Hipermodern lehet az új Nyugati pályaudvar - képek!

Hipermodern lehet az új Nyugati pályaudvar - képek!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A Nyugati pályaudvar az utóbbi években többször a figyelem fókuszába került.

A Nyugati pályaudvar az utóbbi években többször a figyelem fókuszába került. Lett volna itt kormányzati negyed, később Tarlós-féle múzeumi negyed, de a WestEnd tulajdonosa is már régóta tervezi, hogy a vágányok lefedésével készíti el bővítését. A jelenlegi tervek újdonsága, hogy a külső peronokat és vágányokat elbontanák, és újak épülnének - írta a hg.hu.

 Pethő László (GEON Építész Stúdió Kft.) és Dévényi Tamás tervei elnyerték a MÁV és a Központi Tervtanács tetszését is. Első lépésben az Eiffel-csarnok meghosszabbítása készülne el 2015-16 körül. A tervezők az utazóközönség felüdítésére a födémekre bambuszültetvényt telepítenének, amely egy méter vastag ültetőközegbe kerül majd.

Képek forrása: Nemzeti Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt.

Ha a projekthez sikerül pénzt szerezni, a munkálatok 2013-ban indulhatnak. A műemlék csarnok továbbra is vasúti funkciót látna el, de az épületet lényegében kipucolnák. A területen semmiféle árusítás nem lenne lehetséges, csak padok és utastájékoztatás táblái kapnának helyet.

Ugyanakkor a felszabaduló terek egy részén étterem-kávézó vagy cukrászda, valamint biciklitároló is létesülne. A terveket készítésére a Nemzeti Infrastruktúra-Fejlesztő (NIF) Zrt. az Európai Uniótól nyert forrásokat. A pályaudvar sorsa a fővárossal és az állammal történő egyeztetéseket követően dőlhet el. Jelenleg ugyanis több elképzelés fut az átalakításra egymás mellett.