Szinte önerő sem kell annak, aki állami támogatásokkal venne új lakást

Szinte önerő sem kell annak, aki állami támogatásokkal venne új lakást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akinek elég magas a jövedelme, az akár 2 milliós önerővel is vehet hitelre közel 70 millió forintos lakást – csak szülessen mellé három gyereke.

A jelenlegi ingatlanárak mellett sok család számára a lakásvásárláshoz minimálisan szükséges önerő előteremtése az egyik legnehezebb feladat. Ugyanakkor – mint a Bankmonitor írja – egy három gyermekes családnak, ha élnek az állami támogatásokkal, 17,5 millió forinttal kevesebb saját megtakarítást kell előteremtenie, ha újépítésű lakást vásárolna.

Két gyerek után járó támogatási forma van, ami részben vagy egészben önerőnek minősülhet: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró hitel. Előbbi a gyerekek után járó lakáscélú támogatás, utóbbi pedig egy maximum 10 millió forint összegű támogatott kölcsön. Akinek születik három gyereke, annak nem kell visszafizetnie a babaváró hitelt.

A bankok dönthetnek arról, hogy a támogatásokból mekkora összeget fogadnak el a hitel mellé önerőként. A csok akár teljes egészében önerőnek minősülhet. Babaváró hitel felvétele esetén a jogszabály elvárja, hogy a kapott összeg legalább a 25 százalékára a bank jelzáloghitelként tekintsen.

A támogatások által egy háromgyermekes család 20 millió forint támogatást is kaphat újépítésű lakásra, melyből 17,5 millió forint minősülhet önerőnek. Egy gyerek esetén is elérhető már 10,6 millió forint támogatás, melyből 8,1 millió forint helyettesítheti a család saját megtakarítását a vásárlás során.

Egy 66 milliós családi lakás megvásárlásához így 2,3 millió forint saját megtakarítás is elég lehet.

Ezt a Bankmonitor példája szerint 10 milliós csok, 15 milliós csok hitel, 10 milliós babaváró hitel, valamint 28,7 millió forintos piaci lakáshitel egészítheti ki. Ha támogatások nélkül oldaná meg a vásárlást a család, akkor 46,2 millió forint piaci kölcsönre lenne szükség.

A 17,5 millió forint plusz összegért a családnak ugyanakkor – a hitelre 20 éves futamidővel számolva – a havi nagyjából 260 ezres törlesztőrészlet helyett 290 ezret kellene fizetnie. Ehhez a jogszabályi előírások alapján legalább kétszer ekkora igazolt jövedelmüknek kell lennie. Vagyis, aki nem keres eleget, annak hiába születik sok gyereke, számára nem elérhető az ingyen pénz.

Hozzászólások