szerző:
hvg.hu

Hogyan alakultak az ingatlanárak az elmúlt időszakban, mire van kereslet, mekkora a kínálat? Mire számíthatunk a közeljövőben? Piaci elemzéseket összefoglalva megmutatjuk mit érdemes tudni, legyen szó akár lakóingatlanról, üzlethelységről, irodáról vagy raktárról.

Idén a főváros lakóingatlan-piacán újabb rekord dőlhet meg, ugyanis közel 13 ezer társasházi lakás átadása várható – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. A nagyobb beruházók száma is emelkedett: míg tavaly 22 darab, százlakásosnál nagyobb lakóprojektet adtak át Budapesten, addig idén 36 átadás várható. Ma már a garzon helyett a másfél, valamint egy plusz két félszobás lakások jelentik a slágerterméket. A Budapesten a vásárlóknak csupán 26 százaléka, a vidéki városokban pedig 17 százaléka keres 40 négyzetméterig újépítésű lakást. A tömegpiac és a prémium kategória szétválása egyre látványosabb: felső kategóriában 2006. végére a kétmillió forintos négyzetméterár sem lesz ritka. Ezek értékesíthetősége nagyrészt függ a külföldi vásárlók étvágyától, az első negyedévben ugyanakkor mindössze 1800 külföldi vásárolt Magyarországon ingatlant.

Hasonló visszaesés figyelhető meg bérlakások piacán is, mely elsősorban a lakáslízing terjedésével magyarázható.

Stabil slágerterületek

Budapesten az egykori rozsdazóna (például a XI., XIII. kerület) mellett új fejlesztési területként a városperemi részek, a belváros és a Duna-part kapnak egyre erősebb hangsúlyt. Az előrejelzések szerint megmaradnak fejlesztői slágerterületek, de újabb helyszínek is előtérbe kerülnek: ilyen például a IV., XV., XVI., XVII., XIX. és XXII. kerület. A fejlesztési telkek közül legkeresettebbek továbbra is a városközponthoz közelebb eső V., VI., VII., VIII. és XIII. kerületi részek. Üres telkek hiányában, az V. kerületben a felújítási lehetőségek iránt is egyre fogékonyabbak a beruházók. Ilyen épületek négyzetméterét ma 250-300 ezer forint körüli áron adják. Egyre keresettebbek a középső-józsefvárosi fejlesztési lehetőségek: ezen a részen egy év alatt 60-70 százalékkal nőttek a telekárak.

A vidéki piacot szintén több nagy lakóprojekt áll előkésztés vagy építés alatt: kiemelkedik Debrecen, Miskolc, Eger és Győr, utóbbi településen egész városrészt húz fel az Engel-csoport.

Bővülő irodapiac

A budapesti irodapiacon az elmúlt tizenöt hónaphoz képest 2006 második negyedévében is rekordmennyiségű, több mint 75 ezer négyzetméternyi irodaterületet adtak bérbe. Ebben a negyedévben több mint 110 bérleti szerződés született: az átlagos bérlemény nagysága 660 négyzetméter, szemben az előző negyedév 350 négyzetméteres átlagával. Az idei év második negyedévében összesen mintegy 56 ezer négyzetméter új irodaterülettel bővült Budapest irodapiaca: a 4700 négyzetméteres Büro Center West, a 4200 négyzetméteres Horizont Park, és a 2700 négyzetméteres Szépvölgyi Irodapark a budai oldalon, a több mint 27 ezer négyzetméteres Duna Towers és a 17 ezer négyzetméteres Riverside Irodaház a pesti oldalon készül el hamarosan.

Iroda piaci mutatók 2006 második negyedévében

Belváros

Központi piac

Nem-központi piac

Agglomeráció

Összesen

Új kínálat (m2)

0

0

56 790

0

56 790

Teljes kínálat (m2)

198 519

552 775

824 901

80 404

1 656 599

Kihasználatlanság (m2)

36 506

55 708

126 596

5 742

224 552

Kihasználatlansági ráta (%)

18,4%

10,1%

15,3%

7,1%

13,56%

Bérleti tranzakciók (m2)

6 823

24 042

40 766

3 875

75 506

Csökkenő árak a logisztikai piacon (Oldaltörés)

A budapesti modern raktáringatlan piacon megköttetett 51 ezer négyzetméternyi bérlési üzlet nagyságrendjében megegyezik a tavalyi év ugyanezen időszakában tapasztalttal – derül ki a DTZ Research felméréséből. Az első félévben 81 ezer négyzetméter modern raktárépület készült el, az év végéig pedig további 86 ezer négyzetméternyi raktár építése fejeződik be. Már elkészült az M1 Business Park utolsó fázisa, az Agrogate és az M3-as autópálya mentén fekvő East Gate Business Park első épületei is készen állnak. A közeljövőben több fontos fejlesztés várható, többek között a Ferihegyi repülőtér környezetében, valamint az épülő új, északi Duna-híd pesti oldalán. Vidéken valamivel lassabb a fejlődés: ezek közül a hegyeshalmi ProLogis említhető meg. Szórványosan a komplex logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalkozások is letelepednek a fővárostól távolabbi területeken: a Kühne&Nagel körmendi és tiszalöki építkezését érdemes kiemelni.

A logisztikai ingatlanok üresedési mutatója fél év alatt 4 százalékkal, 12,1 százalékra emelkedett. Az átlag bérbeadott területnagyság továbbra is alacsony: 9 ezer négyzetméter az előbérletek esetében. A bérleti díjak döntően 4 euró/négyzetméter/hó alatt alakulnak az új bérleti szerződések esetében, amíg a korábbi években kötött árak színvonala ennél jelentősen magasabb.

Új szereplőkkel bővül az üzlethelyiségek piaca

A főváros belvárosi területein lévő üzlethelyiségek iránti kereslet még mindig jelentősen meghaladja a kínálatot. A terület keresettsége a bevásárlóközpontok piacának kiépülésével sem csökkent: az idén például a háztartási cikkekkel foglalkozó Schlecker jelent meg a Petőfi Sándor utcában, a luxus divatmárkák közül pedig a Louis Vuitton mutatkozik be az Andrássy úton. Szintén hisznek a város szívének jövőjében a fejlesztők: az Orco Property Group a Divatcsarnok valamint a BÉT épületének újjáépítésével tervez bevásárlóközpontokat nyitni. A Vörösmarty téren az ING beruházásában megvalósuló kiskereskedelmi- és irodaközponttal átellenben a Skála is elszánta magát a Luxus Áruház teljes felújítására.

Az Eston International felmérése szerint a legnagyobb érdeklődés az V. és a VI. kerület portálos üzlethelyiségei iránt mutatkozik, elsősorban a 100-300 négyzetméteres kategóriában. A piac változatosságára jellemző, hogy amíg a Váci utcában és a Vörösmarty téren akár 80-100 euró/négyzetméteres havi bérleti díjat is fizetnek a bérlők, addig az Andrássy út és a Nagykörút kiemelt szakaszának jellemző bérleti díjai 35–50 euró/négyzetméter/hó körül alakulnak.

hvg.hu Gazdaság

Hogyan is néz ki a biztos lakásvétel?

A lakásvásárláskor kifizetett foglaló és az előleg közti alapvető különbséggel sokan tisztában vannak, ám az ördög itt is a részletekben bújik meg. Tudta például, hogy a foglaló mit sem ér szerződés nélkül, és hogy az előleg egyik felet sem védi?

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mennyiért lehet erdőnk?

Erdőt venni nem kis kockázat: a valóban jó minőségűeket drágán mérik, és a kötelező teendőket sem végzik el ingyen. Ráadásul elég néhány kötelességről megfeledkezni, és máris mi fizethetünk. Néhány hasznos ötlet erdővásárlóknak.

hvg.hu Gazdaság

Testre szabott lakáshitelek

Fiatal vagy idős vevő, új vagy használt lakás, kisebb vagy nagyobb önrész, vidéki vagy budapesti vevő - mindenki más-más lakáskölcsönből választhat. Vajon a piacon elérhető konstrukciók tudják követni a változó igényeket? Néhány nagy bank kínálata alapján utánajártunk, kinek milyen típusú hitel ajánlható.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mihez kell építési engedély?

Ha engedély nélkül építkezünk, könnyen pluszköltségbe verhetjük magunkat. Nem árt tehát tudni, mit végezhetünk önhatalmúlag, és mihez kell a hatóság engedélye. Utánajártunk mely esetekben szabható ki bírság.

MTI Gazdaság

Meghosszabbították a Panel Plusz program határidejét

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) - az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére - egy évvel, 2007. december 31-ig meghosszabbította a tavaly augusztusban elindított Panel Plusz Hitelprogramon belül igényelhető hitel határidejét - közölte a pénzintézet hétfőn.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Takarékos tippek a fürdőszobához

A fürdőszoba felújítása még alapesetben is egy kisebb vagyon, nem beszélve a dekoratív megoldásokról. Ez utóbbiakat mégis könnyedén becsempészhetjük e kis helyiségbe. Összegyűjtöttük a látványos, ám anyagilag korántsem megterhelő ötleteket.

A németeknél a gumiabroncsok miatt is létezik gyorshajtási bírság

A németeknél a gumiabroncsok miatt is létezik gyorshajtási bírság

3 milliárd fotót húztak le a Facebookról és az internetről, most rendőrök böngésznek benne

3 milliárd fotót húztak le a Facebookról és az internetről, most rendőrök böngésznek benne

Először lesz Magyarországon Comic Con

Először lesz Magyarországon Comic Con

Brexit: módosításokkal szavazta meg a Lordok Háza a kilépés törvénytervezetét

Brexit: módosításokkal szavazta meg a Lordok Háza a kilépés törvénytervezetét

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés

A szülők fele nem kapott az óvodában tájékoztatást a beiskolázáshoz

A szülők fele nem kapott az óvodában tájékoztatást a beiskolázáshoz