A győri polgármester szakértői csoport felállítását kezdeményezte a város régi olajgyárának helyére tervezett kultúrpalota ügyében. A Kisalföld néhány hete megjelent cikkében hívta fel a figyelmet arra, hogy a kivitelező cég tulajdonosai között két Seychelles-szigeteki cég és egy MDF-es önkormányzati képviselő is van.


Az olajgyár helyére tervezett kultúrpalotát Győr magánbefektetőkkel kívánja megépíteni, amiért a megállapodás szerint 20 év alatt várhatóan 20 milliárd forint körüli összeget fizet ki a város, így 2030-ban a szerződés lejártakor a komplexum a város tulajdonába kerül. A kiszemelt cég tulajdonosai között van Szabó József MDF-es önkormányzati képviselő, illetve két Seychelles-szigeteki cég is – írta a Kisalföld július végén.

Látványterv a beruházásról

A cikknek úgy tűnik, volt hatása, Borkai Zsolt polgármester ugyanis olyan szakértői csoport felállítását szorgalmazza, amelyben minden politikai oldal és mellettük üzleti szakemberek is részt vesznek. A cél nyilvánvalóan az – mondta a városvezető –, hogy a közgyűlési határozat szellemében „a fesztiválközpont megvalósítása a legjobb konstrukcióban történhessen". Borkai hozzátette azt is: kikötötte, hogy csak átlátható és ellenőrizhető feltételekkel felálló cég jöhet számításba, offshore cégről szó sem lehet.


Győrben a kultúrpalota lehet az első olyan komoly beruházás, amelyben önkormányzati és a magántőke közös bevonásával születik meg. A tervek szerint a volt olajgyár területén közel 10 ezer négyzetméteren – a város eddig szétszórva működő kulturális intézményei, többek között a Városi Művészeti Múzeum, a Győri Balett, a bábszínház és a fesztiváliroda kapnának helyet. Ezen kívül 200-250 lakásos társasházakat és egy négycsillagos konferenciahotelt is terveznek a beruházók, parkokkal, közösségi terekkel és játszótérrel tagolva.

MTI Itthon

Aláírták a Szabadság híd felújításának támogatási szerződését

Aláírta a Fővárosi Önkormányzat a Szabadság híd felújításáról szóló támogatási szerződését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezetével; a főváros a kormány támogatási döntése értelmében a Szabadság híd felújítási költségének 50 százalékára, mintegy 2,5 milliárd forint uniós támogatásra vált jogosulttá - rögzíti Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes közleménye.

MTI Itthon

PM: egyenesen pozitív a kormányzati negyed mérlege

A kormányzati negyeddel kapcsolatos befektetés teljes egészében megtérült, az elszámolás mérlege pozitív – olvasható abban az előterjesztésben, amelyet a pénzügyminiszter készített a kormány részére a negyeddel kapcsolatos elszámolásról.

Vélemény

Megépül-e a szerencsi hőerőmű?

Akadémikusok bevonásával újabb tanulmány készül arról, hogy a BHD ZRt. Szerencsen tervezett nagy kapacitású szalmatüzelésű erőműve hogyan érintené a tokaji világörökség területét. A beruházás máris fél évet csúszik, eredetileg 2009-ben kezdődött volna a próbaüzemeltetés. A létesítményt támogatja a magas munkanélküliséggel küzdő zempléni város, ahol nemrég zárták be a cukorgyárat, ellenzik a tokaji bortermelők és a környezetvédők. Munkatársunk a helyszínen tájékozódott.

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Ez idegesítheti most legjobban Mark Zuckerberget

Ez idegesítheti most legjobban Mark Zuckerberget

Nem biztos, hogy tetszeni fog: más lett a Google kereső

Nem biztos, hogy tetszeni fog: más lett a Google kereső

Baleset és torlódás az M7-esen a főváros előtt

Baleset és torlódás az M7-esen a főváros előtt