szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A levelében írtak alapján sajnos valószínűleg jogszerű a bank Önnel szemben...


A levelében írtak alapján sajnos valószínűleg jogszerű a bank Önnel szemben támasztott igénye. A pénzintézetek gyakran ragaszkodnak a hitelszerződés mellett kezesi vagy egyéb biztosítéki szerződés megkötéséhez. A kezesi szerződésben a kezes arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben az adós nem teljesít, maga fog helyette fizetni a hitelezőnek. Ha a kezes fizeti ki a hitelezőt, az adóstól követelheti az általa kifizetett összeg megtérítését. 

A kezességvállalás történhet egyszerű (más néven: sortartó), illetve készfizető módon.
A lényeges különbség az, hogy az előbbi esetében a kezes mindaddig megtagadhatja a fizetést, amíg hitelező nem igazolja, hogy a követelés behajthatatlan az adóstól. 

A készfizető kezesség esetében azonban a kezes nem követelheti, hogy a hitelező először az adóstól kísérelje meg a tartozás behajtását. Készfizető kezességnél a hitelező megvizsgálja az adós és a kezes jövedelmi viszonyait, vagyoni helyzetét, majd ezt követően pedig rajta múlik, hogy ténylegesen melyiküktől követeli a tartozást.

A hitelügyletek biztosítékaként kizárólag készfizető kezességet fogadnak el a hitelező bankok. Erre általában akkor van szükség, ha az ingatlan – a bank megítélése szerint - nem nyújt elegendő fedezetet a követelés megtérülésére.

Mivel Ön a kezesi kötelezettséget magánszemélyként vállalta, sajnos annak sincsen jelentősége, hogy időközben az ügyvezetői munkaviszonya megszűnt.
A fentiekből kitűnik, hogy a kezességvállalás kockázatos, ezért érdemes jól megfontolni, mielőtt valaki vállalkozik rá.Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat