szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint 2014 holtversenyben áll a valaha feljegyzett legmelegebb év címéért. A szervezet jelentésében visszautasítja a feltételezést, hogy megállt a globális felmelegedés.

A Föld átlaghőmérséklete a január-októberi időszakban 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál, ami megegyezik a legmelegebb évként számon tartott 2010 méréseivel. Az óceánok átlaghőmérséklete új rekordot döntött a kilenc hónapos periódus alatt, miközben a szárazföldi hőmérséklet a negyedik vagy ötödik legmagasabb volt azóta, hogy az adatgyűjtés megkezdődött a 19. században - olvasható a WMO szerdán közzétett jelentésében, amely az ENSZ Limában megrendezett klímakonferenciájára készült. 

"A 2014-re vonatkozó előzetes információk azt is jelentik, hogy a 15 legmelegebb évből 14 a 21. századra esett. Nincs megállás a globális felmelegedésben" - hangsúlyozta Michel Jarraud, a WMO főtitkára. Az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás bizonyítékaival szemben a szkeptikusok előszeretettel hivatkoznak olyan adatokra, amelyek szerint a globális felmelegedés folyamata mérséklődött 1998 óta. Ezeknek az adatoknak a fényében szerintük a klímaváltozás nem jelent komoly problémát a Föld és az emberiség számára. A tudósok túlnyomó többsége azonban visszautasítja ezt az álláspontot.

Michael Oppenheimer, a Princeton Egyetem kutatója szerint a hosszú távú felmelegedés ciklikus természeti trendekkel társul, így egy átlagosnál valamivel hidegebb periódust sokszor gyors melegedést hozó évek váltanak. Nem tudjuk megmondani, hogy mikor kezdődnek az egyes periódusok, de a forró 2014-es év figyelmeztet arra, hogy a globális felmelegedés sosem állt meg, és a hőmérséklet állandó növekedése jellemzi a hosszú távú folyamatokat - mondta a tudós.

A világ egyes részei, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország egyes területei az átlagosnál hidegebbek voltak, azonban a Föld legnagyobb része mögött az átlagosnál melegebb év áll. Dél-Afrika, Ausztrália és Argentína lakói januárban, míg Dél-Amerika jelentős része októberben tapasztalt erős hőhullámokat.

A WMO jelentéséből kiderül, hogy az óceán hőmérséklete az északi féltekén volt különösen magas június és október között. Ennek oka a szervezet szerint az, hogy az emberi tevékenység következtében a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok hatalmas mennyiségű energiát kötnek meg, amely visszakerül az óceánokba és ott okoz melegedést. 

A szén-dioxid aránya a légkörben új csúcsot állított be, most 142 százalékkal több található a gázból a légkörben, mint az ipari forradalom kezdete előtt.

A limai klímakonferencián a világ több mint 190 országának képviselői próbálják egy olyan globális üvegházhatásúgáz-kibocsátást korlátozó egyezmény alapjait lefektetni, amelyet a tervek szerint jövőre lehetne elfogadni. A tárgyalások már évek óta lassú tempóban folytak a gazdag és szegény országok közötti érdekellentétek miatt, azonban az októberben elért egyezmény Kína és az Egyesült Államok között új reményt jelenthet a folyamatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt