Itt annyiba kerül a panel, mint a tégla, mégis viszik

Itt annyiba kerül a panel, mint a tégla, mégis viszik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A III. kerületben még mindig nő az érdeklődés a kis panellakások iránt. Túlárazni őket viszont nem érdemes, mert végérvényesen beragadhatnak a piacon.

Fokozatosan lassulva, de még mindig emelkednek az árak a III. kerületi ingatlanpiacon, mely a panellakásokat, illetve kisméretű téglalakásokat érinti – derül ki Balla elemzéséből. A kis lakásoknál határozottan élénk az érdeklődés, de a nagyméretű ingatlanoknál inkább a kínálati piac a jellemző.

A panelprogramos épületekben lévő lakások négyzetméterára mára megközelíti a téglalakásokét, 360-520 ezer Ft/nm. A pontos érték természetesen állapottól, elhelyezkedéstől és olyan adottságoktól függ, mint hogy hányadik emeleten található a lakás, mennyire zajos, milyen a kilátás, van-e erkély.

Az értékesítési idők viszont egyre hosszabbak; a túlárazott ingatlanok sokszor beragadnak a piacon. Ebben az esetben gyakran az sem segít már, ha a tulajdonosok megpróbálnak árat csökkenteni. A magas árak és a jelentős forgalom ellenére a vevők ugyanis alaposan tájékozódnak.

A Balla szakértői szerint viszont még mindig előfordul az, hogy az érdeklődők felfelé licitálnak, ha egy jó ingatlan kerül a piacra. Az ingatlanok nagyobb részénél persze sor kerülhet kisebb-nagyobb alkukra, melynek pontos mértéke mindig attól függ, hogy mennyire erős az eladó motivációja, milyen az ár, és mekkora az érdeklődők száma.

Ami biztosan kijelenthető, hogy a magas szinten megtorpanó árak miatt a “felújítom-eladom” típusú befektetőkből mára kevesebb lett. Kiadásra viszont sokan szeretnének vásárolni jó infrastruktúrával rendelkező, kétszobás lakásokat, 22-35 millió forint közötti árakon. Annak ellenére is, hogy a magasba szökött bérleti díjak már nem emelkednek tovább. Az érdeklődők összetétele egyébként teljesen vegyes: a befektetők mellett jelen vannak a fiatalok, de bátran lépnek a családok és az idősek is.

A célt számukra elsősorban Belső-Óbuda csendesebb utcái, vagy a Dunára, a hegyekre panorámás lakások jelentik. Ugyanakkor a kerületi szakértő, Nagy Andrea szerint érdemes megjegyezni, hogy Békásmegyer is nagyon sokat szépült az utóbbi időben, és kifejezetten kedvelt városrésszé vált. Ennek természetesen oka lehet az is, hogy az ingatlanárak lényegesen kedvezőbbek itt a kerület többi részéhez viszonyítva.

Az újépítésű ingatlanokra kitérve Nagy megjegyezte, hogy a kerületen belül nem jelentenek valódi alternatívát a használt lakásokkal szemben. Bár kereslet lenne rájuk, kevés a jó infrastruktúrával rendelkező eladó telek, vevői oldalról pedig nagy a bizalmatlanság, és kevesen hajlandók megfizetni a 900 ezer - 1 millió forint közötti négyzetméterárakat. A kínálat sem túl nagy: jellemzően csak kisebb társasházakkal találkozhatunk az újpítésűek között.

LAKÁSHITEL KALKULÁTOR

14 bank 500 lakáshitelének összehasonlítása

Mennyi hitelre van szüksége?

Ft

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSHITELT

LAKÁSTAKARÉK KALKULÁTOR

Mennyit szeretne havonta lakáscélra félretenni?

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSTAKARÉKOT