeteg kérdés érkezett, ezeket egyben válaszolta meg a miniszter, de sok új részletről nem tudott beszámolni, csak megismételte, hogy Orbán Viktor jelenti majd be a további esetleges lazításokat.

A járványhelyzet mellett a foci is szóba került, Gulyás örül neki, hogy meghiúsult a Szuperliga ötlete, sőt annak is, hogy ebben a kérdésben egyetértett az európai politika. Ez egy gazdasági kísérlet volt arra, hogy a leggazdagabb klubok elszakadjanak saját nemzeti bajnokságuktól – vélekedett.

Nem volt szükség a 10 ezer lélegzetetőgépre

Ausztriában azért tesztelnek, mert nincs elég oltóanyag – indokolta meg sajátosan a miniszter, Magyarországon miért nem lesz lakossági tömeges tesztelés.

A megoldás az oltás, mert a legenyhébb tüneteket is beleszámolva alig több mint egy százaléka betegszik meg azoknak, akik a vakcinát megkapták.

Az RTL Klub kérdésére Gulyás téves hírnek nevezte, hogy Pécsen leállt volna az onkológiai betegek ellátása. Megerősítette viszont, hogy a tavaly megvásárolt 10 ezer lélegeztetőgépre nem volt szükség, ezekből jelenleg 3000 áll rendelkezésre. Hogy a maradék hétezerrel mi lesz, arról nem esett szó. Azt viszont kiemelte, hogy a gépek minőségével semmi baj nincs.

A közérdekű vagyonkezelői alapítványok is előkerültek, legutóbb éppen Schmidt Mária alapítványa alakult át. Guyás szerint ezek közfeladatot látnak el, és nem arról van szó, hogy a köz tulajdona magánba kerülne, a közpénz közpénz marad.

Magyarország kifejezte szolidaritását Csehországgal – emelte ki Gulyás, de arra nem válaszolt, hogy esetleg kiutasítunk-e mi is orosz diplomatákat a botrány miatt. (Prága a múlt szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki, egy fegyverraktár felrobbantásával összefüggésben.)

A Dunaferrnél kialakult helyzet pedig azért van, mert "a baloldal magánkézbe adta".

A CÖF korábban azt javasolta, hogy legyen nemzeti ünnep június 19-e, amely napon 1991-ben az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot. A kormány rendkívül fontosnak tartja ezt a napot, ilyen terve azonban nincs – szögezte le Gulyás.

Kis kitérő után újra az oktatásról esik szó, az Infostart kérdésére Gulyás csak reményét fejezte ki, hogy lesznek iskolai táborok, de erről legfeljebb májusban születhet döntés.

©

A kórházba kerülteket folyamatosan vizsgálják, ez alapján állította korábban Gulyás azt, hogy a beoltottak egy százaléka kerül kórházba, és ez már az első oltásra is vonatkozik. Ha véget ér a vizsgálat és lesznek széles körű adataik, azokat nyilvánosságra fogják hozni.

Nem tervezik a minimálbér adómentességét, sokkal jobb, ha folyamatosan emelik annak összegét – válaszolta Gulyás az mfor kérdésére.

Ismét futball és Európa-bajnokság a téma: május második felére Magyarország mindenkit be tud oltani, így júniusra, amikor elkezdődnek a meccsek, már meglesz társadalmi védettség.

A hvg.hu kérdései közül egyet olvastak be, azt kérdeztük, hogy született-e kormánydöntés az oltási igazolványok által nyújtott előnyökről. Gulyás megerősítette, hogy erről a héten döntés születik, amit a miniszterelnök fog ismertetni. Annyit viszont elárult, hogy ezeket úgy hozzák meg, hogy a 18 év alattiakat – akiket a jelenlegi szabályok szerint nem olthatnak – ne érje hátrány.

Jelenleg egy 18 éven alatti gyermek van lélegeztetőgépen. A fogvatartottak oltása néhány héten belül elkezdődik.

Bár Gulyás Gergely pontos adatokat, tanulmányokat továbbra sem idézett, de a magyar vizsgálatokra hivatkozva megismételte, hogy

a Sinopharm vakcina jobb, mint a Pfizer, a legjobb pedig a Szputnyik V.

Hozzászólások